Proszę o pomoc

• Autor wątku Autor wątku kasik813
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kasik813

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam
użytkowników mam prośbę o pomoc pożyczyłam znajmoej 15 tyś termin spłaty mija dopiero w przyszłym roku w marcu ale już teraz nie spłaca mi ona rat (były dopiero 2).Czy mogę zerwać umowę wcześniej mimo że przy spisywaniu umowy z nią nie ma takiego punktu w umowie i czy mogę podać ją do sądu po wcześniejszym wysłaniu wezwania do zapłaty proszę o pomoc bo nie chciałabym stracić tych pieniędzy a niestety człowiek uczy się całe życie na błędach;)

Wyślij wezwanie do zapłaty, jeżeli do dnia wskazanego w wezwaniu nie otrzymasz pieniędzy możesz założyć sprawę w Sądzie.

Czyli nie muszę czekać aż termin spłaty minie mi w umowie tylko mogę wcześniej się domagać spłaty ?
a jaki termin wpisuje się w wezwaniu 7 dni czy więcej?

7 dni, jaka jest w umowie opcja na wypadek nie spłacania pożyczki ? Czy ona wzięła kasę i ani razu nie spłaciła raty ?

własnie nie ma opcji na wypadek nie spłacania kasy tego nie zabezpieczyłam i dokładnie wzieła kase i nie zapłaciła ani jednej raty w sumie teraz byłaby druga ,ale martwię się bo mnie unika i nie odbiera telefonów wiec już teraz chciałabym coś z tym zrobić

Jest harmonogram spłat co miesiąc ? Czy tylko podany termin końcowy ? Powinnaś wysłać wezwanie do zapłaty (ZPO) w którym poinformujesz, że w przypadku braku spłaty zgłaszasz sprawę do Prokuratury.
Postępowanie karne:
1. Oszystwo (ar. 286 kk)
2. Przywłaszenie mienia (art. 284 kk)

Postępowanie cywilne:
1. pozew o wydanie nakazu zapłaty

właśnie mam harmonogram spłat co miesiąc i ostatnia spłaty raty przypada na marzec 2013 ,dziękuję za informację i wyslę po weekendzie wezwanie do zapłaty tak jak mi radzisz:)

czy mogłabym prosić o jakiś link jak najprościej napisać wezwanie do zapłaty bo nie za bardzo wiem jak je wypisać a wiem że w sieci jest ich pełno ale trudno dobrać je do mojej sytuacji z góry dziękuję

niestety z wezwaniem nie przyniosło skutku pieniądze nie wpłyneły na moje konto ,co mam teraz robić iść do sądu czy na policję słyszałam że mogę to zgłosić jako oszustwo ,a jak do sądu to co mam wypisać kompletnie się na tym nie znam więc prosze o pomoc

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
z tym dokumentem wraz z dowodami, które posiadasz do prokuratury

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Bedek napisał:
A jakie okoliczności ?

Pożyczkobiorca przedstawił fałszywy lub stwierdzający nieprawdę dokument lub nierzetelne oświadczenie. Zataił bądź zniekształcił informacje o sytuacji majątkowo-osobistej co w istocie miało istotne znaczenie przy podjęciu decyzji o pożyczce przez pożyczkodawcę. Nie spłacił ani jednej raty...

marcel20
Pytałem o okoliczności do tej sprawy.
Nie do jakieś innej, kredytu bankowego czy czegoś tam innego...

Nie znam historii dlaczego pożyczono pieniądze tej osobie, dlatego też trudno w tej chwili określić okoliczności. Podałem jako przykład informacje, które mogą być przydatne przy składaniu wniosku do prokuratury.

dziękuję za informację ,pieniądze pożyczyłam znajomej na otwarcie biznesu i wiem że dalej ten biznes prowadzi ,raty miała spłacać miesięcznie od kwietnia i niestety nie zapłaciła ani jednej a teraz nie odbiera telefonu oraz żadnych maili ,nie chcę jej podarowć tych pieniędzy ale nie chce również czekać do przyszłego roku kiedy mija termin spłaty pozyczki jak już teraz jej nie spłaca dlatego też prosiłam o pomoc na początku czerwca udam się na prokuraturę i mam nadzieję że odzyskam pieniądze

kasik813 napisał:
pożyczyłam znajomej na otwarcie biznesu i wiem że dalej ten biznes prowadzi ,
Ano właśnie.

Ja tu zupełnie nie znajduję najmniejszych nawet przesłanek wyczerpujących znamiona przestępstwa oszustwa. To, iż nadal prowadzi biznes - świadczy o czymś wręcz zupełnie odwrotnym.

Sprawa ma typowo charakter cywilny. Proszę skierować stosowny pozew do sądu.

a to że miała spłacać dług i nie raczyła nawet ani jednej raty zapłacić a jej sytuacja finansowa nie jest najgorsza ,a po zatym obiecała mi że nawet jeżeli nie pójdzie jej biznes to i tak mnie spłaci z wypłaty swojego chłopaka to nie jest oszustwo słyszałam że jest to zatajenie i mogę z tym iść na policję ?

po zatym w umowie nie ma nic że były to pieniądze na biznes tylko że jest to poprostu pożyczka

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Próbuj przecież nikt Tobie krzywdy nie zrobi :) Możesz powiedzieć, że brała pożyczkę ze względu na trudną sytuację życiową co się potem okazało nieprawdą bo jej status materialny jest dobry. Tym samym zataiła informacje.

marcel20
Mezczyzna.gif

Proszę z tym skończyć.
Zeznania na policji !

kasik813 - proszę zrobić jak radzę.
Jeśli sytuacja materialna znajomej jest dobra - nie powinno być problemu z szybkim odzyskaniem należności.

Witam.Narzeczony wziął kredyty w 2 bankach dla brata,brat nie istnieje na żadnej z umów jako żyrant lub współkredytobiorca tak więc muszą sporządzić własnoręcznie oświadczenie iż narzeczony wziął kredyty a brat że zobowiązuje sie do spłaty ich jako że były dla niego.Czy ktoś zechciałby mi pomóc sporządzić takowe oświadczenie(jakie info jeszcze ma zawierać bo narazie są dane stron,adresy siedziby banków,nr-y umów,kwoty kredytów i kwoty rat,czego jeszcze nie umieściłam?)

Powrót