Prosze o pomoc w sprawie renty/zasilku

• Autor wątku Autor wątku kristofss
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kristofss

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam wszystkich.Chcialbym sie poradzić w takiej trudnej sprawie. Wiec mam 30lat od 18pracowałem uczac sie jednoczesnie do czasu jak zachorowałem. Do 2013styczen okaz zdrowia,pracowalem ciagle. W styczniu tego roku zaczalem chorowac,stawy destrukcja ,operacja nogi.Potem zaburzenia czucia,problemy z sercem (wykryta wada),wzrokiem,zmiany w mozgu i wiele innych.Od szpitala do szpitala(obecnie nawet jestem ) diagnozy SM,borelioza obecnie nie wiadomo co mi jest a choroba niszczy nieubłagalnie.

Do rzeczy:bylem na chorobowym 6mies,potem zasilek rechabilitacyjny 9mies i staralem sie o rente teraz w marcu 2014. Przyznali mi bez problemu na rok komisja ,nie dostałem jednak ze wzgledu na brak lat pracy. OD 2002 DO 2005 pracowalem jaku uczacy i niestety sie okazalo nie placili mi skladek bo nie musieli wedlóg prawa(umowa zlecenie) potem wyjechalem pracowalem w irlandii od 2005 do 2012.Po powrocie te 7 miesiecy w Polsce do zachorowania. Wpolsce nie przynali mi renty bo mam tylko 7miesiecy skladek.

Zus wysylal druk E207 do Irlandii ze tam mi sie nalezy.Irlandia przyslala mi list ze mam 6lat i pare miesiecy potwierdzone u nich,jednak nie spelniam warunku jakichs 48contribution. Z tego co czytalem chodzi 0 48 skladek w ostatnim roku przed zlozeniem wniosku o rente. Dlatego tam tez mi odmowili,zostałem bez srodków do zycia ,jedynie Żona pracuje i ma najnizsza krajowa.Jestem bliski zalamania z wielu powodow zdrowia,ale najbardziej ze stawiam Żone w takiej sytuacji a nie dam rady zarobic pieniedzy. Nie rozumiem jak mialem rok wczesniej miec te skladki jak juz bylem chory i pobieralem zasilek rechabilitacyjny w Polsce. Czy nie nalezy sie nic z Irlandii w takiej sytuacji?Mam 21dni na odwolanie ale nie wiem czy moge Bo w kochanje Polsce Zus powiedział ze nic sie nie nalezy.. Bede wdzieczny za wszelkie rady i zycze wszystkim zdrowia;)

Powrót