Proszę o pomoc !

• Autor wątku Autor wątku zielony1221
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zielony1221

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam

Mam do was pytanie i proszę o szybką odpowiedz !

Pracuje w niemczech od ponad 2 lat bez przerw i zaszłam w ciąże teraz jestem na zwolnieniu do grudnia bo moja praca może stanowić niebezpieczeństwo dla mojego dziecka , płacą mi 100 procent , kontrakt mam terminowy i konczy mi się on z dniem 24 grudnia a poród mam 4 stycznia , czyli teoretycznie łapie się jeszcze na okres ochronny? czy on mi wgl bd przysługiwał? czy on jest tylko dla matek z kontraktem bezterminowym? A jeżeli nie to co mam zrobić?z tego co czytałam to jest kilka opcji tylko co mi przysługuje ?

1 czy nalezy mi sie Elter geld w wysokości 65 % ?
2 czy moze lepiej pójść na bezrobotne i pobierać zasiłek ? czy wgl jest taka możliwość ?
3 a może tylko mogę dostać Muttergeld? Jak to jest proszę o odpowiedz

Dostaniesz:
1. Muttergeld, bo łapiesz się na okres Mutterschutzfrist
2. Elterngeld otrzymasz również. Czy będzie to 65% tego nie mogę powiedzieć, bo nie znam wysokości Twoich dochodów. Czasem można dostać też 100%, a czasem 67%. W każdym razie zostanie to wyliczone na podstawie dochodów z ostatnich 12 miesięcy kalendarzowych przed urodzeniem dziecka.
3. Kindergeld - obecnie 188 E
4. jeżeli po urodzeniu dziecka Wasze dochody na skutek utraty przez Ciebie pracy, nie będa wystarczające, możesz spróbować też złożyć wniosek o Kinderzuschlag ( max. 140E) i Wohngeld ( dopłata do mieszkania).

Ale jest jeden warunek, żeby to wszystko otrzymać, musisz mieszkać w Niemczech.

Dziękuje Ci bardzo za odpowiedz ! Możesz mi jeszcze powiedzieć do jakich urzędów muszę się zgłosić??

do urzedu meldunkowego w Niemczech, gdzie jestes zameldowany i do kasy chorych, to chyba oczywiste

Powrót