Proszę o pomoc - zawiadomienie

• Autor wątku Autor wątku johnnywalker
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

johnnywalker

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam!

Mam pytanie dotyczące pisma sądowego. Dostałem zawiadomienie, iż sąd rejenowy, wydział karny, zawiadamia mnie, że w dniu xx.xx.xxxx o godzinie xx.xx odbędzie się posiedzenie w przedmiocie wniosku prokuratora w trybie art. 335 kpk.

Sprawa dotyczy postępowania w sprawie praw autorskich. I tutaj pada moje pytanie. Czy ja muszę być obecny na takim posiedzeniu ?

Akt oskarżenia wraz z wnioskiem złożonym przez odpowiednią prokuraturę brzmi:

"Orzeczenie kary łącznej, rok pozbawienia wolności z warunkowym zawieszeniem na okres próby dwóch lat."

Proszę o odpowiedź,

Pozdrawiam

a jest napisane obecność obowiazkowa? jeśli nie ma takowego to wydaje mi sie ze nie musi Pan/i być

Art. 129. § 1określa czy jego stawiennictwo jest obowiązkowe, a także uprzedza o skutkach niestawiennictwa.

[cytat="prokuratorr":36x0tpi2]Art. 129. § 1określa czy jego stawiennictwo jest obowiązkowe, a także uprzedza o skutkach niestawiennictwa.[/cytat:36x0tpi2]

To Prezes Sądu/Przewodniczący Wydziału/Przewodniczący składu orzekającego określa czy stawiennictwo jest obowiązkowe czy nie. Powinno to być wskazane w treści zawiadomienia/wezwania. Co do zasady stawiennictwo stron na posiedzeniu na którym rozpoznawany ma być wniosek z art. 335 k.p.k. nie jest obowiązkowe ale czasem zdarza się że zapada decyzja o tym by było obowiązkowe.

A czy jezeli stawiennictwo nie jest obowiązkowe, a wstawię się tam, czy będą jakiś łagodniejszy wyrok, oraz czy mogę podczas tego posiedzenia przedstawić wniosek o nadzwyczajne złagodzenie?

Powrót