Proszę o pomoc !

• Autor wątku Autor wątku karo369
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karo369

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Mój teść zmarł 13 lat temu.Zostawił po sobie motocykl w dobrym stanie. Do tej pory teściowa opłacała ubezpieczenie chociaż nikt nie jeździ nim.Planuje go sprzedać. Jak to zrobić aby nie mieć żadnych kłopotów i było to zgodne z prawem?

Właścicielem motocykla jest (są) spadkobiercy po teściu i oni mogą go sprzedać. Czy było przeprowadzane po nim postępowanie spadkowe?

Po śmierci teścia nie było podziału.Teściowa żyje, chociaż praktycznie nic nie ma (kiedyś mieszkanie przepisali wnuczce).

Czy było postępowanie w sprawie stwierdzenia nabycia spadku? Bo jeżeli w dowodzie rejestracyjnym jest wskazany teść, to ewentualny nabywca będzie chciał dowodu, że po śmierci teścia odziedziczyła to osoba, która go sprzedaje.
Jeżeli postępowania nie było, to pozostaje wniosek o stwierdzenie nabycia spadku po teściu - w braku testamentu nabywa go żona i dzieci w częściach równych (chyba że więcej niż 3 dzieci).

Dzieci jest czworo i każde w innej części kraju.Myślę że nie ma co sobie głowy zawracać sprzedażą.W takim razie proszę mi jeszcze powiedzieć czy chociaż mogę go wyrejestrować aby nie płacić obowiązkowego ubezpieczenia. Bardzo dziękuję za pomoc i pozdrawiam

Powrót