Proszę o pomoc w nietypowej sprawie

• Autor wątku Autor wątku Maciej32
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Maciej32

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam!
Jakiś czas temu pożyczyłem znajomemu, przy obecności świadków 4 tysiące złotych, lecz bez jakiegokolwiek poręczenia ponieważ był to mój przyjaciel. Niestety był, bo zmarł nagle i tu pojawia się problem, ponieważ jego żona nie chce oddać mi pożyczonych pieniędzy. Czy istnieje mozliwość założenia jej sprawy w sądzie, mając tylko świadków? Z góry dziękuje za odpowiedź

Mozliwosć istnieje, ale trzeba bedzie jakos udowodnic przekazanie tej pozyczki i brak jej splaty. Jest jakies potwierdzenie na pismie, w mailu, w smsie? W jaki sposob przekazano pozyczke - w gotowce czy na konto?

pożyczke dałem w gotówce, nie ma niestety nic zadnego pisma, meila, smsa... Chyba bedzie ciężko, prawda?

bardzo ciężko... nie chce mi się wertować , ale wszystkie pożyczki od kwoty bodajże 500 PLN powinny być w formie pisemnej... i ponadto zarejestrowane w US...

Nie ma takiej możliwości w praktyce-pieniędzy nie odzyskasz chyba że ci odda dobrowolnie

Nie zgodzę się z przedmówcą. Zawsze przecież pozostaje bezpodstawne wzbogacenie z art 405 k.c. albo roszczeni o naprawienie szkody z art 415 k.c. Skoro byli świadkowie i zechcą zeznawać to jest to możliwe do udowodnienia. Choć łatwo i przyjemnie to na pewno nie będzie.

Z drugiej strony, trzeba też wziąć pod uwagę, że US może się zainteresować sprawą tej, hm ... 'pożyczki'.

Powrót