Proszę o pomoc - mój tata (wdowiec) wziął ślub tuż przed swoją śmiercią

• Autor wątku Autor wątku crywerewolf
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

crywerewolf

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Proszę o poradę. Mój tata (wdowiec) wziął ślub tuż przed swoją śmiercią z nową partnerką. Nowa żona nie wniosła nic do wspólnoty małżeńskiej. Miałem prawo do spadku po tacie razem z moją siostrą. Teraz doszła do tego nowa żona. Nie wiem jeszcze czy został sporządzony jakikolwiek testament. Gdyby nie ten ślub przysługiwałoby mi, jak i mojej siostrze prawo do spadku, w wysokości po 50%. Jak to będzie wyglądało po tym ślubie i czy mogę występować o zachowek?
Pozdrawiam

Jeśli nie ma testamentu, dziedziczycie po równo, Ty, siostra i żona.

nie jest tak, że żona dostanie 50% a dwójka dzieci po 25 %?
I czy jest szansa na zachowek?

Nie jest tak. Jaki zachowek chcesz skoro dostaniesz spadek?

Jeżeli zmarły nie pozostawił testamentu, wtedy następuje dziedziczenie ustawowe. Na podstawie art. 931 § 1 Kodeksu cywilnego ( t.j. Dz.U.2022.1360) w pierwszej kolejności powołane są z ustawy do spadku dzieci spadkodawcy oraz jego małżonek; dziedziczą oni w częściach równych. Jednakże część przypadająca małżonkowi nie może być mniejsza niż jedna czwarta całości spadku.

czy jest szansa na zachowek?

Regulacja prawna zachowku znajduje się w art. 991 kodeksu cywilnego.

..............................
Nie jestem prawnikiem

Sprawa się trochę wyjaśniła. Nowa żona taty (ślub 13 dni przed jego śmiercią) wraz z tatą notarialnie zrzekli si jakichkolwiek dziedziczeń po sobie (gdyby tata zmarł wcześniej to ona nic nie dziedziczy, gdyby ona zmarła wcześniej tata nic nie dziedziczy). Tata zostawił testament - dla mnie 40%, dla mojej siostry 60%, a oprócz tego tuż przed śmiercią umową darowizny przekazał mojej siostrze samochody i środki pieniężne. Czy przysługuje mi zachowek żeby wyrównać te 40% do 60% i w stosunku do tych darowizn tuż przed śmiercią?

Powrót