PROSZE O POMOC JESTEM W KROPCE

• Autor wątku Autor wątku kam0787
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kam0787

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Znajduje sie w nastepujacej sytuacji: mam 20 lat i jestem dopiero na 3- miesiecznym okresie probnym w pracy jako magazynier. Mam umowe o prace na ktorej jest napisana stawka ktora powinienem dostawac 1150zl brutto,praca od poniedzialku do piaktu 8 godzin. Natomiast tak na prawde pracuje przewaznie po 10 godzin a czasami po 13-14 godzin natomiast musze wpisywac na liscie ze przepreacowalem 8 godzin, pracuje bez zadnej przerwy,nie mam czasu nawet na zjedzenie sniadania, nie mam telefonu sluzbowego a np dzisiaj dzwoniono do mnie z pracy zebym przyszedl jutro na godzine 4 nad ranem i robil co najmniej do godziny 14, nie odbieralem telefonu bo nie mam takiego obowiazku ale przyslali mi sms-a ze mam sie zglosic wlasnie na ta godzine, tak na prawde nie prcuje tak jak jest to napisane w umowie od pon do piatku tylko od pon do soboty, nie dostaje takiej stawki jaka mam napisana w umowie tylko jest mi ona liczona tak jakby na akord( sam nawet nie wiem jak jest ona dokladnie wyliczana). Chodzi o to ze najchetniej nawet juz jutro nie poszedlbym do pracy tylko poszedlbym sie zwolnic i tyle bo juz nie wytrzymuje fizycznie i psychicznie tej pracy ale nie wiem czy jest taka mozliwosc???? jestem na prawde zalamany i nie wiem co mam robic wiec PROSZE o pomoc, z gory dzieki

W Twoim interesie leży aby zwolnić się w sposób nie narażający Cię na żadne kłopoty. Jeśli umowa jest 3-miesięczną umową na okres próbny to obowiązuje Cię dwutygodniowy okres wypowiedzenia. Wypowiedzenie warto złożyć na piśmie.

Bez zachowania okresu wypowiedzenie mógłbyś odejść w drodze porozumienia stron (wówczas strony określają swobodnie datę zakończenia współpracy) albo poprzez rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia co zalecałbym czynić tylko wówczas jeśli potrafisz udowodnić, że pracodawca dopuścił się ciężkiego naruszenia podstawowych obowiązków wobec pracownika. Oświadczenie pracownika o rozwiązaniu umowy o pracę bez wypowiedzenia powinno nastąpić na piśmie, z podaniem przyczyny uzasadniającej rozwiązanie umowy. Oświadczenie to powinno być także złożone przed upływem 1 miesiąca od uzyskania przez pracownika wiadomości o okoliczności uzasadniającej rozwiązanie umowy.

Zobacz art. 34 i 55 kodeksu pracy.

Masz także prawo zawiadomić o stwierdzonych nieprawidłowościach u pracodawcy Państwową Inspekcję Pracy. Wybór należy do Ciebie.

Powrót