Proszę o pomoc w sprawie odroczenia

• Autor wątku Autor wątku sylwia_100
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sylwia_100

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Moj problem wygąda następująco: W kwietniu tegoż roku zakonczyla mi sie sprawa m.in z art.280 k.k. wyrokiem 3lata 2miesiące,razem z adwokatem sie odwoływaliśmy,ale sąd podtrzymał wyrok.Ja odsiedziałem już 8miesięcy od 10.2006-05.2007r. Minęło już prawie 1,5roku jak jestem na wolności od tamtego czasu i dużo sie w moim życiu zmieniło.Mamy 4miesięcznego synka i wraz z narzeczoną planujemy sie pobrac w sierpniu 2009r.Jestem załamany, bo 12grudnia dostałem wezwanie do aresztu.Moja narzeczona studiuje na Uniwersytecie, do tego zaczęła w tym roku jeszcze szkołe policealną a od stycznia wraca do pracy,bo skonczyl jej sie urlop macierzynski.Pracuje jako zastepca kierownika.Poza tym nie mamy zadnej pomocy ze strony rodziny i utrzymujemy sie z wlasnych pieniedzy.Jeżeli mnie zamkną moja kobieta nie bedzie mogla wrócic do pracy,bo synkiem nie bedzie mial sie kto zając.Do tego dochodzą szkoly.Ja pracowałem do 10grudnia,ale moja firma splajtowała w związku z kryzysem gospodarczym.Chce zacząc nową prace,byc moze bedzie to praca chalupnicza,bo z dodatkowa praca w moich wolnych chwilach jest ciezko.Czy są przesłanki do wniosku o odroczenie wyroku?Wem,ze mogłbym pisac gdybym byl jedynym zywicielem rodziny,ale w tym momencie sytuacja bardzo sie pogorszy gdyz narzeczona bedzie musiala zrezygnowac z pracy,a wtedy to nawet mieszkania nie opłaci.(oprócz mieszkania mamy do zapłaty kredyty w wys.800zl miesiecznie)Prosze o podpowiedz co moge robic.Jestem juz tak przywiązany do synka ze nie wyobrazam sobie rozstania.Moj adwokat mówil,ze mozna sie starac o odroczenie na dwa lata.Nic o tym na internecie nie wyszukałem dlatego prosze o pomoc.

Ostatnia edycja:
Masz prawo złożyć wniosek o odroczenie wykonania kary. Czy będzie on wystarczająco uzasadniony to oceni już Sąd. Powinieneś wykazać że odbywanie kary pociągnęłoby za sobą "zbyt ciężkie skutki" dla Ciebie lub Twoich najbliższych.

Przepis prawny:
art.151 kkw
§ 1. Sąd może odroczyć wykonanie kary pozbawienia wolności na okres do 6 miesięcy,
jeżeli natychmiastowe wykonanie kary pociągnęłoby dla skazanego lub
jego rodziny zbyt ciężkie skutki, a także w razie wystąpienia okoliczności, o
której mowa w art. 248.
§ 2. Okres odroczenia biegnie od dnia wydania postanowienia w tym przedmiocie.
§ 3. Odroczenie może być udzielone kilkakrotnie, jednakże łączny okres odroczenia
nie może przekroczyć roku, chyba że chodzi o kobietę ciężarną lub w okresie 3
lat po urodzeniu dziecka i sprawowania nad nim opieki.

Na tej podstawie i powołując się na wskazane okoliczności można próbować.
Nie zmienia to jednak faktu, że w międzyczasie może Pan zostać zabrany do aresztu.

Dziękuję za odowiedzi. Dzisiaj złożyłem wniosek o odroczenie.Prosze w nim o odroczenie na 2-3lata czy to własciwie napisalem??I mam jeszcze jedno pytanie czy napisac wniosek o wstrzymanie nakazu doprowadzenia mnie do zk przez organy policji??Czy to cos da?Wiem,ze to fakultatywne rozpatrzenie przez sąd.Prosze o odpowiedzi jeszcze raz

Sąd za pierwszym razem może odroczyć ci maksymalnie wyrok na pół roku.

Wniosek możesz złożyć ale na pewno nie wstrzyma to nakazu doprowadzenia.

Niestety na posiedzeniu okazało się,ze sąd moj wniosek odrzucił.Bede teraz pisac zażalenie,ale czy to cos da to raczej wątpię.Mam pytanie jak długo rozciągnie się to w czasie.Jestem rozpaczony,nie wiem co robic.Chcielismy sie pobrac w sierpniu,ale jak mnie zamkną to nic z tego nie wyjdzie.Czy jak zloze to zażalenie to znow przyjdzie do mnie informacja o jakims kolejnym posiedzeniu?Pomóżcie

doszlo do mnie zarzadzenie o tym ze odmówiono mi przyjecia srodka odwolawczego jakim bylo odroczenie wykonania kary.Pisze na tym ze mozna zlozyc na tę decyzje zażalenie.Czy skladac czy policja juz dostaje na dniach informację o ściągnieciu mnie do Aś.Prosze o odp

Odmówiono przyjęcia z jakiegoś powodu. Jeśli ten powód wskazano prawidłowo to pewnie możesz spodziewać się doprowadzenia do AŚ.

moj T dostal odroczenie na pol roku, potem na 3 m-ce, a potem wyrok zostal zawieszony. Lacznie trwalo to troche(czekanie na posiedzenie itd). Trzeba miec odpowiednie przeslanki do tego. Z tego co widze, my mielismy podobne. Ja bylam w ciazy, studiowalam, T pracowal-jedyny zywiciel rodziny. Kurator mial dobre zdanie o nas, T zmienil sie strasznie, wzial sie za siebie i jest teraz dumnym tata z dobra praca... ale przyznam, czekanie, stres, juz nie na moje sily. skladaj zazalenie. wyjasnij dlaczego, mozesz prosic o odroczenie na pol roku, jesli sad sie zgodzi to zasnim minie ten okres, skladaj na kolejne pol roku, a jak odroczy znowu to moze zawiesic. ale wydaje mi sie,ze sad Ci odmowil, bo kara przekracza 2 lata. dostales wyrok 3 lata. nie wiem, czy to ma znaczenie,ze odsiedziales 10m-cy. tak czy siak zostalo ci do odsiadki wiecej niz 2 lata. to pewnie glowny powod. mimo wszystko powodzenia

Powrót