prosze o pomoc!!

• Autor wątku Autor wątku monika1979
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

monika1979

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
witam!pracuje na 400 euro bassis.jestem w 31 tygodniu ciazy.wiem ze na 6 tygodni przed porodem nie musze juz pracowac i ze z bundesversicherungsamtu dostane 210 euro!wiem tez ze w tym czasie nie dostane juz pieniedzy od pracodawcy.problem w tym ze pracuje u brata i nie chcialabym go narazac na niepotrzebne koszty.chodzi mi o to ze przez ten caly czas jako pracodawca co miesiac placil za mnie jakies tam drobne skladki-to co sie nalezy przy 400 bassis.a kto bedzie pokrywal te skladki na 6 tygodni przed porodem i wogole po porodzie jesli sie nie zwolnie sama.moze ktos wie jak to wyglada!czas goni a ja nie wiem co robic.nie chcialabym sie zwolnic tylko z powodu niewiedzy mojego pracodawcy ktoremu jest ta kwestia zupelnie obojetna!za odpowiedz serdeczne dzieki :( :(

Jakie masz obywatelstwo na jakich warunkach jesteś zameldowana

witam!
obywatelstwo mam niemieckie! od 1,5 roku pracuje tylko na 400 bassis. wiem ze brat co miesiac musi za mnie placic jakies tam minimalne skladki ale na co nie mam pojecia.dodam ze jestem ubezpieczona w fammilienversischerungu(ubezpieczenie od meza). na 6 tygodni przed porodem jest tzw.mutterschutz i w tym okresie nie powinnam juz pracowac a co za tym idzie nie bede dostawac pieniedzy od pracodawcy czyli tego 400€.nurtuje mnie jednak pytanie kto bedzie pokrywal te miesieczne drobne skladki ktore dotad placil za mnie pracodawca jesli sie nie zwolnie.moze przejmuje to bundesversischerungsamt?????
bo mutterschutzgeld dostane na pewno z tego amtu a nie od pracodawcy i krankenkasy.moj niemiecki jest do bani i nawet gdybym chciala cos wyczytac w internecie to i tak nic z tego nie zrozumie! jest taka strona http://www.mutterschaftsgeld.de/ i http://www.bmfsfj.de/bmfsfj/generator/K ... 33804.html tam troche pisze na ten temat ale ja jestem z tego zielona!za jakakolwiek odpowiedz i pomoc serdeczne dzieki!
pozdrawiam!

Powrót