prosze o pomoc

• Autor wątku Autor wątku porajow1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

porajow1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam. Czy istnieje coś takiego jak przedawnienie???
Ok.10 lat temu wziolem w zwykłym sklepie telefon na raty......po pewnym czasie straciłem pracę i przestałem spłacać raty......teraz wydzwaniaja do mnie z firmy best żądając kwoty ok 1500zl wyższej (rozumiem że to odsetki za zwlike ) czy istnieje coś takiego jak przedawnienie ?*? Jak tak to po jakim czasie następuje przedawnienie

Dziękuję

Z całą pewnością - w tej sytuacji jeżeli nie było żadnych postępowań sądowych po drodze - sprawa jest przedawniona. Z nikim nie rozmawiaj i nic nie podpisuj. Czekaj na ewentualne pismo z sądu i wtedy zgłoś się na forum

Raz był inność komornik ale nic nie zajol w ramach spłaty długu i odszedł z niczym.....pozniej przyszło mi pismo że komornik niebyl w stanie ściągnąć odemnie należności......i przez pewien czas był dopłynąć aż któregoś dnia zaczęli wydzwaniac z firmy best żądając zwrotu zadłużenia.na dzień dzisiejszy firma best prowadzi moje 2 sprawy (brałem na raty dwa teletony, raz jeden i następnego.dnia drugi). Jedną sprawa firma best skierowała (a to piśmie)do komornika sądowego przy sądzie rejonowym w środzie slaskiej,i ta sprawę prowadzi komornik ale eogadaoem wie z nim u wplacam.mu co miesiąc raty po 300zl.....natomiast druga sprawa ciągle jest w firmie best, żadnego papieru odnośnie tej drugiej sprawy nie dostałem tak jak byli w pierwszej sprawie......co byście w tej sytuacji mi mogli doradzić???? Szczeze powiem że płacąc 300zl miesięcznie komornikowi odnośnie pierwszej sprawy,nie stać mnie poprostu aby spłacać również druga sprawę .....tymbardziej iż telefon który wziolem na raty kosztował 1000zl. A na dzień dzisiejszy firma best zada odemnie dokładnie 2653zl. Proszę o pomoc co robić. Dziękuję i pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Najpierw to ty logicznie i czytelnie opisz te sprawy.
Odbierałeś nakazy zapłaty z sądu? Zmieniałeś wówczas adresy?

Postaram się raz jeszcze dokładnie wszystko opisać....
Wziolem dwa telefony na raty, gdy straciłem pracę przestałem płacić raty. Na początku dostawałem wezwania do zapłaty z "żagla" ale nic się nie działo. Długo długi po tym (to było jakoś w zeszłym roku) dostałem pismo chyba od komornika że zjawi się umnie a jak bieotworze drzwi to zarzadzi przymusowe otwarcie drzwi a klucze przekaże najbliższej jednostce policji (takie pismo pamiętam) pewnego dnia zjawił sie ale nic nie mógł zrobić poniewqrz ja nie jestem właścicielem domu w którym mieszkam tylko moi rodzice a i matka powiedziała iomornikowi se ja tu tylko mieszkam a znajdujące się tutaj zeczy typu tv itp. Są jej własnością a nie moja.i tak komornik odjechał s niczym.....była cisza,nikt się nie upominał do czasu jak zostałem zatrudniony na stacji paliw ja umowę zlecenie.wtedy to po miesiącu pracy dostałem posłów znowu od komornika że zajmuje mi całe moje wynagrodzenie za pracę, napisałem pismo do komornika zajmując mi całą moja wypłatę zostaje bez środków do życia i zaproponowałem spłatę zadłużenia w ratach po 300zl miesiecanie i komornik wyraził zgodę i po dziś dzień co miesiąc płace te raty. I nagle dostałem wezwanie do zapłaty z firmy BEST ODNOŚNIE za drugi telefon. Firma best ma na swojej stronie www zakladke BEST ONLINE. I tam każdy może sprawdzić swoje zadłużenie jakie unicum ma.i tam zauwaŻyłem że jedną sprawę prowadzi komornik $ten fo się z jim dogadakem) q druga sprawa zajmuje się dalej furman best i po dzień dzisiejszy dzwonią i to nawet o godz.6.30rano i domagają się 2600zl abym zapłacił ( jak skończę teraz pisać ten tekst to wejdę na ich stronę i napisze tutaj na forum są co aż tyle mi naliczyli) po kilkuvtelefonqch z firmy best które miałem poprostu przestałem odbierać telefon jak dzwonią domnie....a dzwonią dzień w dzień po 3 razy. I wyczytalem gdzieś właśnie i przedawnueniach......i dlatego proszę tutaj o jakąś pomoc, co dalej robić????? Zapomhialem na wstępie napisać iż te telefony na raty wziolem 10lat temu.....proszę poradzcie coś.....może już mam te przedawnienie i niemysze nic płacić a oni próbują (BEST) wymusić abym zapłacił

Dziekyjev i pozdrawiam

To pochodzi z strony BEST ONLINE. Na temat jak mam naliczone zadłużenie

Pierwotną kwota zobowiązania - 1193,08zl

Zadłużenie całkowite - 2215,03zl
Kapitał. -1220,75zl. (Co to jest ten kapital)
Odsetki. - 550,74zl
Koszty. - 443,53zl

Takie wyliczyli mi zadluzenue.........wspomnę jeszcze tylko że jak wziolem telefony na rqty to dopyki pracowałem to raty splaalem

Dziękuję wszystkim za chęć pomocy w mojej sprawie :)

amelia2013 napisał:
Najpierw to ty logicznie i czytelnie opisz te sprawy.
Odbierałeś nakazy zapłaty z sądu? Zmieniałeś wówczas adresy?

Żadnego nakazu z sądu nie otrzymalemvi adresów też nie zkienialem

Jeśli adresu na przestrzeni 10 lat nie zmieniałeś, to dziwne że nie masz nakazu na pierwszą sprawę. Może awizo nie odebrałeś?
Masz jakieś pismo od tego komornika? Byłby punkt zaczepienia gdzie szukać. W drugiej - być może nakazu nie ma więc jeśli nie było - to wyglądaloby na przedawnione.
By coś orzec konkretniej, potrzebne są kwitki.

Powrót