Proszę o pomoc Sprawa w sądzie

• Autor wątku Autor wątku MarcinK18
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MarcinK18

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Witam. Nie wiem czy w dobrym miejscu zakłapami temat ale w razie czego proszę o przeniesienie.

Mam taki problem, ponad 3 lata temu wziąłem internet na umowę którego nie opłacałem. Kilka miesięcy temu dzwonił do mnie prawnik ? Z firmy *** że kupili mój dług i zgodziłem się na spłatę go na raty (przez telefon ). Nie spłaciłem go i założyli sprawę do sądu o nakaz zapłaty i w uzasadnieniu napisali że kierują sprawę także na drogę karną za oszustwo gościa. Co może mi za to grozić?

Z góry dziękuję za odpowiedzi
Pozdrawiam

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Jeżeli nic nie splacilas, to pewnie art 286kk, oszustwo, do 8 lat więzienia i rzecz jasna obowiązek naprawy szkody wraz z odsetkami

MarcinK18 napisał:
Mam taki problem, ponad 3 lata temu wziąłem internet na umowę którego nie opłacałem.

Brawo Ty!

Ustalmy kilka faktów:
- dostałeś już nakaz zapłaty z sądu czy korespondencję z FW?
- cokolwiek kiedykolwiek zwróciłeś?
- dzierżawiłeś modem?

Ile jest tego długu? Bo paskudzić sobie kartotekę sprawą karną za kilka stówek to dopiero będzie mistrzostwo świata

- Na razie dokumentację ze sprawą o oddanie 1500zl (ustalony termin sprawy)
- modemu nie było, znaczy btła antena którą się kupowało na własność

1500zl to sam abonament plus odsteki

Czyli wątpię, że pójdą w sprawę karną, karniaki o jakich słyszałem były za wzięcie telefonu/tabletu/zestawu tvsat i nie zapłacenie czegokolwiek w zamian za to sprzedaż sprzętu.

Nie dzwonił do Ciebie prawnik tylko wynajęta najmimordka z call center za 13,50 gr na godzinę.

Pozew od FW? Jak tam z wykazywaniem cesji, kiedy operator wypowiedział umowę, te 1.500 zł to kara umowna, zwrot ulgi z prawa telekomunikacyjnego? Dostałeś z sądu zobowiązanie do wskazania wszelkich twierdzeń i dowodów? czytałeś dokładnie co sąd napisał? Rozważałeś spłatę w jakiś ratach?

Napisze tak. Jestem po konsultacji z randcą prawnym przez internet. Zapewnił mnie że napisze za mnie wniosek o odrzucenie z powodu przeterminowania sprawy. Gdy zapytałem o to co napisałem że napisali w wyjaśnieniu o sprawie karnej usłyszałem ze prawdopodobnie jest to straszak, gdyż takie sprawy są cywilne i co najbardziej mi grozi to komornik a gdy wnieśli by sprawę na drogę karną to nie mają podstaw ponieważ ani nie zostały sfałszowane żadne dane ani wiec nie może to być wyłudzenie. Co o tym sądzicie? Oczywiście jeżeli sąd wyda nakaz zapłaty nie będę się o niego odchylał

PS. W wykazie jest nie zapłacone raty + cofnięta ulga co wychodzi 1500zł z odestkami

amadis napisał:
Z opisu wcale nie wynika że roszczenie jest przedawnione. Złożenie pozwu przerwało bieg przedawnienia.

Raty za co?
Raty w sensie miesięczny abonament za internet, źle się wysłowiłem

Od ostatniego miesięcznego zobowiązania które było w akcie

W jakim akcie? Jeżeli od dnia wymagalności roszczenia do dnia złożenia pozwu upłynęło więcej niż 3 lata, to jest przedawnione. Sprawdź.

MarcinK18 napisał:
Od ostatniego miesięcznego zobowiązania które było w akcie

ponad 3 lata temu wziąłem internet na umowę którego nie opłacałem.

Skoro 3 lata temu wziąłeś to jakim cudem minęły ci 3 lata od ostatniej raty?

Czy dostałeś wypowiedzenie umowy kiedyś ?

Wypowiedzenia umowy nie dostałem ale nie oto chodziło w temacie. Jeżeli sąd nada nakaz zapłaty na pewno go spełnię. Chodziło mi tylko o to czy taka sprawa jak opisałem wyżej może trafić na sprawę karną

Powrót