Proszę o pomoc, komornik

• Autor wątku Autor wątku Szymongdynia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Szymongdynia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam mam bardzo ważne pytanie ..
Chodzi o to że mam już jednego komornika który zajmuje mi pensję i zostaję moi najniższą krojowa przesyłana na konto bankowe które zajmuje mi teraz jeszcze jeden komornik i mam pytanie czy z tego konta tą najniższą krojowa może ruszyć ? Pozdrawiam i dziękuję za pomoc

nastąpi tzw. zbieg egzekucji i druga sprawa trafi do pierwszego komornika który będzie zajmował tyle samo co do tej pory, ale będzie dzielił zabrane pieniądze między dwóch wierzycieli

Czyli z konta nic mi nie zabierze i bede mogli te pieniądze wypłacać ?

Seb72 napisał:
nastąpi tzw. zbieg egzekucji i druga sprawa trafi do pierwszego komornika
Gdzie tu zbieg?
Szymongdynia napisał:
Czyli z konta nic mi nie zabierze i bede mogli te pieniądze wypłacać ?
Od kiedy komornik zabiera?. Zajmie wszystko ponad kwotę wolną od zajęcia.
Podobnych wątków setki i nie ten dział.

Od miesiąca, i teraz dostałem nowego ktory zajmuje mi konto bankowe, wiec sie pytam czy mi zabierze mi coś z konta która dostaje na nie najniższą krajową

Dobry człowieku komornik nie zabiera. Zajmuje i oddaje wierzycielowi!
Powtarzam. Środki które wpływają na r-ku bankowy tracą swój charakter. Zgodnie ze znowelizowanym przepisem PB bank zrealizuje zajęcie; Kwota wolna to
ART. 54 PB Środki pieniężne znajdujące się na rachunkach oszczędnościowych, rachunkach oszczędnościowo-rozliczeniowych oraz na rachunkach terminowych lokat oszczędnościowych jednej osoby, niezależnie od liczby zawartych umów, są wolne od zajęcia na podstawie sądowego lub administracyjnego tytułu wykonawczego, w każdym miesiącu kalendarzowym, w którym obowiązuje zajęcie, do wysokości 75% minimalnego wynagrodzenia za pracę, ustalanego na podstawie ustawy z dnia 10 października 2002 r. o minimalnym wynagrodzeniu za pracę (Dz. U z 2002 r. Nr 200, poz. 1679, z 2004 r. Nr 240, poz. 2407 oraz z 2005 r. Nr 157, poz. 1314), przysługującego pracownikowi zatrudnionemu w pełnym miesięcznym wymiarze czasu pracy.
2. Środki pieniężne zgromadzone na rachunku oszczędnościowym, rachunku oszczędnościowo-rozliczeniowym oraz na rachunku terminowej lokaty oszczędnościowej prowadzonym dla kilku osób fizycznych są wolne od zajęcia do wysokości określonej w ust. 1, niezależnie od liczby współposiadaczy takiego rachunku.

Czyli bank przeleje na r-ku wskazany przez komornika wszystko co ponad 75% minimalnego wynagrodzenia.

Czyli mi z tego z tej niższej krajowej zabiorą tak ?

Szymongdynia napisał:
Witam mam bardzo ważne pytanie ..
Chodzi o to że mam już jednego komornika który zajmuje mi pensję i zostaję moi najniższą krojowa przesyłana na konto bankowe które zajmuje mi teraz jeszcze jeden komornik i mam pytanie czy z tego konta tą najniższą krojowa może ruszyć ? Pozdrawiam i dziękuję za pomoc

Przecież dostałeś odpowiedź w poście 6.

Ale mozna jaśniej czy dostane czy nie proszę dla mnie to ważne

Czy czytanie ze zrozumieniem to taki wielki wysiłek. Dostaniesz 75% minimalnego wynagrodzenia.
@ Seb72 proszę nie wprowadzać w błąd. Byłby zbieg gdyby zajęto ten sam składnik, rzecz, wierzytelność, prawo Natomiast zajęcie wynagrodzenia i r-ku bankowego nie jest tożsame ze zbiegiem, gdyż dotyczy zupełnie innych składników majątku dłużnika.
Obowiązkowa lektura art 773 kpc

Ostatnia edycja:
Nowa kwota wolna od zajęcia w wysokości 75% minimalnego wynagrodzenia za pracę obowiązuje dla każdego miesiąca oddzielnie (czyli aktualnie 1387,50 zł). Kwota wolna od zajęcia nie ma już zatem charakteru jednorazowego przywileju. Teraz ma ona charakter limitu odnawialnego, stosowanego w każdym miesiącu kalendarzowym trwania zajęcia rachunku przez komornika.

Pewnie trzeba było policzyć , jaka to kwota .
Nie denerwuj się.

damian xxx napisał:
Kwota wolna od zajęcia nie ma już zatem charakteru jednorazowego przywileju. Teraz ma ona charakter limitu odnawialnego, stosowanego w każdym miesiącu kalendarzowym trwania zajęcia rachunku przez komornika.
a jak wygląda praktyka stosowania tego przepisu przez banki po prawie trzech miesiącach od wejścia w życie zmienionego przepisu?

W praktyce to działa bez zarzutu. Z matematyczną wprost precyzją. Z tym że naród nie pojął istoty sprawy. Bo to za skomplikowane jest. Często się myli ten limit z tym że można wypłacić w danym miesiącu kwotę wolną. To prawda. Ale okrutniejsza prawda jest taka że to jest również limit wpływów na rachunek. Przy czym "wpływ" to też saldo z poprzedniego miesiąca.
Przykładowo:
z 31 października / 1 listopada zostawia sobie ktoś na koncie 1200 zł, to kwota wolna na listopad została z automatu wykorzystana w tej wysokości. I potem "złe banki" przekazują "złym komornikom" wszystkie wpływy ponad 187,50 zł. Ten błąd jest przez ludzi tak często popełniany że można się załamać.
Niektóre banki jednak twórczo podeszły do tematu i realizują zajęcie dopiero na koniec miesiąca, więc ta sytuacja (z przekroczeniem kwoty) mogła się zdarzyć miesiąc wcześniej.

Ostatnia edycja:
digiton napisał:
Przykładowo:
z 31 października / 1 listopada zostawia sobie ktoś na koncie 1200 zł, to kwota wolna na listopad została z automatu wykorzystana w tej wysokości. I potem "złe banki" przekazują "złym komornikom" wszystkie wpływy ponad 187,50 zł. .

Czyli osoba z zajęciem na kontach, powinna wypłacić środki z konta do zera pod koniec miesiąca, by od następnego miesiąca mieć pełny limit.

Dokładnie tak. Gorsza sytuacja będzie jak ktoś dostaje pensję 1-go, a 1-go będzie dzień wolny, to mu pensję poślą drugi raz w tym samym miesiącu.

No to prawda. Posłowie chcieli dobrze, zrobili źle (w sumie nowa kwota wolna nie spełnia swojego zadania - za tyle nie wynajmie się prawnika do obrony, a do tego kwota wolna powinna służyć - prawda?), a wyszło jeszcze gorzej (niesumienni dłużnicy zamiast mieć zabezpieczony podstawowy byt mają za przeproszeniem po d...).

Jak to u nas w Sejmie :) Było dobrze - trzeba było popsuć.

Powrót