PRZYTOCZE CI COS Z TEMATU NA TEJ SAMEJ STRONIE:
Kiedy skończy się okres próby?
PostAutor: ryszard13 :: 03.10.2008, 12:01
Witam!
Zostałem skazany w I instancji na karę z warunkowym zawieszeniem na okres próby 2 lat. Dzisiaj mijają 2 lata od tego terminu (daty wydania pierwszego wyroku). Jednakże odwoływałem się do II instancji, a sąd podtrzymał wcześniej orzeczoną karę. W związku z powyszym mam pytanie. Czy w dniu dzisiejszym skończył mi się okres próby, czy dopiero za kilka miesięcy, a więc od daty wydania prawomocnego orzeczenia?
Drugie pytanie dotyczy okresu odwieszenia wyroku (sąd ma bodajże na to kolejne 6 miesięcy) w związku z faktem, iż nie stać mnie na wykonanie jednego z punktów - naprawienia szkody w wys. 10 tys. zł przy rocznych dochodach całej rodziny wynoszących ok. 7 tys. zł brutto.
Pozdrawiam wszystkich, którzy są w stanie mi pomóc w odpowiedzi na powyższe pytania!
PostAutor: marta222 :: 03.10.2008, 12:04
Okres próby kończy się po tych 2 latach od uprawomocnienia się wyroku- czyli po II instancji + jeszcze pół roku.
PostAutor: ryszard13 :: 03.10.2008, 12:24
Dziękuję! Bezsensownie zatem odwoływałem się. Nigdy jednak nie czułem się winny, ani nie przyznałem się do winy, a byłem przekonany, że sąd II instancji przychyli się do moich argumentów.
PostAutor: ryszard13 :: 03.10.2008, 12:30
Proszę jeszcze o poradę w kwestii naprawienia szkody. Czy po 2 latach od upłynięcia okresu próby i kolejnych 6 miesiącach (zapewne nie uda się mi wypełnić ostatniego warunku) - sąd nie będzie mógł już podejmować żadnych czynności, a więc nie będzie miał prawa do odwieszenia wyroku? Czy też będzie mógł czekać w nieskończoność, gdy na przykład za kilka lat poprawi się moja sytuacja materialna?
PostAutor: labla. :: 03.10.2008, 16:44
Tutaj jest podobny temat, wystarczyło użyć wyszukiwarki.
viewtopic.php?f=9&t=92642
jAK WIDAĆ jest jeszcze jeden link do tematu nie tylko to co przytoczyłam ale też inny (patrz linijka wyżej)