Prosze o pomoc

• Autor wątku Autor wątku Songo_khan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Songo_khan

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
Mam taki problem zostalem skazany prawomocnym wyrokiem na kare 1,5 roku (w areszcie sledczym przebywalem 5 miesiecy).
Chcialbym sie wstawic do odbycia kary, ale nie przebywam w kraju(i jest za mna rozeslany europejski list gonczy), jakie mam mozliwosci dobrowolnego sie stawienia(jak mnie zlapia bede musial cala kare odbywac???)
Z gory dziekuje za pomoc

Tak czy owak, zasadą jest odbycie całej kary.
Warunkowe przedterminowe zwolnienie jest udzielane wyjątkowo. Uchylanie się od stawienia do odbycia kary może być przesłanką wpływającą negatywnie na przyszłe warunkowe przedterminowe zwolnienie.

[cytat="Songo_khan":3ngakec0]
jakie mam mozliwosci dobrowolnego sie stawienia [/cytat:3ngakec0]

Cóż - w Pana sytuacji pozostaje przyjechać do kraju, i zgłosić się do właściwej jednostki penitencjarnej (Zakład Karny lub Areszt Śledczy - w zalezności gdzie miał Pan wezwanie).
I przy okazji liczyć na łut szczęścia że nie będzie miał Pan przyjemności spotkać na swojej drodze policjanta lub też funkcjonariusza innej służby ktory Pana zatrzyma.

Reszta jest tak jak powiedział Kadi - zasadniczo należy odbyć całą karę, a przedterminowe zwolnienie traktować jako prezent a nie jako obowiązek. A im dłużej będzie się Pan ukrywał, tym mniejsze szanse na uzyskanie prezentu.

Dziekuje za odpowiedzi, i owszem wiem ze warunkowe zwolnienie jest ale nie zawsze przyznawane, tylko nie wiem dokladnie jak to mam teraz liczyc:
18 miesiecy -5 miesiec(ktore odsiedzialem na sledczaku) /*0.5= 6,5 miesiaca
czy
18 miesiecy *0.5 - 5 =4 miesiace

połowa z 18 mies to 9 mies- czyli do odsiadki zostało min jeszcze 4 mies...a warunkowe zwolnienie w dużej mierze zależy od szczęścia- nie można mówić, że jak ktoś ma p3 to szybciej wyjdzie niż osoba z p1 bo to nieprawda- osoby z zamka są szybciej wypuszczane aby zrobić miejsce innym, a osoby które pracują na rzecz zakładu karnego są bardzo niechętnie wypuszczane, bo zakład ma z nich duży pożytek- tylko pytanie czy ktoś woli siedzieć krócej w zamknięciu czy "prawie" na wolności ale dłużej...dlatego wg mnie trudno powiedzieć czy jako już osoba poszukiwana będziesz musiał odbyć karę w całości- zależy od szczęścia naprawdę...

[cytat="marta222":2tfxkue3]a warunkowe zwolnienie w dużej mierze zależy od szczęścia[/cytat:2tfxkue3]

Ja bym raczej powiedział, że od okoliczności wskazanych w art. 77 k.k.

Przepis ten jest tak sformuowany, że jak komisja będzie się chciała do czegoś przyczepić to się przyczepi- głowny powód odmowy przyznania zwolnienia warunkowego to w większości przypadków- zbyt długi okres do końca kary czyli np 8 mies z 3 letniego wyroku do końca :( niby nie wolno tak pisać ale to jest główny powód odmowy. Poza tym jak skazany znajdzie się np w Potulicach z p1 to wyjdzie na warunkowe znacznie szybciej niż np z Nowosolskiej w Poznaniu z p2- z prostej przyczyny aby zrobić miejsce- nie ma co się oszukiwac, że jak ktoś będzie pracował i wzorowo się zachowywał to wyjdzie szbciej- będzie miał tylko więcej przywileji podczas odbywania kary :) oczywiście nie mam na mysli przypadków gdzie osoba jest skazana za poważne przestepstwo...

Powrót