prosze o pomoc - jak i gdzie szukać komornika

• Autor wątku Autor wątku togaj
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

togaj

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
witam i proszę o pomoc:)
otóż około 3 miesiące temu po złożonym pozwie o odszkodowanie doszło do ugody na sali rozpraw, była to sprawa w wydziale gospodarczym. tytułem tej ugody pozwany powinien mi płacić po 500 złotych miesięcznie przez 2 lata, a w przypadku braku płatności całość jest wymagalna jednorazowo. niestety mam sytuację braku płatności, a wyrok jest prawomocny.

Proszę o pomoc:
-gdzie się udać? - prawnik, komornik, firma windykacyjna?
-w jakim mieście? - moje miasto zamieszkania czy miasto gdzie była rozprawa?
-jak przerzucić koszta tych operacji na dłużnika

Proszę o wskazanie najlepszej drogi w tej sytuacji

z góry wielkie dzięki

Tomek

Witam.

Najpierw składasz w sądzie wniosek o wydanie ugody z klauzulą wykonalności. Jak już taką otrzymasz, to po prostu idziesz do Komornika (w sądzie wskażą Ci adresy) i wszczynasz egzekucję. I tyle, czekasz na pieniążki:D

Najlepiej wybrać komornika w rewirze którego zamieszkuje dłużnik, tak abyś nie ponosił dodatkowych kosztów związanych z dojazdem (nie wiadomo na ile egzekucja okaże się skuteczna).

ugodę z klauzulą wykonalności wziąłem od razu:)

więc mogę iść do dowolnego komornika nawet w mieście dłużnika?

czy ponoszę koszty i potem są one zwracane czy może komornik sam pobiera od dłużnika to co się mu należy?

co w sytuacji nieściągnięcia długu przez komornika - czy zostanę obciążony kosztami?

dzięki:)

Tak, wybierasz dowolnego komornika na mocy ustawy o komornikach sądowych i egzekucji (chyba art. 8).

Wpłacasz zaliczkę, najczęściej będzie to ok. 200 złotych (dużo zależy od tego o co dokładnie wnioskujesz).
Po opłaceniu zaliczki Komornik podejmie czynności, wyśle zajęcia wskazanych przez Ciebie rachunków, wierzytelności, wierzytelności wobec US. Jeśli zlecisz Komornikowi poszukiwanie majątku to również zapytania do US, ZUS, CEPiK itd. Powinien też dokonać czynności egzekucyjnych w miejscu zamieszkania bądź prowadzenia działalności gosp.

Przy skutecznej egzekucji poniesione przez Ciebie koszty zostaną Ci zwrócone.

Jeśli egzekucja okaże się bezskuteczna, komornik wezwie Cię do uiszczenia kosztów, jeżeli byłby wyższe niż wniesiona przez Ciebie zaliczka. Koszty zostaną Tobie przyznane, co znaczy, że przy kolejnym wszczęciu egzekucji powinny zostać wyegzekwowane.

Gordon Lameman napisał:
Najlepiej wybrać komornika w rewirze którego zamieszkuje dłużnik, tak abyś nie ponosił dodatkowych kosztów związanych z dojazdem (nie wiadomo na ile egzekucja okaże się skuteczna).
Małe sprostowanie.
Koszty dojazdu do dłużnika mogą powstać również w przypadku skierowania sprawy do komornika właściwego wg. miejsca zamieszkania dłużnika, tyle że wówczas będą one dużo niższe i będą podlegały zwrotowi (art. 39 ust.2 pkt 3 ukse).
W sytuacji gdy wierzyciel decyduje się wybrać komornika spoza właściwości ogólnej, koszty dojazdu, nie ważne czy egzekucja będzie skuteczna czy też nie, nie obciążają dłużnika (art. 8 ust.11 ukse), więc nie zostaną wierzycielowi zwrócone.

togaj napisał:
-gdzie się udać? - prawnik, komornik, firma windykacyjna?

Proszę o wskazanie najlepszej drogi w tej sytuacji
Zdecydowanie komornik ( choć pomoc prawnika w późniejszym stadium postępowania egzekucyjnego - czasami może być nieodzowna ).

Dodam, iż wskazane jest aby podać we wniosku egzekucyjnym majątek dłużnika, z którego ma być prowadzona egzekucja.

jeszcze raz dzięki za wszystkie podpowiedzi

jednak skąd mam znać majątek dłużnika?

dzięki:)

Jeżeli znasz dłużnika i wiesz co do niego należy (np. samochód, TV, laptop itp.) to powinieneś wskazać te przedmioty we wniosku.
Jeśli znasz rachunek bankowy dłużnika (albo chociaż nazwę banku, który go prowadzi) to też powinieneś go wskazać we wniosku.
Możesz wskazać zajęcie wierzytelności przysługujących dłużnikowi wobec Urzędu Skarbowego z tytułu zwrotu nadpłaty podatku dochodowego czy VAT.

no znam tylko rachunek bankowy. samochodu brak innych informacji niestety nie mam. Czy komornik może dla mnie ustalić stan majątku?

Wskaż koniecznie ten numer rachunku, najlepiej w formie: wnoszę o zajęcie wszelkich rachunków bankowych i lokat należących dłużnika ustalonych w trakcie czynności egzekucyjnych, w szczególności rachunku bankowego dłużnika prowadzonego przez XXX Bank S.A., numer rozliczeniowy jednostki (tu podajesz 3,4,5,6,7,8,9 i 10 cyfrę numeru rachunku bankowego).

Komornik podejmie się zlecenia poszukiwania majątku za opłatą wynoszącą 81,50 zł.

togaj napisał:
Tego to my już nie wiemy. ;) Proszę jednak pamiętać, że im więcej informacji przekaże Pan komornikowi o swoim dłużniku, tym większe szanse na szybkie i skuteczne postępowanie.
Jeżeli zaś nic Pan o swoim dłużniku nie wie, to zawsze jest możliwość zlecenia komornikowi poszukiwania majątku dłużnika. Więcej informacji podałam na wątku "Odzyskanie pieniędzy, wyrok sądowy".

ok. Z powyższych postów rozumiem iż muszę wystosować jakiś wniosek lub pismo do komornika, do tej pory myślałem że wystarczy iść i porozmawiać. Czy istotna jest forma?

Teoretycznie może Pan złożyć wniosek ustnie, do protokołu, ale brutalna rzeczywistość jest taka, że nikomu za Pana nie będzie się chciało tego pisać ;), więc dadzą Panu prawdopodobnie druk do wypełnienia i tyle. Jeżeli zaś chodzi o formę, to nie ma jakiejś szczególnej ale musi oczywiście spełniać wymogi pisma procesowego (art. 126 kpc) oraz art. 797 kpc.

togaj napisał:
Oj, niełatwe jest życie wierzyciela :o

Takie orzeczenia jak np. Naczelnego Sądu Administracyjnego , sygn. I OSK 1097/09 - to tylko następne kłody pod jego nogi.

wszystkim dziękuję za pomoc, ogromnie się przydała:) sprawa już w toku mam nadzieję że szybko się zakończy

pozdrawiam

Powrót