Proszę o pomoc jak rozmawiać z UFG

• Autor wątku Autor wątku MarBorMar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MarBorMar

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Wezwaniem z 26-06-2023 UFG nałożyło na mnie maksymalną karę za brak OC na podstawie kontroli w dniu 09-05-2023.

Przedmiotowe auto sprzedałem w dniu 14-09-2018. Zbycie auta do ubezpieczyciela zgłosiłem 04-11-2018. Zbycie auta do starosty zgłosiłem dopiero 31-01-2023.

Do UFG przesłałem zaświadczenie wydane przez organ rejestracyjny potwierdzające, że zgłosiłem zbycie w dniu 31/01/2023 na podstawie umowy sprzedaży z dnia 14-09-2018.

Na to UFG, że na zgłoszenie zbycia do starosty mam 30 dni i karę dostałem, ponieważ widnieję w CEP, jako ostatni właściciel.

Ja im na to, że kara za brak zgłoszenie zbycia w terminie ma inną podstawę prawną i leży w kompetencji starosty oraz że nie mam wpływu na brak zgłoszenia nabycia przez kupującego. Tu korespondencja się urwała.

Również mój ostatni ubezpieczyciel potwierdził mi telefonicznie, że od dnia sprzedaży w ich bazie danych widnieje inny niż ja ubezpieczający.

Jeśli brak zgłoszenia zbycia do starosty w terminie miałby się z automatu przedkładać na karę za brak OC, było by to absurdalne.

Jak rozmawiać z UFG? Do kogo się odwołać?

Z UFG nie ma żadnego dialogu, to jakbyś rozmawiał z automatem generującym odpowiedzi na zadane pytania. Jak zdecydują się złożyć przeciwko Tobie pozew cywilny o zapłatę tejże kary, wtedy będziesz mógł się odwołać.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

W takim przypadku zebralbym wszystko to co piszesz jako dowody i odmówił zapłaty. Podnosząc te argumenty w sadzie powinieneś na 99% wygrac. Nikt ci nie powie 100, bo czasami wyroki sądów są absurdalne

UFG jest organem egzekcyjnym, więc mi wejdą na konto, do sądu nie będą mnie podawać.
Chyba tylko ja ich mogę podać do sądu.
Żeby nie było organu odwoławczego żadnego dla tej instytucji?

Przeczytaj regulamin za stronie UFG, tam masz wszystko opisane.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Wejdą na konto to im jeszcze raz wyślesz całą papierologie. Wtedy odpuszczą. Wiem przerabiałem.

Powrót