Prosze o pomoc.co w tej sprawie mozna zrobic?

• Autor wątku Autor wątku janek9423
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

janek9423

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Potrzebuje porady prawnej, gdyż to co spotkało moją dziewczyne uwazam za cos co koliduje z prawem, nie mniej jednak zanim podejme jakie kolwiek działania chciałbym dowiedziec sie czy tak owe zdarzenie stanowi podstawe do dochodzenia swoich roszczeń. Otóż tak: moja dziewczyna 1 marca bierzącego roku wyjechala do pracy do szwajcarii. wg umowy podpisanej z firma która zajmuje sie organizowaniem takich wyjazdów kazdy z pracownikow ma możliwosc odbycia okresu próbnego który trwa jeden miesiac i w razie gdyby sie nie sprawdzily albo gdyby ocenily ze nie daja rady moga bez zadnych konsekwencji zrezygnowac z pracy.. Wg postanowien umowy kazdy z pracowników ma zapewnione wyzywienie, oraz wszelkie ubezpieczenia oraz opłaty. W warunkach umowy jest rowniez zapis dotyczący tego, iz kazdy z pracownikow ma zarabiac minimum 800 franków szwajcarskich. tak bylo w papierkach, natomiast realia są inne. po przyjechaniu na miejsce okazalo sie zupełnie inaczej (pomijam tutaj fakt mieszkania po 6 osób w jednym pokoju). Moja dziewczyna wraz z innymi osobami pracuje po 14h dziennie, i za taka harówke teoretycznie jest wypłacane 720 franków. Pisze teoretycznie, poniewaz dzis dowiedzialy się, podczas skladania rezygnacji, ze musza jeszcze pokryc jakąs tam opłatę w wysokosci 190 frankow co w efekcie spowoduje ze za miesiac pracy zarobią niecałe 500 franków. czy taka sytuacja moze stanowic jakas podstawe zeby dochodzic swoich praw?
dzieki za odp
ps prosze o namiar na ambasade Szwajcarii
janusz

Niech postraszy właściciela że zgłosi to w Szwecji w urzędzie pracy lub
urzędzie celnym morze równiesz zgłosic w sądzie pracy .Potrzebne daty i ilośc przepracowanych godzin .Możesz napisać do ambasady Polskiej w Szwecji podając namiary firmy
To czasem pomaga.

Powrót