prosze o pomoc

• Autor wątku Autor wątku sasza540
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sasza540

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
dzien dobry. moja sprawa za pobicie zakonczyla sie warunkowym umorzeniem postepowania, ale dostalem jeszcze 700zl kary na jakas ta rzecz i jeszcze do zaplacenia oplaty sadowe. ja niestety nie pracuje jeszcze sie ucze i jestem na utrzymaniu rodziny. moge jakos zmniejszyc albo zlikwidowac ta kare? z gory dziekuje za pomoc

Możesz napisać wniosek o umorzenie kosztów sądowych.

Poza tym proszę napisac tytułem czego dostał Pan 700 złotych.

Prawdopodobnie jest to obowiązek naprawienia szkody, który sąd orzeka przy warunkowo umorzonym postępowaniu karnym - art. 67 par. 3 kk

jest to cytuje: " Na podstawie art. 67^3kk w zw. z art. 39 pkt 7kk orzeka wobec podejrzanych świadczenie pieniężne na rzecz Społecznego Komitetu Wspierania Pomnika Szpitala CENTRUM ZDROWIA DZIECKA ul. .... i tak dalej adres i numer konta... w wysokości po 700 / siedemset/ złotych.

i pózniej jeszcze że wymierza opłaty po 60 zł za koszty sądowe. bardzo prosze o pomoc

tylko że zadnej szkody typowej nie bylo przy tym to bylo o pobicie. ale dogadalismy sie z ofiara i jest za umorzeniem co nastapilo

Prosze używać opcji zmień(a)

Kary nie da się zmniejszyć, chyba że przez złożenie apelacji.

Jest to środek karny,który musisz wykonac. Sąd orzekając ten środek miał wiedzę,że nie pracujesz i uczysz się. Zauważ,że cała sprawa zakończyła się umorzeniem postepowania karnego - więc dla Ciebie jest to sytuacja korzystna. Jakakolwiek konsekwencja karna za popełniony przez Ciebie czyn byc musi.

to niby skad mam wziasc 700 zl zeby to zaplacic? czy da sie to jakos odrobic albo cos? i co bedzie jak niezaplace?

Nie da się odrobić.
Konsekwencją może być podjęcie postępowania warunkowo umorzonego, a następnie zapewne wyrok w zawieszeniu.

Warunkowe umorzenie to naprawdę szczęście, proszę zapłacić.

Nie ma możliwości zamiany takiego środka karnego na pracę społecznie użyteczną. Jesli nie wykonasz środka karnego Sąd może podjąc postępowanie karne.

Powrót