Prosze o pomoc w sprawie emerytury

• Autor wątku Autor wątku jarzabek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jarzabek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
PRZEPRACOWALAM 12 lat w gospodarstwie rolnym rodziców . Nadmieniam ze pracowałam do roku 1981 i nie było obowiązku płacenia składek.
Od 16 roku życia. PRZEZ 3 LATA PRACOWALAM W Prezydium Gminnej Rady Narodowej. Po wyjściu za maż urodziłam 5 dzieci i cały czas zajmowałam się ich wychowaniem. Po ukończeniu 60 lat , zwróciłam się do ZUS o naliczenie mi emerytury.
Po otrzymaniu uzasadnienia okazało się ze mam
otrzymać 152.29 zl.
Chciałabym się dowiedzieć czy jest to prawidłowe wyliczenie?
Czy odwołując się do Sadu mam szanse otrzymać wyższą emeryturę?
Powołali się na Dziennik Ustaw z 2004r. Nr 39 poz. 353

Z góry dziękuję za udzielenie odpowiedzi

Jeżeli to emerytura niepełna, po udowodnieniu 15 lat - faktycznie to tej pracy były tylko 3 lata , a reszta to nieskładkowe i uzupełniające czyli gospodarstwo rolne, to całkiem możliwe, że "wyszła" taka kwota świadczenia i nie ma tutaj gwarancji uzyskania świadczenia minimalnego.

Nie widzę sensu składania odwołania. Czego można oczekiwać za 3 lata pracy?

DZIEKUJE BARDZO ZA ODPOWIEDZ

Mam jeszcze jedno pytanie
Pracując w gospodarstwie rodziców przez 20 lat do roku 1980 gdzie nie bylo obowiazku placenia skladek na ubezpieczenie
spoleczne .
Czy otrzymam emeryture?

Chyba Pani żartuje.
Jeśli do roku 1980 przepracowała Pani w gospodarstwie rolnym 20 lat, to pracę rozpoczęła Pani w roku 1960.
Ile Pani miała wtedy lat ?? - 12 :what: Bo obecnie ma Pani 60. :wink:

Chyba już jedna emerytura jest przyznana !!

Odnoszę wrażenie, że sama Pani nie wie dokładnie kiedy i jak długo pracowała w gospodarstwie rolnym.
Z tego co się orientuję, to trzeba mieć co najmniej 100 kwartałów ubezpieczenia, żeby marzyć o emeryturze z KRUSu i raczej wątpliwa sprawa, żeby mogła je Pani udowodnić .

Dodam tylko, że okres pracy w charakterze domownika w gospodarstwie rolnym rodziców uznaje się nie wcześniej niż od 16-stego roku życia, pod warunkiem że opłacona była choć jedna składka na ubezpieczenie społeczne rolników (w przypadku domowników - obowiązywało to od 01.01.1983r.)

Powrót