proszę o pomoc

• Autor wątku Autor wątku siwy87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

siwy87

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
Bardzo proszę o pomoc.Otóż moi rodzice są na emeryturze i mają kredyty w 5 bankach i nie spłacają ponieważ wpadli w poważne długi.jeden z banków skierował sprawę do komornika który już odbiera mamie 25% emerytury czyli jakieś 350 złotych od emerytury.Pytanie moje jest takie czy jeśli drugi bank również skieruje sprawę do komornika to czy on będzie zabierał następną kwotę też w wysokości 25% czy nie może zabrać następnych pieniędzy i kwota tamtego postępowania będzie dzielona na dwa kredyty,bardzo proszę o pilną odpowiedź:sad:

Kwestia techniczna - proszę nazywać temat tak aby dał ewentualnym pytającym rozeznanie o co chodzi..."Proszę o pomoc" niestety nic nie mówi ponieważ na tym forum niemal wszyscy jej szukają.

Co do pytania.
W przypadku gdy kolejny komornik zajmie ten sam składnik majątku w tym przypadku emeryturę to dochodzi do tzw. zbiegu egzekucji sądowych.
Komornicy muszą wówczas ustalić który z nich jest właściwy do tego aby prowadzić wszystkie sprawy łącznie. Kiedy to nastąpi...ZUS nadal będzie potrącał 25% które będzie dzielone na wszystkie sprawy.
Nie zostanie zajęte kolejne 25%.

przepraszam bardzo za temat postu.już się to nie powtórzy.dziękuję bardzo za odpowiedź. trochę się ucieszyłem.Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dziękuję.

Bartata napisał:
Kwestia techniczna - proszę nazywać temat tak aby dał ewentualnym pytającym rozeznanie o co chodzi..."Proszę o pomoc" niestety nic nie mówi ponieważ na tym forum niemal wszyscy jej szukają.

Co do pytania.
W przypadku gdy kolejny komornik zajmie ten sam składnik majątku w tym przypadku emeryturę to dochodzi do tzw. zbiegu egzekucji sądowych.
Komornicy muszą wówczas ustalić który z nich jest właściwy do tego aby prowadzić wszystkie sprawy łącznie. Kiedy to nastąpi...ZUS nadal będzie potrącał 25% które będzie dzielone na wszystkie sprawy.
Nie zostanie zajęte kolejne 25%.

A prawdą jest to że komornik musi dłużnikowi zostawić na przeżycie tj:minimum 900 zł z groszem a resztę ponad 900 zł może zabrać....a długi połączyć razem...krótko to ujęłam i prosto na zdrowy rozum każdego z nas....

Powrót