Proszę o pomoc

• Autor wątku Autor wątku kasik813
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
witam ponownie forumowiczów :)
niestety moja sprawa się nie rozwiązała a policja z prokuraturą niestety umorzyła sprawę i kazali mi udać się do sądu o jakiś nakaz zapłaty .,czy mogę zatem prosić o kolejną pomoc gdzie najpierw uderzyć bo nie mam żadnego pojęcia o tym a nie chcę jej tych pieniędzy odpuścić z góry dziękuję za pomoc

oficjalnego pisma jeszcze nie dostałam ,ale po wizycie w prokuraturze prokurator mi odrazu powiedział że sprawa będzie umorzona i mam iść do sądu założyć sprawę o szybki nakaz zapłaty tylko nie wiem jak się za to zabrać

Najpierw wyślij jej przed sądowe wezwanie do zapłaty (poszukaj wzory w gogle). Potem po 7 dniach od odbioru przez nią pisma możesz skierować kroki do Sądu (wzór nakaz zapłaty znajdziesz w google).

wezwanie do zapłaty wysłałam aby spłaciła całą kwotę i nic więc poszłam na policję a ci wysłali mnie na prokuraturę i też nic więc zostaje mi tylko sąd ,ale nie wiem jak taki pozew napisać do sądu o szybki nakaz zapłaty najlepiej żeby ona nie musiała przychodzić żeby sprawa nie była odraczana no i żeby komornik mógł szybko zająć jej majątek na spłatę długu dla mnie

czy jeżeli moja umowa spłaty pożyczki kończy się w marcu 2013 roku to czy w pozwie mogę żądać spłaty całej pożyczki czy tylko części nie spłaconych rat czyli od kwienia do sierpnia?

O ile wiem (chodź nie jestem ekspertem) powinnaś wypowiedzieć koleżance umowę pożyczki i żądać zwrotu całości w jakimś wyznaczonym terminie, jako powód możesz podać nie wywiązywanie się z warunków umowy (nie płaci rat), jeśli wtedy nic nie pomoże to możesz złożyć pozew do e-sądu o wydanie nakazu zapłaty, sąd wyda taki nakaz, koleżanka będzie miała czas na odwołanie się, jeśli tego nie zrobi sąd wyda klauzule wykonalności, z którą będziesz mogła iść do komornika. Piszesz o szybkim odzyskaniu, jednak takich spraw jest pełno i pewnie poczekasz sobie aż pieniądze wrócą do Ciebie

Powrót