Proszę o pomoc w sprawie zadłużenia w polskim banku

• Autor wątku Autor wątku jjj1975
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jjj1975

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Mieszkam na stałe w Anglii od pięciu lat i zamierzam zostać tu na stałe. Mam przeterminowane zadłużenie z odsetkami karnymi, których oczywiście nie chce spłacać. Problem w tym, że bank a dokładnie PKO SA. nie jest w stanie się ze mną dogadać :) Dokumenty które mi przysyłają do wypełnienia mają się ni jak do mojej sytuacji, nie dotyczą wogóle osób zamieszkałych za granicą. Nie wiem co robić, sytuacja wydaje się patowa, mimo wyraźnej chęci z mojej strony... Proszę mi doradzić co zrobić, nie wiem może powinienem wynająć jakiegoś prawnika w kraju? Nie jestem w stanie latać do Polski z każdym dokumentem.
Jakie możliwości ma bank i komornik poza granicami Polski? Czy bank może mnie ścigać za odsetki karne jak mam spłaconą kwotę podstawową i wszystkie dodatkowe opłaty z sądowymi włącznie?
Proszę, jeśli to możliwe o odpowiedź na jakiekolwiek z tych pytań.
Pozdrawiam Janusz

Ostatnia edycja:
O jaką sumę chodzi ? Czy bank ma jakieś zabezpieczenie spłaty tego zobowiązania ?

Bank nie ma żadnego zabezpieczenia. Odsetki karne to 38 tysięcy.

jjj1975 napisał:
...Mam przeterminowane zadłużenie z odsetkami karnymi, których oczywiście nie chce spłacać.....Problem w tym, że bank a dokładnie PKO SA. nie jest w stanie się ze mną dogadać....
jeśli byłby mi pan coś winien i nie chciał spłacać to uważa pan ,że powinienem panu to darować?

Ponadto większość banków (żeby nie powiedzieć ,że wszystkie) w przypadkach podobnych do przypadku Pana i następnie rozpoczęcia spłaty przesyłane pieniądze księguje na kontach odsetek karnych ,a nie koncie spłaty należności głównej... tak więc spłata rozpoczyna się od odsetek ,a nie należności głównej i pomimo tego ,że kwotowo może się wydawać ,że spłacił pan należność główną to może być sytuacja ,że nawet nie zaczął pan jej spłacać lub spłacił tylko niewielką część...

Markiz32 napisał:
jeśli byłby mi pan coś winien i nie chciał spłacać to uważa pan ,że powinienem panu to darować?

Ponadto większość banków (żeby nie powiedzieć ,że wszystkie) w przypadkach podobnych do przypadku Pana i następnie rozpoczęcia spłaty przesyłane pieniądze księguje na kontach odsetek karnych ,a nie koncie spłaty należności głównej... tak więc spłata rozpoczyna się od odsetek ,a nie należności głównej i pomimo tego ,że kwotowo może się wydawać ,że spłacił pan należność główną to może być sytuacja ,że nawet nie zaczął pan jej spłacać lub spłacił tylko niewielką część...

nie do końca tak jest w tej sprawie. Wiem, bo to nasza wspólna sprawa. Mamy pismo potwierdzające,że w pierwszej kolejności wpłacane przez nas pieniądze pokrywały kwotę podstawową plus odsetki i koszta sądowe. Spłaciliśmy prawie 17 tys. kwoty podstawowej i odsetek oraz kosztów sądowych.zostały niecałe 2 tys., które spłacamy plus horrendalne odsetki karne, których nie jesteśmy w stanie spłacić.

Myślę, iż bank nie będzie dochodził tego roszczenia w UK.
Ale banki sprzedają wierzytelności - firmą windykacyjnym. I wtedy :o

No nie wiem... Słyszałem,że PKO podpisało jakąś umowę z Wielką Brytanią i mogą nawet wejść mi na pensję, ale nie wiem jak to wygląda w praktyce. Nie wyobrażam sobie tego za bardzo, bo na jakiej podstawie logicznej są w stanie określić moje zarobki i koszty utrzymania? Jak już pisałem dostaliśmy dokumenty do wypełnienia i pytania, pozycje jakie są w nich zawarte są po prostu śmieszne! W ogóle nie dotyczą osób zamieszkałych za granicą...
Czy bank który podpisał taką umowe z jakimś państwem musi dostosować się do prawa egzekucyjnego obowiązującego w danym kraju?

Postępowanie egzekucyjne - w danym państwie - odbywa się na zasadach prawa miejscowego.

Powrót