Prosze o pomoc!!!

• Autor wątku Autor wątku rbialek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rbialek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam!
15 września 2011r. zwolniłem się z pracy w Polsce. 17 września zacząłem prace w niemczech- gdzie wcześniej musiałem się zameldować. Ubezpieczenie miedzynarodowe mam wykupione w niemieckiej firmie.
Moje pytania:
1. może to banalne, ale czy moge być zameldowany w polsce i niemczech?
2. nie dostałem umowy o prace. mam dostać niby po 6 m-cach,czy może tak być?
Od stycznia nie mam pracy, szef mnie wymeldował z ubezpieczenia i nie wiem jakie prawa mi przysługują??
3. czy szef może tak mnie wymeldować z ubezp.? bez informacji!! z firmy ubezp. dostałem list. o utracie ubezpieczenia.
4. czy utata ubezpieczenia jest równoznaczna z rozwiązaniem umowy o prace, której nie mam:) Świadectwa pracy nie dostałem?
5. czy moge zarejestrować się w polskim urzędzie pracy, czy w niemieckim?
6. na koniec roku nie dostałem jeszcze żadnego rozliczenia.

1. może to banalne, ale czy moge być zameldowany w polsce i niemczech?
Możesz póki nie jesteś na socjale.
2. nie dostałem umowy o prace. mam dostać niby po 6 m-cach,czy może tak być?
Powinieneś otrzymać w dniu podjęcia pracy.
3. czy szef może tak mnie wymeldować z ubezp.? bez informacji!! z firmy ubezp. dostałem list. o utracie ubezpieczenia.
Jeżeli nie pracujesz tak.
4. czy utata ubezpieczenia jest równoznaczna z rozwiązaniem umowy o prace, której nie mam Świadectwa pracy nie dostałem
Skoro nie miałeś umowy
5. czy moge zarejestrować się w polskim urzędzie pracy, czy w niemieckim?
Możesz zameldować się w Niemieckim urzędzie pracy jak masz meldunek
ale to nic nie daje
6. na koniec roku nie dostałem jeszcze żadnego rozliczenia
Jak nie miałeś umowy o pracę to na jakie rozliczenie oczekujesz ile miałeś przepracowane.

pracowałem od 20 września do 31 grudnia.
Dowiedziałem się że w niemczech nie muszą dać umowy, jak byłem ubezpieczony to jest wszystko wporządku. Obowiązują ustne umowy.
dzięki za pomoc!!

skoro nikt nie opłacał składek to tez nie ma ubezpieczenia
jakoś sobie nie wyobrażam żeby ktoś (pracodawca?)mógł mnie wymeldować z ubezpieczalni:)
umowa może również być ustna,sama tez nie dostałam umowy dopiero jak się upomniałam, ważne żeby wszystko było odprowadzane tak jak trzeba

Ubezpieczenie miedzynarodowe mam wykupione w niemieckiej firmie.

a nie w ustawowej?
Z reguły pracownicy ubezpieczeni są obowiązkowo w ustawowej

Ostatnia edycja:
Wyglada mi to na duze nieporozumienie. Przypuszczam, ze ta "praca" to dzialalnosc gospodarcza. Przy zatrudnieniu pracownika w Niemczech automatycznie musi byc to ugloszone do instytucji ubezpieczenia spolecznego. To "ubezpieczenie" miedzynarodowe to pewnie "kit"- ubezpieczenie zdrowotne (bez skladek na ubezpieczenie rentowe itp)

Witam.
Nie wiem,czy dobrze trafiłam,ale mam nadzieję że znajdzie się ktoś kto udzieli mi jakiś informacji...
Mój brat trochę nawywijał na terenie Niemiec,to znaczy na przełomie 2004 a 2005,zanim jeszcze weszliśmy do Unii,zaopatrywał się w sklepach płacąc kartą mimo że na koncie nie miał ani grosza.Trochę tego było...Do dnia dzisiejszego nie ma żadnych problemów,mimo że był kilkakrotnie sprawdzany przez polska policję,nasi nie mają Go w bazie...Od pewnego czasu jednak się ustatkował,poznał dziewczynę i chcą oboje zamieszkać na terenie Niemiec.Mają możliwość kupienia tam domu.On jednak ma obawy,nie wie,czy jest poszukiwany przez policję niemiecką,a jeśli tak to po jakim czasie sprawy tego typu ulegają przedawnieniu.Jeśli nie,to co mu grozi jeśli zostanie zatrzymany na terenie Niemiec.Jakiego w takiej sytuacji może spodziewać się wyroku,czy może liczyć na wyrok w zawieszeniu.Minęło 7 lat...Gdzie można sprawdzić czy jest poszukiwany... Bardzo proszę o pomoc...

Tak,masz rację...To ja się już w tym wszystkim pogubiłam...Tym bardziej martwię się o brata...Jakie konsekwencje może ponieść?Jak to wygląda prawnie?...:(

Moze niech po prostu zaplaci dlugi w tych sklepach, w ktorych oszukiwal?

a dlaczego akurat wybral Niemcy znowu:)
na szczęście w sklepach trzeba podawac praktycznie juz wszedzie pin

Powrót