proszę o pomoc

• Autor wątku Autor wątku amelia87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

amelia87

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
witam wszystkich
mam taki problem ten problem polega na tym ze pracowałem w niemczech u polaka i mieszkałem u niego wruciłem do polski i poprosiłem go o wysłanie rachunków żebym mógł się rozliczyć bo pare moich dokumentów zostało u niego bo zapomniałem wziąść ale on mi powiedział ze mi nie wyśle tych rachónków ze mi ich nie odda co ja mam teraz zrobić a jeżeli się nie rozliczę będę musiał płacić karę czy takie coś morzna zgłośić prawnikowi w polsce ze pracodawca nie chce odesłać moich rachunków i od czego trzeba zacząć proszę o pomoc

czy ktoś mi pomorze sprawa jest bardzo warzna

Napisz jeszcze raz, na spokojnie. Ciężko się to czyta. Napisz jakie rachunki i inne dokumenty ma ci przysłać. Do jakiego rozliczenia są ci potrzebne. Im więcej konkretnych danych napiszesz tym szybciej otrzymasz odpowiedź. I pamiętaj o tym:
Automatycznie usuwane będą następujące posty:

- nieczytelne pod względem stylistycznym,
- PISANE WIELKIMI LITERAMI Z UŻYCIEM CAPS LOCK'A (Shift'a - TEŻ),
- napisane wyłącznie kolorem (innym niż czarny),
- z rażącą ilością błędów ortograficznych,
- odpowiedzi nie wnoszące treści merytorycznych, lub szkodliwe w swojej istocie,
- pisane "pod rząd" w jednym temacie. Zalecane jest dodawanie nowych treści poprzez wykorzystanie opcji "ZMIEŃ"

to czyli tak chodzi o to bo zostawiłem u pracodawcy w niemczech rachunki tych rachunków jest kilka sztuk to są rachunki z kturych ja muszę się rozliczyć niby do końca stycznia i te rachunki są za wykonaną pracę i wypisane jest na nich kwota ale pracodawca nie chce mi ich odesłać do polski bo powiedział ze mi ich nie odda a ja jak się nie rozliczę to będę musiał placić kare finansantowi 25 000 euro proszę pomuszcie mi co ja mam zrobić a skad ja wezmę 100 000 zł na zapłatę kary pomocy

bo pracodawca ma oryginały tych rachunków a ja mam kopie tylko problem w tym ze jak mieszkałem u niego to zostawiłem kopie tych rachunków tam i zapomniałem je zabrać ze sobą a sami wiecie jakie jest prawo niemieckie jak się nie rozliczycie z niemcami to scigają w polsce

Amelia, przede wszystkim, żadnej kary w wys. 25 tys. Euro Finanzamt-owi nie będziesz musiała płacić. Oczywiście, jeżeli wystawiałaś komuś rachunki i ktoś na ich podstawie płacił Ci jakieś pieniądze, to znaczy, że miałaś dochód w Niemczech, który - być może - podlega opodatkowaniu; to zależy od tego, jak wysoki był ten dochód. Poza tym, może doliczałaś na Twoich rachunkach także 19% Umsatzsteuer, w srócie USt. (niem. VAT), który powinnaś zameldować do Finanzamtu i go tam odprowadzić, a przynajmniej rozliczyć z tym Umsatzsteuer-em, który sama przy Twoich wydatkach na prowadzenie działalności gospodarczej komuś musiałaś płacić. Ale jeśli Twój obrót w całym roku nie przekroczył 17 tys. Euro, i jeśli nie doliczałaś w Twoich rachunkach, które wystawiałaś, tych 19% Umsatzsteuer, to także nie masz żadnego problemu z Finanzamt-em. A więc ta Twoja panika, być może, w ogóle nie jest uzasadniona. Szkoda, że piszesz tak mało i taka skąpa jesteś, jeśli chodzi o fakty: Dlaczego ani słowem nie piszesz o tym, za co właściwie wystawiałaś te Twoje rachunki? A może było tak, że tak na prawdę to nie Ty pisałaś te Twoje rachunki, lecz ta osoba, której je wystawiałaś, było tak? Napisz przynajmniej,za co były wystawione te Twoje rachunki i jaki był ten Twój przychód w sumie za cały rok, a by można było Ci odpowiedzieć, czy rzeczywiście masz jakiś kłopot.

ja pracowałem tam 3 miechy i w wypisywaniu rachónków pomagał mi pracodawca a na rachunkach było wypisywane zarobek np.960euro i pod spodem wypisywało się adres budowy i co się robiło na tej budowie no i oczywiscie nr.konta

ale mieliście mi pomuc co ja mam zrobić jezeli mi tych rachunków nie chce oddać pracodawca a ja muszę się rozliczyć bo musze też zamknąć gewerbę

Amelia, jak Ci pomóc, jeśli nie odpowiadasz na pytania? Do wymeldowania działalności gospodarczej nie będą Ci te rachunki potrzebne. Jeśli Twój przychód wynosił tylko 3 x 960,- Euro, bo tylko trzy miesiące pracowałaś dla tego zleceniodawcy, to żadnego podatku płacić nie będziesz. A jeśli chodzi o rozliczenie Finanzamtem, to wypełnij formularz oświadczenia dochodowo-podatkowego (Einkomensteuereklärung) z załącznikiem "Gewerbe", napisz tam, ile miałaś dochodu, odliczając koszty, jeśli jakieś miałaś, i wyślij to do Finanzamt-u. I nie rób jakichś wielkich problemów z tego, że nie masz kilku rachunków, które wystawiałaś, bo przecież na pewno zapisywałaś sobie gdzieś, ile pieniędzy Ci zleceniodawca przelał; przecież to nie były jakieś setki rachunków, lecz najwyżej kilka. Finanzamt chce wiedzieć, ile zarobiłaś, a te rachunki są drugorzędne.

ale na dal mnie nie rozumiesz ja tych rachunków nie mam bo zostawiłem u pracodawcy w niemczech bo u niego mieszkałem przez okres pracy w niemczech to wyszło 3 miechy i ja tych rachunków nie mam tylko zostały w niemczech w domu u pracodawcy i prosiłem go o wysłanie mi tych rachunków ale on mi ich nie wysle a ja muszę się rozliczyć z tych rachunków bo się dowiadywałem bo tych rachunków jest kilka egzęplarzy około 7 sztuk bo to karzdy rachunek był wypisywany na jedną budowę i w ciągu 3 miesięcy uzbierało mi się 7 rachunków a to chodzi o to ze on mi robi na złość i mi nie chce wysłać tych rachunków bo ja powiedziałem ze nie wracam do pracy do niemiec bo chodzi o sprawy rodzinne i nie mogę wrucić z powrotem do pracy tam mam nadzieję że teraz mnie zrozumiałeś i ktoś mi w końcu w tym pomorze proszę o konkretną odp.

amelia87
Ale jeśli Twój obrót w całym roku nie przekroczył 17 tys. Euro, i jeśli nie doliczałaś w Twoich rachunkach, które wystawiałaś, tych 19% Umsatzsteuer, to także nie masz żadnego problemu z Finanzamt-em. A więc ta Twoja panika, być może, w ogóle nie jest uzasadniona.
Czy zarobiłeś więcej jak podana powyżej suma???
Nie panikuj czytaj ze zrozumieniem najpierw zamknij Gewerbe za pomocą
e-meila wymeldowanie z Niemiec rezygnacja z ubezpieczenia potem rozliczenie.
Powodzenia

z ubespieczeniem nie będę miał problemu bo przez ten okres nie zdąrzyłem się ubespieczyć tylko chodzi mi o te raczunki i będę musiał zamknąć gewerbę

ale powiedzcie mi jedno jak będę potrzebował rachunki a pracodawca nie chce mi ich oddać to co ja wtedy zrobię jak on mi ich nie odda bo mi robi na złość bo zrezygnowałem z pracy u niego????

Czy zarobiłeś więcej jak podana powyżej suma???
Nie odpowiadasz na pytania??
Czy może być tak że pracodawca wystawiał zawyżone rachónki o których ty nie wiedziałeś i dlatego ta jego zwłoka.

dokładnie to nie pamiętam ile wyszło ale coś około 3500euro za 3 miechy nie pamiętam dokładnie bo tych rachunków nie mam przy sobie dla tego proszę was o pomoc co ja jam zrobić jezeli nie chce mi oddac pracodawca tych rachunków

Taka suma nie podlega opodatkowaniu tylko zgłoszenie w rozliczeniu.
Powodzenia

no tak ale jeżeli ja muszę sie rozliczyć to muszę mieć te rachunki a pracodawca ma oryginały swoje i moje kopie tych rachunków które ja mu wystawiałem za robociznę a na złość ze ja nie wracam do pracy z powrotem do niego to on mi nie chce odesłać tych rachunków i dal tego jakie kroki prawne muszę zrobić jerzeli on mi nie chce ich oddać mi cały czas chodzi też o to jeżeli on mi nie chce odesłać do polski tych rachunków

?????????????????????????????

Przestań się wreszcie martwić tymi rachunkami. Finanzamt interesuje, ile zarobiłeś (ł-aś), i to masz podać zgodnie z prawdą. Wystarczy, że zrobisz małą listę kwot, które jako wynagrodzenie otrzymałeś. Tych rachunków nikt od Ciebie nie będzie żądał, bo nie jest ważne, jakieś rachunki wystawiał, lecz ile Ci zapłacono, czyli ile faktycznie dostałeś pieniędzy.
A poza tym, to myślę, że tak naprawdę, to pracowałeś u niego jak zwykły pracownik, płaconą miałeś jakąś stawkę za godzinę, i żadnej umowy o dzieło (Werkvertrag) pisanej lub ustnej nie było. Miałeś po prostu przychodzić do roboty, on Ci dyktował, co masz robić, i tak właśnie wyglądała ta Twoja "Gewerba". Zgadza się? Było tak? Jeśli tak było, to ten Twój pracodawca może mieć poważne kłopoty, ponieważ byłeś tak na prawdę jego pracownikiem, a nie jakimś tam "podwykonawcą", i on był obowiązany Cię ubezpieczyć i odprowadzać składki i podatek od wynagrodzenia (Lohnstuer), a na pewno tego nie robił.
Dlatego, jeśli będzie Ci tak bardzo dokuczał, to powiedz mu, że zgłosisz to Hauptzollamcie, żeś pracował tak na prawdę jako pracownik, a on kazał Ci zameldować Gewerbe, żeby nie płacić ani składek socjalnych, ani nie odprowadzać podatku od wynagrodzeń.
W każdym razie Marian (dusza człowiek!!!) i ja radzimy Ci, żebyś po prostu wypełnił formularz oświadczenia podatkowego, podał w nim ileś zarobił, podpisał i wysłał do Finanzamt-u. A niezależnie od tego wymelduj tą Twoją Gewerbę, i zapomnij tego Twojego pracodawcę, żeby sobie humoru nie psuć. I to jest wszystko.

Ostatnia edycja:
No w końcu się czegoś dowiedziałem bo tak na prawdę to wam na piszę ze to co mi napisał (erkorda) to tak było na prawdę bo było inaczej muwione a jak zacząłem pracę tam okazało się ze mam zameldować gewerbę byłem traktowany jak zwykły pracownik to co pracodawca mi mówił to musiałem to robić tak że wszystko się zgadza bo ja o niczym nie wiedziałem dowiedziałem się po czasie że muszę się tam zameldować bo jak bym wiedział to bym tam nigdy nie jechał i nie podjął tam pracy żałuję tej decyzji którą podjąłem no ale cóż życię człowiek cały czas uczy się na błędach tak że dziękuję wam za pomoc i pozdrawiam :):):)

Powrót