Proszę o pomoc w złożeniu reklamacji

• Autor wątku Autor wątku deuszpure
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

deuszpure

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam. Mój sprzęt w postaci konsoli zaczyna mieć awarie. Problem w tym, że niedawno skończyła się roczna gwarancja producenta ale podobno przysługuje mi jeszcze rok gwarancji sklepowej. W związku z tym mam pytanie, jak się zabrać do pisania takiego pisma reklamacyjnego? Niestety zakupiłem sprzęt przez internet, więc nie mam możliwości podjechania do sklepu. Sprzęt zakupiony w czerwcu 2014 roku. Boję się dzwonić do sklepu pytać o takie rzeczy bo to przecież nie w ich interesie i obawiam się, że mogą mi coś zarzucić - konsola działa awaryjnie od 2 miesięcy, jednak teraz już nie ma mowy o komfortowym użytkowaniu. Czy reklamacja zostanie uznana, jeśli stwierdzę taki termin czy mam napisać, że wada wystąpiła kilka dni temu? Proszę o pomoc bo pierwszy raz w życiu muszę oddać sprzęt na gwarancję i nie wiem jak się za to zabrać. Pozdrawiam.

Wpierw weź dokument gwarancyjny, zapewne został dołączony w formie papierowej (oczywiście może być to inny nośnik) przy wydaniu zakupionego sprzętu, do podstawowych informacji zawartych w tym dokumencie należą te, o które pytasz. Jeżeli wynika z niej, że już minęła- nic straconego, zawsze możesz skorzystać z bardziej dogodnej formy reklamacji, mianowicie chodzi mi o rękojmie, która przysługuje z mocy prawa, a nie oświadczenia woli gwaranta. :)

A czy mogę teraz zadzwonić do sklepu i zapytać czy znają problem awarii? Na ich stronie można przeczytać, że oferują płatny serwis konsol. Awaria jest dosyć dziwna i obawiam się, że ciężko będzie mi ją udowodnić, gdyż konsola jednego dnia nie chce się włączyć i sama się wyłącza a drugiego dnia wszystko działa w porządku, obawiam się, że serwis trafi na ten dobry moment i stwierdzi, że wszystko sprawne i mi ją odeślą. Czy możliwa jest taka konsultacja ze sklepem przed złożeniem reklamacji?

papiinian napisał:
chodzi mi o rękojmie, która przysługuje z mocy prawa

Wtedy nie było rękojmi.

deuszpure napisał:
ak się zabrać do pisania takiego pisma reklamacyjnego? Niestety zakupiłem sprzęt przez internet, więc nie mam możliwości podjechania do sklepu. Sprzęt zakupiony w czerwcu 2014 roku.

http://forumprawne.org/prawa-konsum...warte-przed-25-grudnia-2014-r-przeczytaj.html

+ setki opracowań na ten temat dostępnych w internecie.

Mogę prosić o wytłumaczenie? W moim przypadku 6 miesięcy już minęło:

"Odpowiedzialność Sprzedawcy za sprzedany towary wynosi 2 lata od wydania danego towaru Konsumentowi. Jednak jedynie w ciągu 6 miesięcy od wydania towaru istnieje domniemanie, że niezgodność istniała w chwili wydania, w późniejszym terminie - obowiązek wykazania tego faktu spoczywa na Konsumencie."

I czy dobrze zrozumiałem, że mam prawo żądać wymiany produktu na nowy a sprzedawca nie może wydać mi produktu naprawionego?

"Konsument może żądać doprowadzenia towaru do stanu zgodnego z umową przez nieodpłatną naprawę albo wymianę na nowy.

Jest to zobowiązanie przemienne i na podstawie art. 365 Kodeksu Cywilnego - wybór należy do Konsumenta - Sprzedawaca nie może wcześniej sam narzucić sposobu załatwienia reklamacji."

Witam. Proszę ponownie o pomoc, gdyż wstrzymałem się z reklamacją. Podsumowując, chcę zgłosić niezgodność towaru z umową i planuję wnosić o wymianę towaru na nowy (nie chcę naprawy) i mam 3 pytania:

1. Kto wypełnia pismo reklamacyjne? Kupiłem towar przez internet a sklep jest na drugim końcu Polski. Czy mogę polecić, aby sprzedawca sam wypełnił to pismo, mam mu wysłać na maila skan z opisem wady i podpisem czy jeszcze inna opcja? Pytam, bo trochę mnie ten sprzęt kosztował i chcę dobrze złożyć reklamację a sprzedawca będzie mnie też inaczej traktował, jeśli zobaczy, że jestem obeznany w sprawach reklamacji.

2.Gdzieś w internecie czytałem, że jeśli sprzedawca wymieni mi towar na nowy, to termin niezgodności towaru z umową leci od nowa. Czy to prawda?

3.Czy opłaca mi się rozmawiać ze sprzedawcą przed złożeniem reklamacji czy tylko wysłać mu pismo i czekać na odpowiedź? W sensie pytać jak będzie załatwiona sprawa itd.

Dziękuję za wszelki odzew i proszę o pomoc.

deuszpure napisał:
1. Kto wypełnia pismo reklamacyjne?

Kupujący [reklamujący].

deuszpure napisał:
2.Gdzieś w internecie czytałem, że jeśli sprzedawca wymieni mi towar na nowy, to termin niezgodności towaru z umową leci od nowa. Czy to prawda?

Owszem, ale najpierw jest naprawa.

deuszpure napisał:
3.Czy opłaca mi się rozmawiać ze sprzedawcą przed złożeniem reklamacji czy tylko wysłać mu pismo i czekać na odpowiedź? W sensie pytać jak będzie załatwiona sprawa itd.

Zależy od charakteru.

Czytałeś w ogóle http://forumprawne.org/prawa-konsum...warte-przed-25-grudnia-2014-r-przeczytaj.html ?

Mam wrażenie, że nie...

Czytałem ten artykuł i nadal mam wątpliwości co do złożenia pisma. Gdybym miał sklep pod ręką to bym podjechał i załatwił sprawę na miejscu.

Znalazłem taki wzór: http://www.powiatdrawski.pl/panel/uploads/2011/11/reklamacja.pdf

I jak mam wypełnić to pismo, skoro ma być na nim podpis mój i sprzedawcy a w dodatku miejsce spisania to placówka handlowa? Dzieli nas kilkaset kilometrów, więc mam jak mam to załatwić? Parę lat temu reklamowałem coś na podstawie gwarancji bezpośrednio w sklepie i sprawa się długo ciągnęła więc teraz wolę uniknąć tego i lepiej wykorzystać swoje prawa.

Po 6 miesiącach musisz udowodnić ,że wada istniała w momencie wydania. Bez opini rzeczoznawcy nic nie ugrasz.

Powrót