Proszę o pomoc

• Autor wątku Autor wątku Vegeta89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

Vegeta89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam prosiłbym o szybką odpowiedź dostałem wyrok za dilerke 2 lata w zawieszeniu na 5 koszty sadowe + przepadek mienia 5000 zl + Wpłata na uzależnionych 2000 zl poczym miesiąc później wynikło jeszcze że udostępniałem nieletnimu narkotyku dostałem 1 rok na 3 w zawieszeniu bo było to objęte tym samym okresem czasowym + koszta sądowe + 500 zl kary
Chciałybym się dowiedzieć kiedy mogę się ubiegać o zatarcie wyroku ? i czy lata do zatarcia wyroku będą mi mijały dopiero po zapłaceniu wszystkich kar ? Prosiłbym o szybką odpowiedź z góry Dziękuje i Pozdrawiam

PRZYTOCZE CI COS Z TEMATU NA TEJ SAMEJ STRONIE:

Kiedy skończy się okres próby?
PostAutor: ryszard13 :: 03.10.2008, 12:01
Witam!
Zostałem skazany w I instancji na karę z warunkowym zawieszeniem na okres próby 2 lat. Dzisiaj mijają 2 lata od tego terminu (daty wydania pierwszego wyroku). Jednakże odwoływałem się do II instancji, a sąd podtrzymał wcześniej orzeczoną karę. W związku z powyszym mam pytanie. Czy w dniu dzisiejszym skończył mi się okres próby, czy dopiero za kilka miesięcy, a więc od daty wydania prawomocnego orzeczenia?

Drugie pytanie dotyczy okresu odwieszenia wyroku (sąd ma bodajże na to kolejne 6 miesięcy) w związku z faktem, iż nie stać mnie na wykonanie jednego z punktów - naprawienia szkody w wys. 10 tys. zł przy rocznych dochodach całej rodziny wynoszących ok. 7 tys. zł brutto.
Pozdrawiam wszystkich, którzy są w stanie mi pomóc w odpowiedzi na powyższe pytania!

PostAutor: marta222 :: 03.10.2008, 12:04
Okres próby kończy się po tych 2 latach od uprawomocnienia się wyroku- czyli po II instancji + jeszcze pół roku.

PostAutor: ryszard13 :: 03.10.2008, 12:24
Dziękuję! Bezsensownie zatem odwoływałem się. Nigdy jednak nie czułem się winny, ani nie przyznałem się do winy, a byłem przekonany, że sąd II instancji przychyli się do moich argumentów.

PostAutor: ryszard13 :: 03.10.2008, 12:30
Proszę jeszcze o poradę w kwestii naprawienia szkody. Czy po 2 latach od upłynięcia okresu próby i kolejnych 6 miesiącach (zapewne nie uda się mi wypełnić ostatniego warunku) - sąd nie będzie mógł już podejmować żadnych czynności, a więc nie będzie miał prawa do odwieszenia wyroku? Czy też będzie mógł czekać w nieskończoność, gdy na przykład za kilka lat poprawi się moja sytuacja materialna?

PostAutor: labla. :: 03.10.2008, 16:44
Tutaj jest podobny temat, wystarczyło użyć wyszukiwarki.
viewtopic.php?f=9&t=92642

jAK WIDAĆ jest jeszcze jeden link do tematu nie tylko to co przytoczyłam ale też inny (patrz linijka wyżej)

Najmocniej przepraszam przyznaje moje lenistwo ... Ale dziekuje za pomoc ...

Ps: Tylko ze mi dokladnie chodzi o to czy moje lata w zawieszeniu mijaja od razu czy dopiero po splacie pieniedzy ?

Mijają od razu, ale warunkiem zatarcia jest spłata należności.

Powrót