Proszę o pomoc - mandatbrak biletu

• Autor wątku Autor wątku Wojciech8888
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wojciech8888

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Bardzo proszę o pomoc.
Pisze w imieniu żony
Będąc jeszcze niepełnoletnia dostała ok 10 mandatów na kwotę ok 1-1,5 tys zł. Nie miała pieniędzy na przejazdy tak samo jej ojciec który samotnie ją wychowywał.
Ostatnie wezwanie do zapłaty otrzymała w 2007r będąc jeszcze panną. Do chwili obecnej firma która kontroluje bilety się nie odzywała, a ona myślała że mandaty przepadły w momencie kiedy ukończyła 18 lat nadmienię że ojciec zmarł jeszcze przed jej pełnoletnością.
Dzisiaj coś ją ruszyło i zadzwoniła do w/w firmy i okazało się że ma do zapłaty 3120 zł mandaty + odsetki.
Czy jest szansa że mandaty się przedawniły?
Jeśli nie to czy jest szansa na umorzenie odsetek?
Jak to wygląda z prawnego punktu widzenia?
Bardzo prosimy o pomoc

Ja mam podobną sytuację,niestety też nie znam odpowiedzi ale proszę mi napisac jak Pan uporał się ztym problemem.Ja też napiszę co załatwiłam.Mojemu mężowi skradziono dowód,parę razy go spisali i teraz ma ok.2800 zł długu.Piszemy prośbę o umożenie części długu i żeby rozłożyli na raty

Żona dzwoniła dziś po raz kolejny do działu windykacji i połączyła się z kierownikiem. Tłumacząc wszystko poprosiła o umorzenie odsetek które wynosiły ponad 1300zł, bez żadnego problemu Pani kierownik wyraziła zgodę, z tym że pozostałą kwotę należy wpłacić jednorazowo. Tak więc jutro jedziemy uregulować pozostałe 1800zł, dla świętego spokoju. Myślę że nie będą robić większych problemów i w Państwa przypadku.
Pozdrawiam

art.77 Ustawy Prawo Przewozowe. Roszczenie przewożnika przedawnia się po roku.

Może i się przedawnia ale KZK GOP chyba o tym nie wie albo nie chce wiedziec

Proszę o pomoc - mandat brak biletu

Witam
Mam ten sam problem, otóż kilka dni temu dostałam listem zwykłym wezwanie do zapłaty za jazdę bez biletu są to mandaty z 2001, 2002 i 2003 roku, czytałam na różnych forach żeby powołać się na zarzut przedawnienia i tak zamierzam zrobić lecz mam dwa pytania: jakie są szanse na to że firma ubiegająca się o spłatę długu złoży pozew do sądu (chciała bym tego uniknąć), a po drugie zmieniły mi się dane osobowe tzw. nazwisko, adres zamieszkania czy mam podać swoje nowe dane czy "ukrywać" się pod starymi? Bardzo Proszę o odpowiedz

Poszukajcie na forum tematu przedawnienia biletów.

Powrót