Prosze o pomoc!

• Autor wątku Autor wątku Beta50
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Beta50

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam! Mam syna chorego na schizofenie paranoidalna i przyjmuje rente od dziesieciu lat czyli socjalna (okresowa -calkowita niedolnosc do pracy). Otrzymuje w wysokosci 593zl z groszami,ale w tym jest potracenia za ubezpieczenie zdrowotne okolo 45zl.

Od marac 2010r. czytamy w gazecie ,ze renta z tytulu calkowitej niezdolnosci do pracy wynosi 706zl i 29gr. Czy zatem mam szanse walczyc w Sadzie o podwyzszenie tej renty do tej kwoty 706zl,29gr?

Dodam ,ze moj syn nigdy nie pracowal,bo zachorowal dosc wczesnie kiedy ukonczyl dwadziescia lat. Prosze o odpowiedz!;)

Od marac 2010r. czytamy w gazecie ,ze renta z tytulu calkowitej niezdolnosci do pracy wynosi 706zl i 29gr.

Ta renta dotyczy osób, których niezdolność do pracy powstała w okresie zatrudnienia, czyli Ci którzy, legitymują się wymaganym okresem ubezpieczenia.

W związku z tym, że syn nigdy nie pracował, jest pełnoletni i całkowicie niezdolnym do pracy ma przyznaną rentę socjalną.

Siisii napisał:
Ta renta dotyczy osób, których niezdolność do pracy powstała w okresie zatrudnienia, czyli Ci którzy, legitymują się wymaganym okresem ubezpieczenia.

W związku z tym, że syn nigdy nie pracował, jest pełnoletni i całkowicie niezdolnym do pracy ma przyznaną rentę socjalną.

Dziekuje za odpowiedz, widocznie zle zrozumalam podkontekst w artykule w gazecie,ale chodzi mi o to, czy taki czlowiek,ktory jest od dziesieciu prawie lat chory ,a choruje na te przypadlosc ,ktora wymienilam, ma mozliwosc przejscia z renty socjalnej na stala ? Pozdrawiam!

Jeżeli niezdolność do pracy jest trwała, wówczas renta socjalna może być przyznana na stałe.

Siisii napisał:
Jeżeli niezdolność do pracy jest trwała, wówczas renta socjalna może być przyznana na stałe.

Tak, tylko z ta roznica,ze Rzecznik orzecznitwa takowa rente przyznaje,ktory jak wiem jest wyloniony przypadkowo do takiej oceny, mowie to po to,aby stwierdzic, iz moj syn po raz drugi wtawial sie do Komisji w ciagu tych prawie dziesieciu lat i zawsze renta byla okresowa czyli na trzy lata . Tak wic pytam i prosze o odpowiedz ,czy Orzecznik ma koncowa decyzje do takowej decyzji, bo przeszlam mowiac szczerze te procedure i wiem, ze mozna sie odwolac ponownie do Zu-su,ale takiego zamiaru nie uczynie,bo to nie ma sensu gdyz Zus i tak swoje uczyni. Powiem szczerze, ze po czterech latach walki o rente socjalna z Urzedami nie daly pozytywnych wynikow pod wzgledem tej choroby, az Sad Rejonowy postanowil przyznac mojemu synowi znaczny stopien niepelnosprawnosci,czyli rente socjalna, a bylo to prawie dziesiec lat temu. Moje konkretne pytanie brzmi, czy ponowne pismo do Sadu cos pomoze ,aby uznac tego czlowieka na staly stopien calkowitej niesprawnosci ? Przepraszam ,ze tak glowe truje,ale nie wiem co mam czynic. Dziekuje!

Powrót