Proszę o pomoc!

• Autor wątku Autor wątku pixi1980
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pixi1980

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam mam problem, bo nie orietuje się w prawie pracy. Zwolnilam się z pracy podczas strajku zakładowego- Dyrektor oświadczył, że komu nie pasują warunki płacy i pracy to może wracać do domu- więc wyszłam( powiadamiając Go o zamiarze opuszczenia zakładu). Na drugi dzień dostałam listem poleconym Świadectwo Pracy i Pismo Zakładowe. Na swiadectwie Pracy pisze, że -stosunek pracy został rozwiązany "przez pracodawcę bez wypowiedzenia Art. 30 & 1 pkt 3". A na piśmie zakładowym zostałam zwolniona w trybie natychmiastowym z Art.52 &1 pkt 1 KP Prosze mi powiedzieć czy jest to samo-czyli "dyscyplinarka"? :(

Sam jestem ciekaw odp
Z jednej strony rozwiazanie umowy bez okresu wypowiedzenie art 30 par1 pkt 3 z drugiej strony---> Oddział 5 Rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia:
Art. 52. [Rozwiązanie z winy pracownika] § 1. Pracodawca może rozwiązać umowę o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownika w razie:
Dla mnie art 30 par1 pkt 3 to w domysle dyscyplinarka ale nie jestem expertem :what:

dla mnie dyscyplinarka to Art. 52 a nie Art. 30? :? Jak ktoś wie o co chodzi to piszcie-z góry dziekuję :ooo:

Art. 30. kodeksu pracy zawiera ogólne przepisy dotyczące rozwiązania umów o pracę, natomiast Art. 52 kp dotyczy rozwiązania umowy o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownika.
W kodeksie pracy nie występuje określenie "dyscyplinarka".
Wpis w świadectwie pracy, że ..."stosunek pracy został rozwiązany "przez pracodawcę bez wypowiedzenia Art. 30 & 1 pkt 3" praktycznie oznacza to samo co wpis "Art. 52 § 1 pkt 1."

Dziękuję za informację. Pozdrawiam wszystkich :)

Powrót