Prosze o pomoc. Nieuczciwy pracodawca

• Autor wątku Autor wątku J.Jackowski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

J.Jackowski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam , dwa dni temu uleglem wypadkowi w pracy, prawdopodobnie mam zerwane wiezadla. . Dzisiaj pracodawca przyjechal do mnie i wreczyl mi wypowiedzenie ktorego ocfzywiscie nie podpisalem, co w takiej sytuacji mam robic ? Byla to umowa na stale na czas nie okreslony. Prawdopodobnie czeka mnie operacja. Sytuacja odbyla sie w niemczech , jestem tu zameldowany itp prosze o porady.

W Niemczech nie ma zakazu wypowiadania umowy o pracę w czasie choroby pracownika. Pracownik może jednak bronić się przed tym wypowiedzeniem występując do sądu pracy, żądając uznania wypowiedzenia za bezskuteczne. Oczywiście, z innych powodów za bezskuteczne. Ważne jest to, że to nie pracownik musi wykazać i udowodnić bezprawność wypowiedzenia, lecz to pracodawca musi udowodnić, że jego wypowiedzenie jest zgodne z prawem, tzn. że musiał wypowiedzieć tę umowę o pracę z powodów związanych ze sytuacją firmy i te konkretne powody udowodnić, a ponadto, że dokonał prawidłowo tzw. "socjalnego wyboru", tzn. że spośród dałej grupy pracowników wybrał właśnie tego do zwolnienia, i że wybór ten jest społecznie (socjalnie) prawidłowy. Rzadko udaje się pracodawcom wszystko to prawidłowo i wystarczająco udowodnić.
Warunkiem dopuszczalności jest jednak, że stosunek pracy z tym pracodawcą trwał conajmniej jeden rok, i że pracodawca zatrudniał conajmniej 10 pracowników.

Ostatnia edycja:
Witam wszystkich mamy problem z pracodawcą Polak ale mieszka i ma firmę w Niemczech znalazłem pracę w internecie i pojechaliśmy w trzech nie dał żadnej umowy odkładał z dnia na dzień i tak przez trzy tygodnie aż postawiliśmy sklep lidla i nie wypłacił nam pieniędzy bo mówił że jak jemu przeleją to nam przeleje na konta i dał nam takie zobowiązanie do wypłacenia po 1450e każdemu z nas i nie wypłacił nam nic trwa to już dwa lata zgłosiliśmy to na policję a policja powiedziała że się przyznał tylko niema z czego wypłacić i postępowanie umorzyli i chciałem zapytać czy jest szansa na odzyskanie tych pieniędzy i jaki byłby koszt żeby odzyskać i czy to w ogóle możliwe czy mamy dać sobie spokój proszę o konkretną poradę co w tym wypadku robić za co z góry dziękuję i pozdrawiam.

Powrót