proszę o pomoc- spadek, jak to rozwiązać!!

• Autor wątku Autor wątku Kamila2023
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kamila2023

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
witam!
zmarł mój tato, pozostawił nieruchomosc i książeczki oszczędościowe imienne- na nas na dzieci..kazdy ma swoja ksiązeczkę!!, na kórych widnieje zapis, że pelnomocnictwo z nich wynikające wygasa z chwila smierci taty. Zatem spadek po tacie to nieruchomosc i te ksiazeczki . Jest nasz czworka dzieci! Jest testament! w testamencie tato tylko odniosl sie co do nieruchomosci!! kto, kiedy i jak powinien zalozyc sprawe spadkowa??? tylko siostra, skoro jej tato przypisal dom??? a moze ja tez mogę z uwagi na te książeczki?? czy one w ogole podlegaja dziedzieczeniu! Prosze o wskazowki. Jeszcze nie minal termin 6 miesiecy..czy skladac to oswiadczenie..skoro dom nie jest dla mnie???? bardzo prosze o pomoc bo 6 miesiecy mija mi na dniach . Dzikeuje i pizdrawiam:)

Każdy może wnieść o stwierdzenie nabycia spadku jeżeli ma w tym interes prawny a przede wszystkim każdy ze spadkobierców.
Termin 6 miesięcy dotyczy terminu odrzucenia spadku a nie wniesienia wniosku o stwierdzenie nabycia tegoż.
Sprawę spadkową można wnieść w każdej dowolnej chwili. Nie ma tu ograniczeń czasowych.

Jednakowoż, osoba u której jest testament musi go dostarczyć niezwłocznie do sądu spadku.

Ostatnia edycja:
dziękuję za wstępna odp....ale wyczytałam ze po 6 miesiącach następuje przyjęcie spadku wprost...a te 6 miesięcy to jest na odrzucenie jak i przyjęcie z dobrodziejstwem inwentarza....czy spisywanie tego inwentarza dotyczy też tej nieruchoosci wpisanej w testament..bo to podobno koszty są???czy tkaie książęczki o których wspomniałam powyżej podlegają dziedziczeniu...bo jak nie to prawdę mówiać nie zalezy nam na tym spadku poza siostrą, kórej przypisano dom!! i jeszcze jedno jak wygląda kwestia podatku od spadku i darowizn..kiedy się go płci i czy jest wysoki??/ dziękuje za wszlekie rady:roza:

Obecnie osoby najbliższe są zwolnione z podatku od spadków i darowizn.
Nasuwa się pytanie, czy istnieje jakiś sensowny powód aby odrzucać spadek lub przyjmować go z dobrodziejstwem inwentarza?

Jesli ksiazeczki zalozone zostaly poszczegolnym dzieciom, nie wchodza w sklad spadku. Jesli dom stanowi glowny element majatku spadkowego, nie mozna wykluczyc, ze testament zostanie przez sad zinterpretowany tak, ze otrzymujaca go corka jest wylaczna spadkobierczynia (zalezy od sytuacji, sposobu sformulowania testamentu i jego rodzaju, wiedzy prawniczej testatora). Bylaby wtedy spadkobierczynia CALEGO spadku.
Jesli do dziedziczenia dochodza maloletni z mocy prawa przyjece spadku nastapi z dobrodziejstwem inwentarza. Inwentarz bedzie musial zostac wtedy sporzadzony, a z dobrodziejstwa inwentarza korzystali beda wszyscy spadkobiercy. Kwestia przyjecia spadku i rodzaju przyjecia pojawia sie jednak wtedy, jesli pozostale dzieci dochodza do dziedziczenia.

Ustawa przewiduje prawny obowiazek niezwloczego zlozenia testamentu w sadzie. Mozecie po drodze z dokumentami uzyskac porade prawna u dowolnego notariusza. Notariusze nie pobieraja za tego rodzaju rozmowy informacyjne oplat.

dziekuję bardzo za te odpoweidzi..w testamencie jasno jest napisane ze nieruchomsc wrac z ogrodem jest zapisana dla corki!! nie wchodzą w grę małoletni- to sprawdziłam....obok córki ktorej został przypisany ten dom...zostaje jeszcze 3 braci i tylko w re moga wchodzic te ksiazeczki!!! mysle ze one jednak wchodza do spadku bo jest na nich napisane ze pelnomocnictwo do pobrania z nich peniazkow przez wymienione w nich dzieci wygasa z chwila smierci!! co zatem z nimi...czyz nie staja sie one masa spadkowa??

Jesli ksiazeczki prowadzone byly dla zmarlego, wchodza w sklad spadku. Jesli dla dzieci, oczywiscie nie.
Przeznaczenie domu jednej osobie w testamencie moze byc zapisem- wtedy spadek przypada spadkobiercom ustawowym, ale uprawniony z zapisu moze zadac przeniesienia wlasnosci nieruchomosci. Jesli nieruchomosc wyczerpuje prawie caly spadek, domniemuje sie, ze „zapisanie” w testamencie takiej nieruchomosci stanowi ustanowienie danej osoby spadkobierca. Polskiemu prawu spadkowemu nie jest znana instytucja testamentu dzialowego znanego z flmow amerykanskich (X otrzymuje dom taki, a Y dom siaki). Spadkodawca nie przyznaje wiec wlasnosci poszczegolnych rzeczy (dom dla corki X) ale ustanawia spadkobierca w okreslonym ulamku- w tym wypadku wylacznym spadkobierca. Powolanie do spadku w okreslonej czesci oznacza ze w tej czesci spadkobierca ma prawo do calosci majatku spadkowego.
Sa zatem dwie mozliwosci: corka wylacznym spadkoberca calosci spadku (innym przysluguje roszczenie o zachowek), dziedzczenie wedle ustawy i zapis domu na rzecz corki.
Interpretacja testamentu jest kwestia ustalenia stanu faktycznego: ustalenia skladu majatku spadkowego i wartosci nieruchomosci do wartosci reszty spadku, ustalenia, czy spadkodawca rozumial znaczenie terminow jakimi sie posluzyl (czy „zapisuje” uzyl w znaczeniu potocznym, czy posluzyl sie terminem prawniczym i konstrukcja zapisu). Interpretacja tego testamentu nie jest materia na forum internetowe.
Gdyby testator sporzadzil testament w formie aktu notarialnego kosztowaloby to 50-150 PLN a zaoszczedziloby spadkobiercom niepewnosci co do stanu prawnego. Gdyby Pani zglosila w niniejszej sprawie do notariusza albo do prawnika zamiast na forum internetowe, otrzymalaby Pani darmowa porade prawna notariusza albo porade adwokata/radcy prawnego, za ktora nie powinna Pani zaplacic nie wiecej niz 50-150 PLN za podstawowa porade.

Ostatnia edycja:
do plesser! dziękuję za odpowiedź, zwrócę sie faktycznie chyba o poradę do notariusza!
jednakże sprawa książeczek mnie wciąż nurtuje : były na tate ale zaiwerały pełnomocnictwo do rozporządzania środkami zgromadzonymi na ich koncie dla dzieci, które wygasło z chwilą smierci taty ( taka adnotacja jest na nich: pełnomocnictwo wygasa z chwilą śmierci ). Rozumiem, że one wchodzą w skład spadku, gdyż były formalnie taty ?ale tylko pełnomocnictwo było tytułem dla dzieci, które wygasło? dziękuję za porady..nawet nie sądziłam, że tyle osób tutaj szuka poardy i co więcej , że ktoś odpisuje:D

Powrót