Prosze o pomoc niezasadny nakaz zaplaty

• Autor wątku Autor wątku maria57_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maria57_

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Wczoraj dostalam pismo z sadu, takie :
Sąd Rejonowy ... w składzie następujcym:
Przewodniczący: referendarz sadowy ...
po rozpoznaiu na posiedzeniu niejawnym w postępowaniu upominawczym na kutek pozwu
wniesionego w dniu ....przez .....
nakazuje pozwanej ..... aby zapłaciła powodowi ....... kwotę 8.154,80 zł.
( tu slownie) z odsetkami ustowymi od dnia 20 maja 2004
itd ...

Teraz co do wyjasnienia :
- w 2003 do 2004 mialam krotko małą dzialalnośc gospodarczą - ale wszystko na pewno uregulowałam !!!
- jeset pewna ze zapłaciłam tą fakturę na 100 % !!!

Dlaczego sąd nakazal mi placic zupelnie bez procesu ?
Co teraz mam zrobić - mam drugi raz zapłacić to ?
mineło 7 lat - teraz sobie przypomnieli o tym :?:

Proszę pomożcie - czy jakoś można sie odwolać od wyroku ?
Co mam zrobić :?:
Nigdy nie miałam nic takiego w sadzie , zupelnie nie znam sie na tym.
Maria

To była firma prywatna gdzie kupowalam towar tzn to nie jest osoba fizyczna - bo to byla spólka cywilna , ale ja zamknelam dawno już dzialalność , a to na pewno to bylo zaplacone.
Nie było wezwan wczesniej ani nic , znaczy w pozwie jest wezwanie , ale ja tego nie wezwania dostałam !I tam jest na wezwaniu ten stary adras gdzie mialam sklep - to może dlatego.
Dlaczego ma płacic drugi raz - jak się trzeba odwalać ?

acha - dzwoniłam, bo znalazłam ten telefon co do nich był ale podobno tej firmy już nie ma. No to jak oni to mogą dochodzic - jak też zamknęli działalnosc :o
Prosze o pomoc.

W takim razie należy wnieść sprzeciw od nakazu zapłaty na urzędowym formularzu (m.in. na stronach MS formularz sprzeciwu można złożyć) w terminie 2 tygodni o dnia doręczenia i podnieść zarzut przedawnienia.

Dziekuje za pomoc.
tam na tym nakazie tez napisne o sprzeciwie, nie zwrócilam uwagi na to, przepraszam zdenerwowanie od wczoraj. Nigdy nie mialam zadnej sprawy zaleglosci dltaego tak się zdenerwowalam.
nie rozumiem jak to jest przedawnione to jak sad wydal wyrok ?

Bede skladać sprzeciw na pewno do sadu :!: , sama nie dam rady tego napisac:wow: - ale moze ktos mi pomoze

Wzory sprzeciwów znajdziesz przeszukując forum. Wierzymy w ciebie, że dasz radę wypełnić formularz. Mniej skomplikowane niż PIT....

Powrót