M
manka1
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Witam! W tym roku chcemy przeprowadzić dział spadku po naszym zmarłym ojcu. Nie zostawił on testamentu. Problem jednak polega na tym, że nie jesteśmy zgodni co do podziału. W postanowieniu spadkowym ja, brat i mama nabywamy prawa do 1/3 części spadku dla każdego z nas w równych częściach. Gospodarstwo, bo mowa o nim jest duże 40 ha ziemi rolnej, 20- 30 letnie budynki, 60-letni dom z podwórkiem, inwentarz w postaci sprzętów rolniczych i dodatkowo działka w innej miejscowości ok. 10 ha ziemi rolnej. Chcę złożyć wniosek o dział spadku do sądu z moją propozycją podziału, ponieważ jak już wspomniałam z bratem nie możemy dojść do porozumienia. Jeśli chodzi o mamę jest ona częściowo ubezwłasnowolniona z powodu choroby- schizofrenia paranoidalna. Prawnym opiekunem jestem ja jako córka. Wspólnie z lekarzem prowadzącym podjęliśmy decyzje o umieszczeniu jej w DPS, ponieważ potrzebuje ona stałej opieki, której ja niestety nie jestem jej w stanie zapewnić, tym bardziej mój brat. Sprawa ma się odbyć w połowie listopada. Wiem, że jest taka możliwość, żeby ona dostawała renetę jeśli pozbędzie się swojej części spadku. Tylko nie wiem w jaki sposób można to załatwić?? I ile byłoby tej renty?? Uważam, że najlepszym wyjściem byłoby całkowite ubezwłasnowolnienie jej, ponieważ z powodu choroby ona czasami nie wie co robi i poprzez swój sprzeciw blokuje niektóre sprawy. Czy to będzie dobry pomysł? Jeśli tak, to jakie dokumenty i gdzie trzeba złożyć? Poza tym renta nie będzie na tyle duża żeby pokryć miesięczny pobyt w DPS, dlatego jako jej opiekun, chciałabym jej część spieniężyć i zabezpieczyć na koncie z przeznaczeniem na opłaty w Domu Pomocy. W jaki sposób mogę tą sprawę załatwić? Chciałabym, aby te pieniądze na koncie były bezpieczne i osoby trzecie nie miały do niego dostępu. Jaką procedurę zastosować, żeby tak było? Konto założyć na siebie jako jej opiekun, czy jest jakieś inne wyjście, żebym nie była o nic posadzona, że biorę pieniądze z jej konta? Chciałabym się równiez dowiedzieć jakie dokumenty sa potrzebne do przeprowadzenia działu spadku oprócz wniosku? Jakieś odpisy, wyciągi? jakie konkretne? Jeśli ktoś mógłby pomóc mi w mojej sprawie byłabym bardzi wdzięczna. Zależy mi na czasie jak i sprawnym załatwienie spawy, tym bardziejm że niewiele tego czasu zostało. Pozdrawiam