Prosze o pomoc:(

• Autor wątku Autor wątku anastazija
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anastazija

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, mam bardzo poważny problem.... otóż zaszlam w ciaze w ubieglym roku i automatycznie pracodawca przedluzyl mi umowe do dnia porodu. Urodzilam blizniaki w pazdzierniku i dostawalam przez pol roku zasilek maciezynski, jednak on teraz mi sie konczy i nie wiem czy nalezy mi sie jeszcze urlop wychowawczy... Slyszalam ze mozna dostac pomoc z urzedu pracy na dzieci. Nie moge isc jeszcze do pracy, gdyz dzieci mam za male i zaden zlobek ich nie przyjmie. A z pensji meza nie jestesmy w stanie sie utrzymac...

Prosze o szybka odpowiedz.

Urlop wychowawczy może otrzymać jedynie pracownik. Pani od dnia następnego po porodzie nie jest już pracownikiem.
Urzędy Pracy nie udzielają żadnych zasiłków dla dzieci.
W związku z ciężką sytuacją materialną powinna Pani zgłosić się po pomoc do MOPS.

Z urzędu pracy - pewnie chodziło o to:
[cytat:oqnj336v]Bezrobotnym samotnie wychowujących co najmniej jedno dziecko do 7 roku życia starosta może, po udokumentowaniu poniesionych kosztów, refundować koszty opieki nad dzieckiem do lat 7, w wysokości uzgodnionej, nie wyższej jednak niż połowa zasiłku dla bezrobotnych, jeżeli bezrobotny podejmie zatrudnienie lub inną pracę zarobkową lub zostanie skierowany na staż, przygotowanie zawodowe w miejscu pracy lub szkolenie oraz pod warunkiem nieprzekroczenia wysokości kryterium dochodowego na osobę w rodzinie, w rozumieniu przepisów o pomocy społecznej.[/cytat:oqnj336v]

[cytat="anastazija"] A z pensji meza nie jestesmy w stanie sie utrzymac...
.[/cytat]
W tym problem że Pani ma męża.

A jesli nie bylabym mezatka czy jeszcze jakas pomoc bym mogla otrzymac??

Dziekuje za udzielenie mi odpowiedzi'

Powrót