Proszę o pomoc!!!alimenty

• Autor wątku Autor wątku aguniaa4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aguniaa4

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.
Mam taką nie typową sprawę może ktoś wie jak napisać rezygnację do komornika z dalszego roszczenia o odsetki ustawowe za nieterminowe wpłaty alimentów.
Z góry dziękuje i proszę o pomoc.:rolleyes:

czy rezygnujesz z odsetek ale chcesz aby dalej ściągał inne kwoty (nie będące odsetkami) czy pragniesz zakończyć egzekucję i całkowicie zrezygnować z usług komornika?

chcę zrezygnować z odsetek za nie terminowe wpłaty za rok 2011 bo komornik nie nalicza ich a sama nie umiem jak pytałam osobę od komornika to kazała mi się zgłosić do radcy prawnego zeby to wyliczył jeśli możesz to powiedz jak to napisać!!!!!!!

aguniaa4 napisał:
jak to napisać
Najpierw trzeba to wyliczyć.

Termin jest do 10-go każdego miesiąca i każdą wpłatę trzeba policzyć osobno.
Korzystamy z kalkulatora odsetkowego w internecie, wpisujemy kwotę, daty i wyskakuje nam ile należy się odsetek.:)
Wszystkie sumy cząstkowe można dodać.

Następnie piszemy do komornika mniej więcej tak : wnoszę o wyegzekwowanie odsetek za rok 2011 w łącznej sumie ..... zł.

Jako że komornik działa w dość precyzyjnym programie komputerowym, który wylicza wszystko jak należy dlatego można również napisać "Wnoszę o umorzenie odsetek od alimentów zaległych naliczonych do dnia xxx" .
Wówczas Komornik sobie sprawdzi stan na dzień xxx i umorzy.

To oczywiście podejście praktyczne...bo tak po prawdzie powinno być tak jak wspomniał Bedek...to wierzyciel wskazuje ile chce umorzyć :)

Powrót