Proszę o pomoc !!!!! Bo już nie wiem

• Autor wątku Autor wątku monikaja
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

monikaja

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Witam serdecznie, bardzo proszę o pomoc użytkowników Forum, bo już sama zgłupiałam, otóż: piszecie dużo na temat ubezpieczeń w Niemczech, ale nie ma konkretnej odpowiedzi.
Najpierw przedstawię sytuację:
Mąż wyjechał tydzień temu do NIemiec ( ma tam rodzinę ), zameldował się, zarejestrował małą firmę jednoosobową. Wszystko poszło cacy. Ale teraz problem z ubezpieczeniem.
W Polsce od 04.2012 ja podciągałam męża pod swoje ubezpieczenie ( ubezpieczona w Zusie - z pracy) do 10.2012, potem nastąpiłautrata pracy i zarejestrowałam się w UP jako bezrobotna podsiągnełam męża również pod to ubezpieczenie. Moje pytanie brzmi:
1) czy w takiej sytuacji mąż może ubezpieczyć się państwowo w AOK, czy musi w prywatnie?
2) Jeśli tak jakie dokumenty będą niezbędne?
Dodam, że w czerwcu dołączam z dziećmi do męża, więc bardzo ważna jest dla mnie ta wiadomość. Boję się, że popełnimy jakąś pomyłkę i obejmiemy się wysokim, albo mało wartościowym ubezpieczeniem.
Z góry bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
Pozdrawiam serdecznie.

Maz musi jak najszybciej isc do ustawowej kasy chorych i powiedziec im, ze chce byc "freiwillig versichtert in der GKV". W tym celu oni z reguly badaja ciaglosc ubezpieczenia z Polski za ostatnie 12 miesiecy.

W zadnym wypadku nie powinien sie ubezpieczac prywatnie, bo wtedy po waszym przyjezdzie bedzie placic za kazde dziecko i za niepracujacego malzonka osobno

Aha, to może do państwowej kasy chorych czyli np do AOK? Męża rodzina mówi, ze nie może się ubezpieczyć państwowo - mówią też że od Firm życzą se za ubezpieczenie 800eu czy to prawda? Ile ( tak mniej więcej ) płaci się w ustawowych-państwowych ubezpieczalniach za ubezpieczenie i co wchodzi w nie?
Czy jest jeszcze jakaś inne państwowe ubezpieczenie na terenie Niemiec jak AOK? Chodzi mi o południowe Niemcy.
P.S. dziękuję Pogodniak za info

Ostatnia edycja:
może iść do ustawowej kasy chorych i ubezpieczyć się dobrowolnie freiwillig,tak jak napisał Pogodniak , ciągłość ubezpieczenia z Polski sami powinni sprawdzić

Formularz E-104 wydawany wyłącznie na wniosek zainteresowanej instytucji
zaświadczenie o przebytych okresach ubezpieczenia

https://www.nfz-lodz.pl/index.php/d...wycznie-na-wniosek-zainteresowanej-instytucji

Czy jest jeszcze jakaś inne państwowe ubezpieczenie na terenie Niemiec jak AOK?
ustawowych(Gesetzliche- GKV) a nie państwowych -jest pełno w Niemczech

Męża rodzina mówi, ze nie może się ubezpieczyć państwowo - mówią też że od Firm życzą se za ubezpieczenie 800eu czy to prawda?
bzdury

tu masz z AOK po polsku

Składka na ubezpieczenie zdrowotne i pielęgnacyjne dla osób prowadzących własną działalność gospodarczą oraz objętych ubezpieczeniem dobrowolnym.

Podstawą do obliczenia wysokości składki są wszelkie dochody, jakie uzyskuje ubezpieczony, np. przychód z działalności gospodarczej, z wynajmu lokali lub renta/emerytura. Od tych dochodów obliczana jest składka w wysokości 14,9% (bez prawa do zasiłku chorobowego) lub 15,5% ( z prawem do zasiłku chorobowego od siódmego tygodnia choroby).
Wysokość składek na ubezpieczenie pielęgnacyjne odpowiada stawkom podanym w tabeli powyżej i wynosi 2,05% (osoby z dziećmi) i 2,30% (osoby bezdzietne).
Podobnie jak w przypadku pracowników najemnych, składką objęte są maksymalnie dochody do 3.937,50 euro miesięcznie.

http://www.aok.pl/skladki-318.php

Ostatnia edycja:
Dziękuję za odpowiedzi już mi troszkę to rozjaśniło. Mąż dzwonił do AOK i powiedzieli, ze jak będzie ciągłość to go ubezpieczą.
Mam jeszcze kilka pytań, otóż:
1) Czy moglibyście podpowiedzieć jakie są instytucje ustawowe takie jak IKK, AOK.
Tak jak pisałam mąż zarejestrował kleinunternehmer dochód roczny nie powinien przekroczyć 17.500 eu, jest na ryczałcie. W związku z tym mam pytanie, podam na przykładzie - np.: przychód 20.000 koszty 5.000 zostaje 15.000
2) czy moze osiągnąć taki przychód, który pomniejszony przez koszty będzie dawał nawet niższy dochód niż te 17.500 eu. Co może se odliczyć od przychodu i czy w ogóle moze?
Na prawdę liczę na Was.
Dziękuję.

Wszystkie ustawowe kasy chorych maja takie same skladki i w 99% te same swiadczenia (okreslone katalogiem ustawowym), wiec nie musisz na sile nic porownywac, czy AOK, IKK czy BKK

Pogodniak napisał:
Wszystkie ustawowe kasy chorych maja takie same skladki i w 99% te same swiadczenia (okreslone katalogiem ustawowym), wiec nie musisz na sile nic porownywac, czy AOK, IKK czy BKK
Pogodniak bardzo dziękuję. A czy mógłby ktoś wypowiedzieć się na temat dochodu i kosztów? Jak to wygląda w praktyce? I czy rachunki wystawia się bez Vat-u? I czyli trzeba iść do kasy chorych, powiedzieć, że chcę się u nich ubezpieczyć. Sami powinni sprawdzić, czy jest ciągłość składek. Czy ten druk E-104 mam wziąść z Polski z zus-u?

Nie mam pojecia, w AOK mu to dokladnie powiedza, od czego konkretnie sie oblicza, czy do przychodu czy od dochodu

Pogodniak napisał:
Nie mam pojecia, w AOK mu to dokladnie powiedza, od czego konkretnie sie oblicza, czy do przychodu czy od dochodu
nie nie, pogodniak mój przyjacielu, pytam sie czy można mieć przychód ponad te 17.500 rocznie, ale rozliczyć koszty - tak żeby dochód nie przekroczył tych 17.500 eu. Te 17.500 eu to to jest przychód czy dochód? Nie chodzi mi w tym pytaniu o ubezpieczenie.

tez nie mam pojecia, bo nigdy nie prowadzilem dzialalnosci gospodarczej. Od biedy trzeba sie zapytac doradcy podatkowego (Steuerberater)

Pogodniak wielkie dziękuję za pomoc. Może ktoś będzie wiedział tu na Forum i wypowie się jeszcze na ten temat. Pozdraiwam serdecznie

A proszę mi powiedzieć, czy teraz trzeba starać się o pobyt, a potem pobyt stały? Czy po wstąpieniu do Unii nie trzeba? Jak to wygląda?

nic nie jest potrzebne

po 5 latach można starać się dopiero o pobyt stały

Jestem wdzięczna za pomoc. Czy wie ktoś ile musi być ciągłości aby ubezpieczyć się w NIemczech państwowo? I czy jak mój mąż był podpięty pod moje ubezpieczenie to czy to się liczy? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Jak dobrze, że można na WAS liczyć.

Aha i jeszcze jedno: czy jeśli nawet ubezpieczenie wybierzemy prywatne, to gdyby mąż zamknął działalność gosp w NIemczech i poszedł do pracy na etat, to czy pracodawca jego mógłby go ubezpieczyć państwowo? Czy już jak raz jest się ubez prywatnie to już nigdy nie mozna by przejść na państwowe?

Powrót