Proszę o pomoc,[allegro] jestem podejrzany art. 286 par 1kk

• Autor wątku Autor wątku dk0x
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dk0x

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam. W grudniu 2008r. oszukałem dużo osób na allegro w łącznej kwocie około 650zł. Jedna z oszukanych osób zażądała zwrotu pieniędzy wszystkim osobom biorącym udział w aukcji, doszliśmy razem do porozumienia że przeleje pieniądze na konto fundacji charytatywnej. Przelałem na to konto 500zł oraz oddałem 4 osobom łącznie 55zł.
Dostałem wezwanie na policje z art. 286 § 1kk
Przyznałem się do zarzucanych mi czynów. Oraz dostałem od policjanta dokument "Protokół tymczasowego zajęcia mienia ruchomego" w kwocie 300zł
a dokładniej mam iść za tydzień do prokuratora wpłacić tą kwotę oraz jak to powiedział policjant porozmawiać z prokuratorem.
Proszę o pomoc, w jaki sposób zminimalizować skutki kary? Jeśli będzie taka możliwość wszystkie pieniądze zwrócę. Co zrobić aby nie dostać wyroku tylko grzywnę lub ewentualnie odrobić w pracach społecznych?
Aktualnie jestem osobą bezrobotną, mieszkam sam, mam 19lat.

Bardzo proszę o pomoc!

:mad: jestem allegrowiczką i mam nerwy na takich jak ty:mad: Jak można wyłudzać pieniądze któż ci teraz ma pomóż?? Nie wiesz jak zarobić ? Idż na budowę i odpokutuj swoje błędy

Pieniądze wyłudziłem ale od razu je wtedy oddałem, oprócz tego że przelałem 500zł na cele charytatywne oddałem pieniądze 4 osobom. Pracowałem na budowie... chcę naprawić błędy, proszę o pomoc

Najbardziej korzystna dla Ciebie opcja to zmiana kwalifikacji prawnej na wypadek mniejszej wagi- art. 286 par.3 kk i wystąpienie przez prokuratora do sądu z wnioskiem o warunkowe umorzenie postępowania na okres próby od roku do 2 lat= brak skazania i kary oraz wpisu do Rejestru Karnego. Jest to jednak opcja skrajnie optymistyczna i zależy od konkretnego prokuratora. Jeżeli nie zmieni kwalifikacji prawnej najlepiej wynegocjować, w ramach art. 335 kpk nadzwyczajne złagodzenie kary poprzez wymierzenie grzywny lub kary ograniczenia wolności (sąd nie musi tego uwzględnić). Zakładam jednak, że prokurator zaproponuje karę 6 m-cy pozbawienia wolności w zawieszeniu na 2 lata (jeżeli nie byłeś dotychczas karany) i grzywnę.

jaki wypadek mniejszej wagi skoro pokrzywdzonych jak mówi sam autor było bardzo dużo... ?

Zwróć jednak uwagę na wysokość szkody- 650 zł, poza tym napisałem przecież, że jest to opcja skrajnie optymistyczna. Ale teoretycznie możliwa.

Wiem że będę musiał ponieść karę i chciałbym aby była to właśnie grzywna. Jakie kroki muszę podjąć aby tak się stało? I jak duża będzie kwota grzywny?

Witam. Dodam jeszcze że sprawdzałem listę wygranych z aukcji i nie ma tam tej osoby, która mnie oskarża. Jak mogę to wykorzystać?

Proszę o pomoc, w środę idę do prokuratora i nie wiem jakie dokumenty przygotować i o co się ubiegać...

Powrót