Prosze o pomoc kazusy

• Autor wątku Autor wątku agnieszka091
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agnieszka091

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
KAZUS 1
Stan faktyczny:
Katarzyna W. przebywająca na urlopie w Brazylii zastała okradziona. Od polskiego konsula w Rio de Janerio otrzymała jednorazową zwrotną pomoc pieniężną. Katarzyna W. uznała, że jest to za mała kwota i w związku z powyższym będzie składać odwołanie do ambasadora RP w Brazylii.
Problemy:
Czy powyższe działania Katarzyna W. mają oparcie w przepisach Kodeksu postępowania administracyjnego? ( Jeżeli tak, to proszę napisać zakres zastosowania i wyłączenia KPA)

KAZUS 2
Stan faktyczny:
Organ administracji wydał decyzję bez wskazania uzasadnienia faktycznego i prawnego. Strona nie wiedziała dlaczego właśnie takie a nie inne rozstrzygnięcie zostało wydane i mała problem z sformułowaniem odwołania od ww. decyzji, ponieważ nie mogła ustosunkować się do argumentów organu.
Problemy:
Jaką zasadę i przepisy szczególne KPA naruszył organ administracji? (w tym miejscu proszę dodatkowo podać regulujące wymogów formalnych decyzji)

KAZUS 3
Stan faktyczny:
Organ administracji rozpoznał podanie wniesione przez Jana D. przez 3 miesiące. Nie powiadomił go o przedłożeniu przewidzianego w przepisach KPA miesięcznego terminu na rozpatrzenie sprawy.
Problemy:
Jaką zasadę i przepisy szczególne KPA naruszył organ administracji? (zasadę proszę zdefiniować i opisać)

RE: pomoze ktos mi to rozwiazac?

jestem na kierunku technik administracji i nawet nam nie pokazali gdzie i jak sie szuka w kodeksach.. i nie mam pojecia zabardzo co i jak

RE: pomoze ktos mi to rozwiazac?

otwierasz kodeks postępowania administracyjnego i szukasz przepisu, który określa do jakich spraw stosujemy kodeks, później szukasz przepisu, który wskazuje jakie elementy powinna zawierać decyzja, do kolejnego kazusu szukasz przepisów, które określają terminy załatwiania spraw.

Jak czegoś nie rozumiesz możesz doczytać w komentarz i to tyle

ALE TO NIE O TO CHODZI ŻE MI SIĘ NIE CHCE:( Z PRAWA CYWILNEGO KAZUSY IDĄ MI DOBRZE. ALE Z TYMI NIE UMIEM SOBIE W OGÓLE ODNALEŹĆ:( JESTEM NA PIERWSZYM SEMESTRZE TECHNIKA ADMINISTRACJI A BABKA PRZEROBIŁA Z NAMI TYLKO CYWILNE.
MOIM ZDANIEM SA ŁATWIEJSZE.
WYDAJE MI SIE ŻE DO 2 KAZUSU PASUJE Art.107 KPA ALE NIE JESTEM PEWNA
A DO 3 Art.35.§1 I Art.36
PROSZE O RADE CZY DOBRZE WYBRAŁAM I PODPOWIEDZ CO MA BYC W PIERWSZYM BO NIE MAM POJĘCIA:(

Koleżanko, proszę nie krzyczeć na mnie.

nie krzyczałam. tylko jestem w pracy i musze być cały czas Caps-lock-u. to moze dlatego? to ja przepraszam;)

Ag_Maz prosze sie nie gniewać.

jestem tu pierwszy raz i nie znam jeszcze wszystkich zasad.
wystarczyło powiedzieć a nie od razu zamykać:/

Ostatnia edycja:
no właśnie nie rozumiem tego pierwszego:(

tzn. czego konkretnie?
Art. 1.*Kodeks postępowania administracyjnego normuje postępowanie:*
1)*przed organami administracji publicznej w należących do właściwości tych organów sprawach indywidualnych rozstrzyganych w drodze decyzji administracyjnych,*
2)*przed innymi organami państwowymi oraz przed innymi podmiotami, gdy są one powołane z mocy prawa lub na podstawie porozumień do załatwiania spraw określonych w pkt 1,*
3)*w sprawach rozstrzygania sporów o właściwość między organami jednostek samorządu terytorialnego i organami administracji rządowej oraz między organami i podmiotami, o których mowa w pkt 2*
4)*w sprawach wydawania zaświadczeń.*
Art. 2.*Kodeks postępowania administracyjnego normuje ponadto postępowanie w sprawie skarg i wniosków (Dział VIII) przed organami państwowymi, organami jednostek samorządu terytorialnego oraz przed organami organizacji społecznych.*
Art. 3.*§ 1.*Przepisów Kodeksu postępowania administracyjnego nie stosuje się do:*
1)*postępowania w sprawach karnych skarbowych,*
2)*spraw uregulowanych w*ustawie*z dnia 29 sierpnia 1997 r. - Ordynacja podatkowa (Dz. U. Nr 137, poz. 926*i Nr 160, poz. 1083, z 1998 r. Nr 106, poz. 668, z 1999 r. Nr 11, poz. 95 i Nr 92, poz. 1062 oraz*z 2000 r. Nr 94, poz. 1037), z wyjątkiem przepisów działów IV, V*i VIII.*
§ 2.*Przepisów Kodeksu postępowania administracyjnego nie stosuje się również do postępowania w sprawach: *
1)*
2)*
3)*
4)*należących do właściwości polskich przedstawicielstw dyplomatycznych i urzędów konsularnych, *
o ile przepisy szczególne nie stanowią inaczej. *
§ 3.*Przepisów Kodeksu postępowania administracyjnego nie stosuje się także do postępowania w sprawach wynikających z: *
1)*nadrzędności i podległości organizacyjnej w stosunkach między organami państwowymi*i innymi państwowymi jednostkami organizacyjnymi, *
2)*podległości służbowej pracowników organów i jednostek organizacyjnych wymienionych w pkt 1, *
o ile przepisy szczególne nie stanowią inaczej. *
§ 4.*Do postępowania w sprawach wymienionych w*§ 1, 2 i 3 pkt 2 stosuje się jednak przepisy działu VIII. *
§ 5.*Rada Ministrów*w drodze rozporządzenia może rozciągnąć przepisy Kodeksu postępowania administracyjnego w całości lub*w części na postępowania w sprawach wymienionych w*§ 2.*

tzn tego pierwszego kazusu. nie umiem do niego dopasować art. ale wybrałam
Art. 3.§ 1. pkt 4 i art. 4. ... ale w ogóle nie jestem pewna

...ale dobrze, wybrałam te i wysłałam bardzo dziękuje wszystkim za pomoc:)

Ostatnia edycja:
Powrót