Proszę o pomoc!(PILNE)

• Autor wątku Autor wątku mertro
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mertro

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
W mojej szkole doszlo do bójki miedzy dwoma chlopakami, następnie przyjechala policja, oni nie chca skladac na siebie zeznan, (bo niechcą sprawy w sądzie), bójke oglądalo kilka osób, oraz zostala nagrana na telefon komórkowy. Policja przechwycila telefon i nagranie. Co w tym przypadku grozi osobą które oglądaly bójke??
P.s Nie wiem czy umieścilem temat w dobrej kategorii, ale bardzo mi zalezy na szybkiej odpowiedzi!

Pozdrawiam!

1) a ile lat mieli bijący się?

2) po drugie dwóch bijących się to jeszcze nie bójka..:)

3) oglądającym nic nie grozi o ile tylko ogladaly...

Jeden ma 13lat drugi ma 15lat! Ja nagrywalem film na telefonie jutro jest przesluchanie w szkole i nie wiem co mam mówic... Bardzo prosze o pomoc,

A jezeli ja nagrywalem ten film, i komentowalem to co sie dzieje mówiąc np. "ze ladnie uderzenie z głowy" itp. czy moge miec jakies konsekwencje prawne?? (mam 15 lat) Naprawde BARDZO PROSZE O ODPOWIEDZ PONIEWAZ JUTRO BEDE PRZESLUCHIWANY!
POZDRAWIAM!

w najgorszym razie grozi ci Sąd Rodzinny i Nieletnich.....

a czy wogole grozi to zależy co zeznają świadkowie i sami zainteresowani...

Ale czy przestępstwem jest to co ja robilem?? (czyli nagrywanie na telefonie, i komentowanie; nikogo nie namawialem do bojki) I czy to ze osoby ktore sie bily nie bedą chcialy skladac na siebie obciązających zeznan ma jakies znaczenie w pózniejszym etapie sprawy??
Pozdrawiam!

Czyli to co robilem nie jest z zaden sposób karalne?? I dlaczego szkola kieruje sprawe do sądu, jezeli osoby które sie pobily tego niechcą??

to ze ty twierdzisz ze nic nie robiles nie oznacza ,ze inni koledzy na Policji i póżniej w ewentualnym Sądzie to potwierdzą...

Czy jezeli sie przyznam do nagrywania i do oglądania to czy mogą mi postawic jakies zarzuty i wytoczyc sprawe??

1) 15 latek nie odpowiada w sprawie tego "kalibru" przed Sądem karnym -co za tym idzie nikt nie bedzie stawiał zarzutu.

2) Powiedz jak faktycznie było i nic nie zmyslaj,nie dodawaj , nie interpretuj...

A czemu wogóle policja zostala wezwana jezeli ani jedna ani druga osoba która sie bila nie chciala tego zglaszac, i wytaczac sprawy, czy jezeli te osoby powiedzialy by ze bily sie dla "zabawy" lub cos w tym stylu czy sprawa zostala by umozona??

1) bo 15 latek nie jest od tego by wytaczac komus sprawę... to móglby zrobić przedstawiciel ustawowy danego nieletniego...

2) to że tamci się pobili mogło być wynikiem (skutkiem) jakiegoś dzialania czynu karalnego któregoś z nich lub osoby postronnej... i właśnie od tego jest Policja żeby to sprawdzić...

3) i jesli któryś z nich w trakcie tej "zabawy" złamie drugiemu np. ręke to uważasz ze rodzice poszkodowanego dalej bedą uważać że to była przednia zabawa i nic nie zrobią w kierunku ukarania sprawcy i wyciągniecia wszelkich konsekwencki karno-finansowych?

(wiem ze to troche głupie pytanie) ale musze sie o to zapytac! Co moge zrobic(jak zeznac) zeby móc uniknąc sprawy w sądzie (gdyz juz jedną mialem :/)??

zeznac prawdę !

nie myslisz chyba ze ktos ci tutaj odpowie jak unikać odpowiedzialności za swoje czyny...

Dobrze dziekuje w takim razie za otrzymane informacje!
Pozdrawiam!

Hmm ale dalej nie rozumiem jakie zle czyny popelnilem. Czy kamerowanie walki dwóch osób w swietle prawa to przestępstwo?? I czy komentowanie tego (nikogo nie namawialem do uczestnictwa w walce, ani nie mówilem nic w stylu "zabij go"itp.) w sposób typu: "ladne uderzenie, ladnie malolat walnąl z głowki" jest przestępstwem (występkiem, wykroczeniem)?
Prosze o wyczerpójcącą odpowiedz :)

Pozdrawiam!

Powrót