Prosze o pomoc

• Autor wątku Autor wątku asia30
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

asia30

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Mój kolega przebywa w areszcie 7wrzesnia konczy mu sie sankcja.Odsiaduje wyrok bezwzgledny i wyrok który został odwieszony wyroki te podlegaja pod wyrok łaczny z art 270 .Przed nim jeszcze dwie sprawy które sa połaczone i odbeda sie 28 wrzesnia.Te które sie odbeda zostały popełnione przed zapadnieciem jakiegkolwiek wyoku jak równiez okresie próby.Moje pytania:1)czy jest szansa w tej sprawie dostał wyrok w zawieszeniu?2)jezeli sankcja sie konczy 7 wrzesnia a sprawa jest 28 wrzesnia czy areszt zostanie przedłuzony czy uchyliny?
Jeszcze jedno pytanie czy wyrok w zawieszeniu moze ulec przedawnieniu mimo ze został odwieszony po 6 latach?Zgóry dziekuje :) :ok:

Ad.1 - nie wiedząc o co oskarżony jest kolega, trudno jest powiedzieć czy może dostać wyrok w zawieszeniu.
Ad.2 - jeśli kolega jest tymczasowo aresztowany do sprawy która ma być 28 września, to możliwym jest iż sąd przedłuży mu tą sankcję. Nie znając sprawy trudno jest wypowiedzieć się kategorycznie. Jeśli natomiast nie jest tymczasowo aresztowany, a jedynie odsiaduje wyrok który skończy odsiadywać 7 września, to tego dnia wyjdzie na wolność.
Ad.3 - kiedy kończy się okres próby + 6 miesięcy kary warunkowo zawieszonej nie można wykonać. Termin okresu próby liczy się od dnia uprawomocnienia wyroku.

Napisze dokładniej wyrok 1,2/3 zapadł w 2002r który odsiaduje od sierpnia,czy mógł zostac odwieszony z powodu nie naprawienia szkody,czy z powodu ze ma wyrok bezwzgledny .Ztego co obliczyłam to okres próby +6 mies skonczył sie16 listopada 2005r wiec dlaczego został odwieszony?Dodam ze wyrok bezwzgledny zapadł 30 marca 2005r.Czy mógłby mi ktos to wytłumaczyc bo juz sama niewiem oco chodzi :help:

Opisujesz to wszystko w ten sposób,że i my nie wiemy o co chodzi :(
Ale faktem jest,że Sąd mógł zarządzic wykonanie kary pozbawienia wolności w trybie art. 75 par.2 kk z powodu nie zrealizowanego obowiązku naprawienia szkody. Takie postanowienie mogło zapaśc w terminie ustawowym, natomiast doprowadzenie zo ZK celem odbycia tej kary - to już inna kwestia.

Istotnym jest także kiedy ten pierwszy wyrok się uprawomocnił. Termin próby liczy się od daty uprawomocnienia wyroku, a nie od daty orzeczenia.

Powrót