prosze o pomoc, bo sie juz pogubilam

• Autor wątku Autor wątku Ingridia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

Ingridia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Moja sytuacja jest odwrotna od tych ktore tutaj mialam okazje przeczytac.Drugi rok mieszkam w Niemczech wraz z najmlodsza coreczka i moim mezem a jej ojcem. Razem z nami do Niemiec przeprowadzila sie rowniez moja starsza corka z poprzedniego zwiazku), jednak po kilku miesiacach stwierdzila, ze nie da sobie rady z niemeickim, ze teskni za kolezankami i wrocila do Polski i zamieszkala z ojcem i bratem (ktory tez jest moim dzieckiem, ale jak sie rozstalismy to zdecydowal sie zostac z ojcem).

Wiec sytuuacja wyglada tak. Ja mieszkam i pracuje w DE, moj byly i starsze dzieci w Polsce. Nie mielismy z bylym slubu, rozstalismy sie w miare cywilizowany sposob, kwestie alimentow zalatwialismy zawsze miedzy soba. Tak wiec nie mamy orzeczen sadow, wyznaczonych alimentow, niczego.

Ponad rok temu, jak starsza corka jeszcze z nami mieszkala, zlozylam papiery o Kindergeld na najmlodsza i starsza corke (bo obie ze mna mieszkaly na terenie DE). Gdy starsza wrocila do Polski wyslalam Famielienkasse uaktualnienie, ze ona juz tu nie mieszka i kopie wymeldowania. Famielienkasse uznala moje roszczenia co do najmlodszej, jendak poniewaz wniosek byl na obie, a ojciec starszej mieszka w Polsce, to poszlo zapytanie do Polski, czy on tam aby zadnych swiadczen nie pobieral.

Dzis rozmawialam z urzedem w Polsce i wiem, ze juz odeslali papiery, ale dowiedzialam sie rowniez, ze moj byly moze sie starac o Kindergeld na dwojke naszych wspolnych dzieci mieszkajacych razem z nim w Polsce.

Przeczytalam sporo watkow i niektore informacje wydaja mi sie sprzeczne. Moj byly pracuje (ma wlasna dzialanosc rolnicza, rozlicza sie na bazie podatku zryczaltowanego), ubezpiecze dzieci, nie wysuwal nigdy roszczen do opieki spolecznej. Ja pracuje w DE na pelen etat, place podatki itd.

Czy faktycznie z racji mojego pobytu i pracy mojemu bylemu nalezy sie Kindergeld na dwojke starszych? Co powinnam zalatwic ja a co on? Jakie dokumenty przygotowac? Skad wziac wniosek? gdzie wyslac, do mojej Familienkasse? od kiedy sie ten KG nalezy, bo przeciez na wniosku trzeba na pewno napisac...

Pomozcie mi prosze, bo to wszystko mnie juz przerasta.

Powiem tak,twoj byly nie dostanie zadnych pieniedzy na dzieci jezeli nie mieszka w Niemczech z dziecmi,a po drugie idz do Sadu po swistek,ze potrzebujesz adwokata i dadza ci go za darmo i nic nie musisz wiecej robic....ja to zalatwilam w 20 minut..Pozdrawiam...

własnie ze dostanie na dzieci które z nim mieszkają w Polsce ,tyle ze matka będzie musiała podpisać wniosek, zapomniałam jak on się nazywa , temat był już tutaj przerabiany

adwokat do tego nie jest potrzebny , adwokat nie zmieni przepisów

przepisy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) Nr. 883/2004 ważne od 01 maja 2010.

Jeżeli rodzic składa wniosek o zasiłek rodzinny w Polsce, a drugi z nich pracuje za granicą, gmina w której złożony był wniosek, przesyła dokumenty do regionalnego ośrodka polityki społecznej, który po stwierdzeniu prawa do świadczenia, przesyła je bezpośrednio do odpowiedniej instytucji w danym kraju.
http://mops.ostroda.pl/index.php/in...zasadach-dot-zagranicznych-wiadcze-rodzinnych
Obywatele polscy ubiegający się o zasiłek rodzinny w Niemczech w przypadku gdy jedno z rodziców dziecka mieszka w Polsce podlegają nie tylko przepisom prawa niemieckiego lecz również przepisom prawa polskiego i unijnego.
http://www.rops.krakow.pl/?sid=103&subb=5

Ostatnia edycja:
Ale rozumiem, ze on musi najpierw zlozyc wniosek do MOPSu? o zasilek rodzinny? Bo mi cos urzednik mowil, ze to mozna zrobic bezposrednio do niemieckiej Familienkasse...

Ostatnia edycja:
Powrót