Proszę o Pomoc!

• Autor wątku Autor wątku barbitka777
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

barbitka777

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
dzisiaj dostałam takie pismo na maila, proszę powiedziec mi co dalej???
co moga mi zrobic i w jakim czasie?? nie mam pieniedzy na splate, na raty wiwus nie chcial sie zgodzic.

Global Collection Management Sp. z o.o. S.K.A.

Warszawa, dnia 02.10.2015 r.

Global Collection Management Sp. z o.o. S.K.A.
ul. 17 Stycznia 56
02-146 Warszawa

POWIADOMIENIE DŁUŻNIKA O PRZELEWIE WIERZYTELNOŚCI
I WEZWANIE DO ZAPŁATY

Szanowny Kliencie,

Działając w imieniu spółki Global Collection Management Sp. z o.o. S.K.A. z siedzibą w Warszawie, na podstawie art. 44 ust. 2 ustawy z dnia 12 maja 2011 r. o kredycie konsumenckim (Dz. U. 2011 nr 125 poz. 715) zawiadamiam, że z dniem 30.09.2015 r. Pana/i wierzytelność wynikająca z tytułu umowy Pożyczki zawartej z Vivus Finance Sp. z o.o. (Vivus.pl) stała się wierzytelnością przysługującą spółce Global Collection Management Sp. z o.o. S.K.A. (KRS 0000486392) z siedzibą w Warszawie.

Jednocześnie wskazujemy, iż w dalszym ciągu spłaty wierzytelności należy dokonać przelewem na rachunek bankowy Vivus.pl o numerze: 57102010260000120202010908 z równoczesnym określeniem w tytule przelewu numeru pożyczki: „spłata pożyczki numer XXXXXXXXX.

Informuję, iż na mocy odrębnego porozumienia Vivus Finance Sp. z o.o. dokona rozliczenia dokonanej przez Pana/Panią płatności z Global Collection Management Sp. z o.o. S.K.A.

Jednocześnie informuję, iż na podstawie stosownych przepisów ustawy z dnia 9 kwietnia 2010 r. o udostępnianiu informacji gospodarczych i wymianie danych gospodarczych (Dz.U. Nr 81, poz. 530), w przypadku braku natychmiastowej spłaty zobowiązań zaległych wobec Global Collection Management Sp. z o.o. S.K.A. Pana/i dane osobowe oraz informacje o pożyczce mogą zostać przekazane do następujących Biur Informacji Gospodarczej:

· Krajowy Rejestr Długów Biuro Informacji Gospodarczej S.A., ul. Armii Ludowej 21, 51-214 Wrocław;
· Rejestr Dłużników ERIF Biuro Informacji Gospodarczej S.A., Plac Bankowy 2, 00-095 Warszawa;
· Biuro Informacji Gospodarczej InfoMonitor S.A., ul. Z. Modzelewskiego 77; 02-679 Warszawa.
· KBIG S.A. - Krajowe Biuro Informacji Gospodarczej S.A., ul. Lublańska 38 31-476 Kraków.

Wyłącznie całkowita spłata zaległego zadłużenia spowoduje usunięcie informacji o zadłużeniu z powyższych Biur Informacji Gospodarczej. W przeciwnym wypadku informacja będzie przechowywana nawet do 10 lat.

Osoby ujawnione w Biurze Informacji Gospodarczej, jako posiadające nieuregulowane zobowiązania, zgodnie z art. 24 ust. 2 Ustawy z dnia 9 kwietnia 2010 r. o udostępnianiu informacji gospodarczych i wymianie danych gospodarczych, mają utrudniony dostęp do usług finansowych (kredyty, leasing, sprzedaż ratalna), telekomunikacyjnych i multimedialnych (telefon w abonamencie, szerokopasmowy dostęp do Internetu, telewizja kablowa i satelitarna), wynajmu nieruchomości (mieszkania, biura, magazyny, place) i wielu innych. Mają także trudności podczas zawierania umów z innymi przedsiębiorcami.

Jeden Grzeszczyk napisał:
Wpłać ile możesz. Potem najszybciej jak się da, znów wpłać ile możesz. I tak do spłacenia całości długu.

ale co to pismo oznacza? czy juz jest sprawa w sadzie? zadzwonilabym do nich ale obawiam sie ze rozmowa nic nie da, mam duze dlugi w chwilowkach, wszystko juz u firm windykacyjnych jest , prosze powiedziec co bedzie dalej.....

Ale jaki przelew wierzytelności. Według mnie jeśli doszłoby do niego to nie podaliby numeru konta Vivusa a tak to zapewne tylko występują tutaj jako firma windykacyjna.

Nie napisałaś nic kiedy była wzięta pożyczka z Vivusa.

Czy ten numer konta Vivusa podany przez tą firmę jest taki sam na który wcześniej musiała Pani wpłacać?

konto jest takie same, pozyczka byla bardzo dawno brana, najpierw przedluzalam a teraz juz okolo 130 dni nic nie wplacalam, chcialam rozlozyc to na raty ale proponowali bardzo duze ktorych nie moglam splacac

Vivus wypowiedział Pani umowę? Jak nie to wpłacać jakieś sumy.

Z tymi z Global to ja bym nie gadał nawet. No ale może ktoś coś innego poradzi.

barbitka777 napisał:
chcialam rozlozyc to na raty ale proponowali bardzo duze ktorych nie moglam splacac
Dlatego powtarzam:
Jeden Grzeszczyk napisał:
Wpłać ile możesz. Potem najszybciej jak się da, znów wpłać ile możesz. I tak do spłacenia całości długu.
barbitka777 napisał:
czy juz jest sprawa w sadzie?
Z tego pisma wynika, że sprawa nie jest jeszcze w sądzie.
karaczoch napisał:
występują tutaj jako firma windykacyjna.
Nie. Wszystko jest dokładnie napisane w piśmie. Co i tak nie ma znaczenia, bo wskazany został rachunek vivus.
karaczoch napisał:
Z tymi z Global to ja bym nie gadał nawet.
Bo i po co miałbyś gadać, nie Ty jesteś dłużnikiem. Dłużnik natomiast, jeśli chciałby podjąć jakieś negocjacje, to tylko z Global.

Ostatnia edycja:
a jesli bede wplacala chocby po 100 zl, to nie oddadza sprawy do sadu????

barbitka777 napisał:
a jesli bede wplacala chocby po 100 zl, to nie oddadza sprawy do sadu????
Tego nie wiemy. Na pewno jest większa szansa, że wstrzymają się z wystąpieniem do sądu, gdy będziesz coś wpłacać (staraj się jak najwięcej), niż jakbyś nie wpłacała wcale.

cesja to przeniesienie wierzytelności z majątku pierwotnego wierzyciela (zbywającego, cedenta) do majątku osoby trzeciej (nabywcy, cesjonariusza) na podstawie umowy zawartej między tymi osobami.

OggY123 napisał:
cesja to przeniesienie wierzytelności z majątku pierwotnego wierzyciela (zbywającego, cedenta) do majątku osoby trzeciej (nabywcy, cesjonariusza) na podstawie umowy zawartej między tymi osobami.
Dziękujemy,

Ja tam nadal nie widzę umowy cesji tylko informację że niby doszło do przeniesienia wierzytelności i dziwne że karzą wpłacać na konto Vivusa.

karaczoch napisał:
Ja tam nadal nie widzę umowy cesji tylko informację że niby doszło do przeniesienia wierzytelności i dziwne że karzą wpłacać na konto Vivusa.

zgadzam się.. podając konto pierwotnego wierzyciela.. może domniemać iż działają na zlecenie.. a pismo to tylko straszak...

a moze macie jakis pomysl , wzory pism, jakas rade jak wygrzebac sie z tego bagna windykacji chwilowek??? jak je pomalu splacac...mam je chyba wszystkie jakie istnieja, czyli baaaardzooo duzo..., firm windykacyjnych jest tez multum, wiec jesli nawet zaczna mi rozkladac na raty to te raty i tak przewyzsza moje wynagrodzenie..
boje sie wizyt w domu (nikt nie wie o moich dlugach), wizy w pracy {telefon do pracy wykonala juz windykacja casus finanse) , wstyd jak nie wiem, jak im nie zaplace beda pewnie znowu dzwonic a moze i przychodzic ..masakra ...co mam robic...
czasami mysle ze najlepiej byloby skonczyc ze soba bo i tak tego sie nie pozbede , prosze mi pomoc...

barbitka777 napisał:
dzisiaj dostałam takie pismo na maila, proszę powiedziec mi co dalej???
co moga mi zrobic i w jakim czasie?? nie mam pieniedzy na splate, na raty wiwus nie chcial sie zgodzic.
(...)

Masz wiadomość na pw.

Powrót