Proszę o pomoc! Bardzo ważne alimenty i komornik

• Autor wątku Autor wątku elcia2007
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

elcia2007

Witam serdecznie postanowiłem napisać gdyż pomimo czytanych różnych postów na ten temat nie znalazłem takiej odpowiedzi ktora by mnie całkiem zaspokoiła. Moja sprawa wyglada tak od sierpnia 2011 roku pracuje w wojsku moja wypłata to 2 tysiace do tego pobieram świadczenie miszkaniowe w kwocie 500zł. Płacę alimenty na swoje dziecko i żonę (dziecko700) żona(500). co daje 1200zł. Mi zostaje 1300zł na życie rachunki itd. Do tego mam długi ok 10 tysiecy. Alimenty nie są przekazane do komornika zaraz po wydaniu wyroku został on przekazany dla mojego pracodawcy, co miesiąc kadrowe z jednostki przelewaja mojej żone na konto pieniadze w kwocie 1200zl reszte czyli 1300 na moje konto. do tego dostałem komornika za długi, przyszło wezwanie do zapłaty oczywiscie tego nie zapłace bo nie mam tyle kasy a na raty sie nie zgadzaja. Podejrzewam ze za jakis czas zajmą mi konto badz wynagrodzenie. Jednak jak to teraz wygląda wiem ze alimenty sa kwotą wolną od zajęć i moja żona i tak je bedzie dostawać bez znaczenia ile będę mieć długów. Z tym że jak to wygląda z tymi moimi pieniędzmi co mi zostają na życie czyli 1300zł ile z tej kwoty komornik może mi zająć? przeciez chyba musi mi cos na zycie zostawic? czy moze ma prawo zabrac wszystko. prosze o pomoc bardzo sie boje ze zostane bez pieniedzy do zycia.

mam jednego komornika za ten dług kredytowy, alimenty sa placone na konto zony przez mojego pracowadce komornik nie ma z tym nic wspolnego.

gryffinian napisał:
Bodajże komornik może zająć max 60% pensji
tak wiem ze komornik może zając do 60 % z tym że nie wiem czyli wychodzi na to ze z tym 1300zl co mi zostaje po zaplaceniu alimentow to jeszcze komornik moze wyegzekwowac 60% tak, czyli moze mi zabrac 730zł ? czyli mi na zycie zostaje 300zł??

Przecież nie masz komornika i może go nie będzie.
1.W/g moich wyliczeń. Pracodawca odprowadzi 1300 zł na poczet alimentów zgodnie z wnioskiem wierzyciela. Pozostawi kwotę 1067 (od zajęcia) Natomiast różnicę miedzy 1300 a 1067 przeleje na konto potencjalnego komornika. ( przy założeniu ze podałeś wartości netto)
2. Potencjalny komornik zajmie konto. Nie będzie sprawdzał skąd pochodzą środki. Bank na podstawie prawa Bankowego art 57 zwolni trzy średnie krajowe od zajęcia. Nie zawsze Banki stosują obowiązujące przepisy i może się zdarzyć, że w 100% będą zajęte środki.
3. Wniosek o zwolnienie do Banku i Komornika
4. Wniosek do pracodawcy o wypłaty w gotówce lub przekazem pocztowym.

Psj Jesteś żeński czy męski Znaczek wskazuje kobietę a piszesz jak facet Gubię się w tych orientacjach:o

Jestem mężczyną piszę z nie swojego konta:lol: Dziekuje za odpowiedz ja ma 1200zł alimentów 1300zł zostaje mi przelane na moje konto (jest to kwota netto) i owszem zgadzam sie mam zajęte konto przez komornika i kazda suma jaka tam wpływa jest zabierana w 100% co jest dla mnie niezrozumiałe przeciez musze mieć pieniądze na zycie.

Czyli teraz co mam napisac wniosek do komornika o zwolnienie środków wolnych od zajecia. i do banku takie samo pismo tak?
przeciez komornik moze zajac do 60% a nie 100% co to za prawo zeby ludzi bez środków do zycia zostawiac, tym bardziej ze mam alimenty płace je wiec bez sensu:mad:

A nie jest tak że komornik za alimenty może zająć w wysokości 60% wynagrodzenia ,a odnośnie innych długów tylko 40% wynagrodzenia.:what:

aneczka2681 napisał:
A nie jest tak że komornik za alimenty może zająć w wysokości 60% wynagrodzenia ,a odnośnie innych długów tylko 40% wynagrodzenia.:what:

NIE ANECZKA, niestety tak nie jest na rzecz alimentow moze zabrac 100% a na rzecz dlugow innych z tytulu nie zaplaconych kredytow etc. to moze zabrac do 60%. z tym ze mi alimenty pracodawca przelewa na konto zony a zajecie konta mam za ten kredyt. a mimo tego 100% mi zabiera

Powrót