PROSZE O POMOC PILNIE ODWIESZENIE WYROKU

• Autor wątku Autor wątku mxi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mxi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam Państwa , mam pytanie rok temu zostałem skazany za jazde pod wpływem alkoholu 0,32 promila... zostało zabrane mi prawo jazdy na okres 1 -go roku który mija za 14 dni i dostałem zakaz prowadzenia pojazdów na rok... wyrok 3 miesiace w zawieszeniu na 3 lata I dozór kuratora . Niestety w wakacje wsiadłem do samochodu i zostałem zatrzymane przez policje byłem trzezwy 0,00 promila zostałem sądzony sądem 24h za niedostosowanie sie do wyroku sądu i złamanie zakazu prowadzenia , dostałem kolejny wyrok 3 miesiecy pozbawienia wolnosci w zawieszeniu na 3 lata. Myslałem ze na tym sie skonczy niestety wpłynoł wniosek od kuratora głownego o odwieszeniu mi wyroku mimo bardzo dobrej opinii mojej pani kurator jutro mam sprawe o odwieszenie wyroku czy są duze szanse ze moga wyrok mi odwiesic ? Jesli tak to czy warto sie odwołac czy to nic nieda? I ostatnie pytanko czy mogą mi przedłuzyc zakaz prowadzenia pojazdów prosze o odpowiedz , z góry bardzo DZIĘKUJE za pomoc .

Wg mnie nie moga przedłużyć zakazu i mogą choć nie muszą odwiesić.

Natomiast słyszałem gdzieś (już nie pamiętam gdzie), że niektóre sądy traktują to naruszenie zakazu jako przestępstwo podobne do 178 a kk, co skutkowałoby obligatoryjnym odwieszeniem.

Też słyszałem głosy, że naruszenie zakazu może skutkować tzw. Przedłużeniem zakazu, natomiast na jakiej podstawie nie jest mi wiadomo.

[cytat="atmosphere"]Wg mnie nie moga przedłużyć zakazu i mogą choć nie muszą odwiesić.[/cytat]

Zgadzam się. Przy czym moim subiektywnym zdaniem bliżej tu do "odwieszenia" niż "nieodwieszenia".

[cytat:327qke28]Natomiast słyszałem gdzieś (już nie pamiętam gdzie), że niektóre sądy traktują to naruszenie zakazu jako przestępstwo podobne do 178 a kk, co skutkowałoby obligatoryjnym odwieszeniem.[/cytat:327qke28]

Według mnie byłoby to sprzeczne z definicją "przestępstwa podobnego,gdyż są tu różne dobra chronione i nie ma działania w celu osiągnięcia korzyści majątkowej ani użycia przemocy.

[cytat:327qke28]Też słyszałem głosy, że naruszenie zakazu może skutkować tzw. Przedłużeniem zakazu, natomiast na jakiej podstawie nie jest mi wiadomo.[/cytat:327qke28]

Nie kojarzę podstawy prawnej dla Sądu aby to mógł uczynić. Być może może to zrobić organ wykonujący zakaz na polecenie Sądu (czyli ten, który wcześniej wydał prawo jazdy) na podstawie ustawy Prawo o ruchu drogowym, ale należałoby to sprawdzić w tej ustawie.

Wg mnie też by było sprzeczne, ale gdzieś coś takiego słyszałem, że traktują jako podobne-a na jakiej podstawie nie wiem.

Po ogłoszeniu dla ciebie niekorzystnego wyroku - odwieszenie - możesz złożyć zażalenie na postanowienie Sądu Rejonowego do właściwego miejscowo Sądu Okręgowego. Tu radzę udać się do adwokata specjalizującego się w prawie karnym, bo samemu ciężko walczyć. Jak tylko otrzymasz odpis wyroku, leć do mecenasa. Powodzenia

Powrót