Proszę o pomoc odnośnie spadku.

• Autor wątku Autor wątku Legion10
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Legion10

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Cześć wszystkim, chce pomóc mojemu dziadkowi i chciałbym się was zapytać o parę kwestii. Mój dziadek posiadał 5 rodzeństwa, wszyscy nie żyją. Siostra dziadka zmarła 8 lat temu pozostawiając ziemię wraz z domem w którym mieszkal syn i córka. Oboje zmarli i nie posiadali dzieci. Jak mogę pomóc dziadkowi żeby po siostrze coś otrzymał? Czy jestem jego wnukiem. Czy od reszty biezyjacego rodzeństwa dzieci do tego także majajakies prawo Czy po prostu złożyć dziadek ma sprawę o nabyciu spadku po siostrze? Pozdrawiam serdecznie

Legion10 napisał:
Siostra dziadka zmarła 8 lat temu pozostawiając ziemię wraz z domem w którym mieszkal syn i córka. Oboje zmarli i nie posiadali dzieci.
Syn i córka siostry Twojego dziadka zmarli przed swoją matką czy dopiero po niej?

Legion10 napisał:
Czy od reszty biezyjacego rodzeństwa dzieci do tego także maja jakies prawo
Nie mogę tego zrozumieć. Zadaj to pytanie staranniej.

Syn i córka zmarli po mamie...co do 2 pytania chodzi mi o to że dziadek miał 5 rodzeństwa i oni mieli dzieci.. czy te dzieci też mają prawo do spadku ?

Dziadek miał 5 rodzeństwa wszyscy nie żyją. Ta ciocia co ma dom z ziemią zmarła 8 lat temu a córka i syn zmarli 2 i rok temu. Mój dziadek jest ostatnim żyjącym na ten moment z całego rodzeństwa. Mam nadzieję że teraz jasniej napisałem:)

Dla ułatwienia komunikacji...

Jan i Cecylia mieli 6-cioro dzieci:
Piotra - Twojego dziadka, który żyje,
Kasię - nie żyje (w chwili swojej śmierci nie żyli jej rodzice Jan i Cecylia), zmarła 8 lat temu, ale pozostawiła swoje dzieci - Alę i Tomka, którzy zmarli 2 lata temu,

Grzesia - nie żyje, zmarł po po swoich rodzicach i przed swoją siostrą Kasią(?), ale pozostawił swoje dzieci, które żyją,
Adama- nie żyje, zmarł po swoich rodzicach i przed swoją siostrą Kasią(?), ale pozostawił swoje dzieci, które żyją,
Kasię - nie żyje, zmarła po swoich rodzicach i przed swoją siostrą Kasią(?), ale pozostawiła swoje dzieci, które żyją,
Anię - nie żyje, zmarła po swoich rodzicach i przed swoją siostrą Kasią(?), ale pozostawiła swoje dzieci, które żyją.

Siostra dziadka [Kasia] zmarła 8 lat temu pozostawiając ziemię wraz z domem

1. Czy Kasia była jedyną właścicielką tej nieruchomości?
2. Czy Kasia miała męża?
3. Jeśli Kasia miała męża, to czy jej mąż żyje, a jeśli zmarł, to czy przed Kasią czy po niej?
4. Rozumiem, że dzieci Kasi [Tomek i Ala] nie mieli swoich dzieci, ale czy mieli żonę/męża?

Co do zasady nie ma możliwości, aby ustawowo Twój dziadek był jedynym spadkobiercą swojej siostry Kasi.

Dziękuję za odp :)
Kasia zmarła z rodzeństwa jako ostatnia 8 lat temu. Wszyscy z rodzeństwa zmarli po swoich rodzicach i wszyscy mają dzieci ktore żyją.
Odp1 Kasia miała męża lecz zmarl i przeszedł majątek na nią.po Kasi Tomek i Ala nie składali sprawy spadkowej po mamie tylko po prostu mieszkali. Tomek i Ala nie mieli dzieci ani zony/męża.

Nie odpowiedziałeś -> czy Kasia była jedyną właścicielką nieruchomości czy była to jednak współwłasność Kasi i jej męża?

Legion10 napisał:
Kasia miała męża lecz zmarl i przeszedł majątek na nią.
W jaki sposób "przeszedł" ten majątek? Czy mąż Kasi pozostawił testament?

Czy po śmierci męża Kasi było przeprowadzone postępowanie spadkowe w sądzie lub u notariusza?

Odpowiedzi na powyższe pytania są bardzo istotne, bo może się okazać, że prawo do tej nieruchomości może mieć nie tylko Twój dziadek i dzieci jego rodzeństwa, ale i rodzina męża Kasi.

Mam prośbę o informację; mianowicie moja zmarła siostra zostawiła testament na rzecz wnuka i syna. Jest to drugi testament, w pierwszym razem z mężem zapisali cały majątek wnukowi. Jednak po śmierci męża, syn wymusił na niej zmianę testamentu, który został sporządzony w domu bo siostra już nie wstawała. Po śmierci siostry syn złożył wniosek do sądu o wydanie postanowienia o prawie do spadku i jego nabyciu ( tak twierdzi). Było już kilka rozpraw. Sąd przesłuchiwał obu spadkobierców na temat zmiany testamentu i opieki sprawowanej nad zmarłą. Moje pytanie brzmi czy gdyby został złożony tylko wniosek jw. to sąd przeprowadzałby przesłuchania i badał tak dogłębnie sprawę? Wnuk nie widział wniosku złożonego do sądu tak iż nie wie co w nim zapisano.

Powrót