Proszę o pomoc

• Autor wątku Autor wątku qwerty789
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

qwerty789

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.
Mam problem i bardzo prosiłabym o pomoc. Jestem po studiach (ukończyłam z końcem września II stopień - stacjonarnie) i chciałabym się zarejestrować w UP. Z tym, że podjęłam na umowę zlecenie pracę na dosłownie 7h, po godzinie tygodniowo. Pracuję jako wolontariusz, ale dostanę jakieś za to pieniądze, bo to jest z programu UE. Bardzo zależy mi na ubezpieczeniu i nie wiem co mam teraz zrobić. Czy mogę się zarejestrować na kuroniówkę? Czy w ogóle ja dostanę z niej jakieś pieniądze? Czy jednak muszę czekać aż skończę te godziny i czy ewentualnie po ich skończeniu należy mi się kuroniówka?
Będę ogromnie wdzięczna za pomoc.
Z góry dziękuję za poświęcony czas.

Zasiłek dla bezrobotnych przysługuje osobie która pracowała minimum przez 365 dni w ciągu ostatnich 18 miesięcy za minimum minimalne wynagrodzenie.
Skoro pracujesz na zleceniu nie jesteś bezrobotna. Zarejestrować sie możesz jak sie zlecenie skończy.

To pracujesz w ramach umowy zlecenia czy w ramach wolontariatu?

To jest wolontariat, przy kościele jest organizowana pomoc dla dzieci, na którą się zapisałam. Z tym, że kościół dostał pieniądze z UE dla wolontariuszy to mi zrobili umowę zlecenie. Z tego co wiem to po studiach przysługuje kuroniówka i chciałam na nią iść, ale teraz to już przepadło? Czy nie przysługuje?

Zasiłek dla bezrobotnych przysługuje na zasadach o których pisałam wyżej. Za sam fakt skończenia studiów nikt zasiłku nie płaci.

Tzw. kuroniówka nie przysługuje po ukończeniu studiów, także chyba lepiej popracować. Żeby "wypracować" zasiłek trzeba przepracować min. 365 dni z wynagrodzeniem na poziomie co najmniej płacy minimalnej od którego będą opłacane składki na Fundusz Pracy.

Bardzo dziękuję za pomoc. Pozdrawiam

Ubezpieczenie zdrowotne masz przez 4 miesiące od ukończenia studiów

Powrót