prosze o pomoc

• Autor wątku Autor wątku młody24
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

młody24

Użytkownik
Odpowiedzi
80
Witam proszę o pomoc o co chodzi z tym :
co dokładnie trzeba wykazać oprócz tego że trzeba opłacić 30 zł
sąd
Wzywa o uzupełnienie braków formalnych wniosku o przywrócenie terminu do złożenia sprzeciwu od wyroku zaocznego przez:
Złożenie jednego odpisu wniosku o przywrócenie terminu i sprzeciwu
U niszczenia opłaty sądowej od sprzeciwu od wyroku zaocznego wysokości 30 zł

Sąd wzywa do wskazania momentu ustania przyczyny uchybienia terminu uzasadniającego zachowanie terminu tygodniowego do złożenia wniosku o przywrócenie u chybionego terminu w terminie 1 tygodnia od dnia dostarczenia wezwania pod rygorem oddalenia wniosku :confused::confused:

Złożenie jednego odpisu wniosku o przywrócenie terminu i sprzeciwu ( czyli to co złożyłem wcześniej trzeba skopiować i dołączyć jeszcze raz??)

wskazanie momentu ustania przyczyny uchybienia terminu uzasadniającego tzn co tu wskazać

młody24 napisał:
Złożenie jednego odpisu wniosku o przywrócenie terminu i sprzeciwu ( czyli to co złożyłem wcześniej trzeba skopiować i dołączyć jeszcze raz??)
Tak. Masz wysłać sądowi odpis swojego wniosku i sprzeciwu (mają być podpisane oryginalnie) wraz ze wszystkimi załącznikami.
młody24 napisał:
wskazanie momentu ustania przyczyny uchybienia terminu uzasadniającego tzn co tu wskazać
Ty się pytasz co wskazać? Przecież to Ty wiesz, jaka była przyczyna uchybienia terminowi i kiedy ustała. Tzn. jeśli napisałeś we wniosku o przywrócenie terminu, że uchybiłeś terminowi bo byłeś na Hawajach, to masz teraz wskazać datę, kiedy z tych wysp wróciłeś (przecież to musi być konkretny dzień).

Tylko uważaj, by nie okazało się, że okres pomiędzy ustaniem przyczyny a dniem wysłania przez Ciebie wniosku o przywrócenie terminu był dłuższy niż 7 dni.

a w ogóle otrzymałeś ten wyrok zaoczny? może był wysłany na nieaktualny adres? bo wtedy to nie jest potrzebny wniosek o przywrócenie terminu, tylko sam sprzeciw z udowodnieniem błednego adresu, no i żadne terminy (7 dni) się nie liczą

jerry23 napisał:
a w ogóle otrzymałeś ten wyrok zaoczny? może był wysłany na nieaktualny adres? bo wtedy to nie jest potrzebny wniosek o przywrócenie terminu, tylko sam sprzeciw z udowodnieniem błednego adresu, no i żadne terminy (7 dni) się nie liczą
Tu było wezwanie sądu do uzupełnienia braków i trzeba je wykonać. Nie wprowadzaj zamieszania, widzisz przecież że kolega ma problemy ze zrozumieniem pojęć związanych z procedurą.

ja wiem co to było z sądu, tylko możliwe że sytuacja wymaga by nie tę procedurę stosować. stąd moje pytanie

jerry23 napisał:
że sytuacja wymaga by nie tę procedurę stosować.
To sam sąd się zorientuje. Oddali wniosek o przywrócenie terminu i zarządzi doręczenie pozwu z nakazem zapłaty (czy co tam było) pozwanemu.
Mieszasz.

Powrót