proszę o pomoc

• Autor wątku Autor wątku malabecia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

malabecia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Nie wiem od czego zacząć. Jeżeli powtórzę jakiś wątek to przepraszam, odeślijcie mnie wtedy do danego tematu. Otóż w przepisach prawnych się trochę orientuję jednak potrzebuje potwierdzenia czy moje rozumowanie jest na dobrym tropie ;)
Otóż zatrzymano mojego znajomego i skazano go na areszt śledczy. Wywieziono go do Środy Wielkopolskiej. Szukałam tutaj jakiś informacji na temat tej jednostki jednak mało co znalazłam. ( nie wykluczam że źle szukałam). Zastosowano wobec niego środek zapobiegawczy w postaci aresztu śledczego mimo iż on zeznał że jest nie winny i jego kolega także oskarżony wziął winę na siebie. Sąd im nie uwierzył i przychylił się jak do wniosku prokuratury. Kolega aktualnie siedzi sobie w celi a my czyli wszyscy w około którym zależy na tym by tam nie był debatujemy jak go wyciągnąć. Moje pytanie brzmi : czy lepiej jest napisać zażalenie na postanowienie ( termin mija nam za 7 dni czyli w przyszły czwartek) czy lepiej napisać wniosek o zmianę środka zapobiegawczego? Oczywiście wiem że takie wnioski może składać tylko osoba osadzona lub jego prawny pełnomocnik. Powiedzcie mi co w naszym sadownictwie ma większe możliwości. Wiem że wniosek o zmianę środka zapobiegawczego można składać kilkakrotnie. Nie wiem czy lepiej zacząć od zażalenia? pojęcia nie mam a czas mija. Dodam tylko że osoba ta jest naprawdę niewinna i znalazła się nie tam gdzie trzeba w danym momencie. :x jestem wściekła że mamy takie prawo. Tam gdzie trzeba wydać wyrok to go nie ma a tam gdzie człowiek niewinny to go każą. Dobra konczę bo zgubię sedno sprawy. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów i czekam z niecierpliwością na odpowiedź. dzięki

czy lepiej jest napisać zażalenie na postanowienie ( termin mija nam za 7 dni czyli w przyszły czwartek) czy lepiej napisać wniosek o zmianę środka zapobiegawczego?
Wg mnie lepiej zażalenie - ponieważ je będzie rozpatrywał sąd wyższej instancji.
Natomiast wniosek o zmianę rozpozna zapewne ten sam prokurator, który wnioskował o aresztowanie.

Nadto, można najpierw pisac zazalenie, a jesli będzie nieskuteczne - wniosek o zmianę lub uchylenie środka.

To moja opinia, proszę poczekać jeszcze na inne.

dziękuję bardzo za odpowiedź. Tak zrobimy. Tzn. musimy poszukać adwokata który nam to napisze bo nasz znajomy raczej na to nie wpadnie. Jest pierwszy raz w takiej sytuacji i nie ma pojęcia co zrobić. Ja bym mu to napisała ale niestety nie jestem jego prawnym pełnomocnikiem a z tego co wiem pełnomocnikiem może być tylko osoba prawna nie fizyczna. Prawda? Kurcze czas zabrać się do pracy. Jeszcze raz dziękuję. :)

Warto mieć na uwadze i to, że złożenie zażalenia przedłuży tok sprawy bo akta powędrują do Sądu. Choć oczywiście nie powinien być to istotny argument jeśli uważacie, że są podstawy do uchylenia aresztu.

My tak uważamy ale boimy się decyzji sądu. To że jest niewinny nie oznacza że sąd mu tak zaraz w to uwierzy. Gdyby tak było zwolnił by go a nie zadecydował o areszcie. Może wyjaśnię. Otóż jego kolega powiedział że jada do pracy za granicę. Tzn. nie już pracować ale obejrzeć to co temu znajomemu oferowali. Więc ten wziął samochód i pojechał z nim za granicę. Niestety jego znajomy nie miał czystych zamiarów i wykorzystał go do sprowadzenia heroiny. On był kierowcą samochód był na niego więc teraz ciężko to odkręcić mimo iż tamten zeznał że kierowca nie miał pojęcia co jest w aucie. Ja podejrzewam że prokurator i sędzia myślą że to taka gra że jeden z nim bierze to na siebie. Nie wiem już co myśleć. Ten mój znajomy jest załamany. Towarzyszyliśmy mu w każdym momencie jak był przesłuchiwany w prokuraturze i w sądzie jak była rozprawa. Pewnie że to było właściwie patrzenie na siebie i żadnych kontaktów ale musimy go wyciągnąć bo normalnie po nim widać że nie da sobie z tym rady.:-( a więc już opisałam o co chodzi ale wydaje mi się że w takich sprawach raczej zażalenie nie pomoże lecz nie chcę przepuścić żadnej okazji aby móc go wyciągnąć. :) a co do podstaw uchylenia aresztu to ta osoba źle znosi psychicznie wszelkie niepowodzenia życiowe. Ostatnio w 2003 roku był hospitalizowany w szpitalu psychiatrycznym w Gnieźnie poniważ psychicznie przerosła go sytuacja rodzinna, ale nie była ona tak drastyczna jak teraźniejsze zdarzenie. Boimy się że coś się znowu stanie z jego psychiką. W sądzie na rozprawie dot. zastosowania środka zapobiegawczego przedstawiliśmy wypis ze szpitala z 2003 r ale sąd nie wziął go pod uwagę.

Ostatnia edycja:
sorry chodziło mi o marihuanę nie heroine . Nie wiem dlaczego nie mogę użyć opcji edit:mad:

> Moje pytanie brzmi : czy lepiej jest napisać zażalenie na postanowienie ( termin mija nam za 7 dni czyli w przyszły czwartek) czy lepiej napisać wniosek o zmianę środka zapobiegawczego?

Nie ma to znaczenia. Jeśli pismo zostanie wniesione w terminie na wniesienie zażalenia, i tak zostanie potraktowane jako zażalenie - art. 118 par. 2 kpk.

Powrót