Proszę o POMOC KRUS

• Autor wątku Autor wątku Kless
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kless

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam, potrzebuję pomocy w pewnej kwestii a mianowicie chodzi mi o ubespieczenie: no więc tak w 2011 roku odziedziczyłem wraz z siostrą 2,5h pola z domem po 1/2 (spadek po dziadkach) w tym czasie uczyłem się w szkole policealnej i byłem ubespieczony w ZUS i pobierałem rentę rodziną po zmarłym ojcu, następnie po skończonej szkole poszedłem na staż a potem umowa o pracę a pola oddałem w dzierżawę, przyszedł teraz taki okres że muszę się zarejestrować w PUP i tam mi wyliczyli że mam ponad 1h pola i podlegam już pod KRUS więc jak to jest? jak pojdę do KRUSU to naliczą mi składki od 2011 roku czy tylko od tego momentu co nie byłem ubespieczony w ZUS?

od momentu zakonczenia ubezpieczenia w ZUSie. Jednak twoim obowiązkiem jest dostarczyć do KRUSu zaświadczenia o ubazpiezpieczeniu w ZUS. Z kąd KRUS ma wiedzieć co robiłeś i gdzie byłeś ubezpieczony i kiedy?

A w ZUSIE mi wydadzą takie zaświadczenie do kiedy byłem ubezpieczony?

no w UP cie nie zarejestruja, nie ma na to szans, tak wydadzą ci w zusie zaswiadczenie.i będziesz musial zaczęąć placić skladki kwartalne,

Składkę krus naliczy od momentu gdy masz ziemię ale tylko za czas ten który nie byłeś nigdzie ubezpieczony.
W up będziesz zarejestrowany jako bezrobotny ale będziesz ubezpieczony w krus a nie przez urząd pracy.
Byłam w tej samej sytuacji mam ziemie płace krus i jestem zarejestrowana u urzędzie pracy jako osoba poszukująca pracy czyli bezrobotna.

Witam,w 2013 roku przepisano mi dzialke budowlana wraz z ziemią. Od tego momentu przeszłam na Krus,płace od tamtego dnia składki ubezpieczeniowe. Jestem z wykształcenia mgr inż. rolnictwa, wiem ze nie mam prawa odbyciu stażu po ukonczeniu studiów. I nie wiem cco dalej robic, otóż bardzo chciałabym podjąc pracę i nie wiem czy moge zarejestrowac sie w up, bo panie z UP w Zamościu nie są przyjaznie nastawione aby udzielic porady,pomocy.

beata89.89 napisał:
bardzo chciałabym podjąc pracę
Należy więc jej intensywnie samemu szukać. Płatnik KRUS nie może być bezrobotnym.

w UP statusu osoby bezrobotnej nie otrzymasz,ale możesz się zarejestrować jako OSOBA POSZUKUJĄCA PRACY,

jeśli masz poniżej 2 ha przeliczeniowe to możesz zarejestrować się jako osoba bezrobotna w UP , tylko składki do KRUS musisz odprowadzić

aluett napisał:
jeśli masz poniżej 2 ha przeliczeniowe to możesz zarejestrować się jako osoba bezrobotna w UP , tylko składki do KRUS musisz odprowadzić

Właśnie próbuję znaleźć przepisy mówiące o możliwości zarejestrowania się w UP posiadacza poniżej 2ha.

Zarejestrowanie to nie to samo co pobieranie zasiłku. Więc pytanie czy można pobierać zasiłek? Tym bardziej, ze jak piszesz trzeba płacić skłądki KRUS.

To mnie też ciekawi jak to jest wówczas z KRUS gdy mogę zarejestrować się jako bezrobotny.

PS. Dostałem kiedyś info z UP że mając więcej niż 2ha można w UP być zgłoszony jako poszukujący pracy , ale nie zarejestrowany (czytaj bez ubezpieczenia zdrowotnego.)

Ustawa z dnia 20 kwietnia 2004 r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy art art. 2 ust. 1 pkt. 2 lit d - który rolnik może być os.bezrobotną

art 75 mówi kiedy bezrobotnemu nie przysługuje zasiłek - osób które prowadza gosp., zarejestrowane jako bezrobotne ( do 2 ha przeliczeniowe) tam nie ma...

Zobacz też art 62 tej ustawy.

aluett napisał:
Ustawa z dnia 20 kwietnia 2004 r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy art art. 2 ust. 1 pkt. 2 lit d - który rolnik może być os.bezrobotną

art 75 mówi kiedy bezrobotnemu nie przysługuje zasiłek - osób które prowadza gosp., zarejestrowane jako bezrobotne ( do 2 ha przeliczeniowe) tam nie ma...

Zobacz też art 62 tej ustawy.

Dziękuję bardzo za podpowiedzi.. Bardzo ciekawe. Zwłaszcza ten art 62, o którym mało kto chyba słyszał.

PS. Ostatnio odkryłem (też w ustawie) że gdy rolnik był w wojsku przysługiwało mu opłacanie podatku rolnego w połowie jego wysokości. Oczywiście nikt o tym nie mówił i trzeba też było wiedzieć żeby wniosek złożyć samemu.

A tu wklejam wspomnimy art 62. Wychodzi na to że chociaż rok KRUSu może opłacić starostwo.:o

Rozdział 12
Świadczenia przysługujące rolnikom zwalnianym z pracy

Art. 62. 1.
Osobie podlegającej ubezpieczeniu społecznemu rolników, z którą stosunek pracy lub stosunek służbowy został rozwiązany z przyczyn dotyczących zakładu pracy i która nie jest uprawniona do zasiłku:
1) przysługuje:
a) pokrycie składek na ubezpieczenia społeczne rolników w okresie pierwszych czterech kwartałów po rozwiązaniu stosunku pracy lub stosunku służbowego,

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam.
Dołączam do tematu ponieważ znalazłam się w podobnej sytuacji i nie wiem jak z tego "wyjść". W 2008 roku moja matka darowała mi i mojej siostrze pole o powierzchni ponad 1 hektara przeliczeniowego. Niby jestem współwłaścicielką 1/2 tego pola ale wychodzi na to ze obowiązuje mnie krus. W 2008 roku poszłam na studia, które ukończyłam 19 września 2013 roku. Przez cały ten okres byłam ubezpieczona w zusie. Obecnie chciałam się zarejestrować w PUP i polecono mi zgłosić się do KRUS po ubezpieczenie. Pani w KRUSie poinformowała mnie, że naliczą mi teraz zaległość od 2008 roku i bez znaczenia jest fakt iż byłam ubezpieczona w ZUSie. Obecnie jest to suma kilkunastu tysięcy łącznie z odsetkami. Moja sytuacja wygląda tak że jestem bezrobotna i nie stać mnie na zapłacenie takiego długu. Proszę o rady osoby, które znalazły się w podobnej sytuacji.
Z góry dziękuję.

Witam, niecałe 4 lata temu moja mama składała wniosek o emeryturę, Pani w Krus powiedziała, żeby spisała z kimś umowę dzierżawy, bez żadnych konsekwencji, żeby mieć tylko podkładkę, do tego pismo musiało pójść również do Starostwa Powiatowego i stamtąd przyszła decyzja odmowna , tzn Starostwo nie wyraziło zgody na tą dzierżawę. Dzisiaj będąc w Krus dowiedziałam się , że za ten okres musiałam opłacać składki jako rolnik, czego nie robiłam bo powiedziano mi, że to tylko umowa do tego przejścia na emeryturę bez żądnych konsekwencji...I teraz moje pytanie, czy ja muszę te składki opłacić wstecz? Nie powiem jest to dla nas ogromna kwota....Pani wtedy mówiła, że to jest tylko papierek i nic z tym robić nie trzeba...a teraz wyszło, że jednak trzeba... W tym czasie urodziłam dziecko i nie pracowałam, a przypisani jesteśmy pod ubezpieczenie zdrowotne Męża. Może ktoś pomoże? z góry dziękuję .

Powrót